אחת ולתמיד: האם חימום אוכל במיקרוגל מזיק?

לפי העורך הראשי של המגזין הרפואי של אוניברסיטת הרווארד, כל צורת חימום פוגעת בערכים התזונתיים שבמזון – אך הטענות שלו לגבי חימום במיקרוגל דווקא מפתיעות • וגם: טיפים לשימוש בטוח במכשיר החשמלי

חימום אוכל במיקרוגל. צילום: Getty Images

רבים ברחבי העולם נוהגים לחמם אוכל במיקרוגל, כי בואו נודה – זה נוח, קל ובעיקר מהיר. אבל האם אי פעם יצא לכם לתהות אם האוכל נפגע במהלך החימום? האם הוא שומר על הערכים התזונתיים שלו? המון שמועות יש סביב הנושא. בדקנו – ואלה התשובות.

רבים תוהים אם החשיפה למיקרוגל פוגעת בגוף שלנו. התשובה לכך עשויה להפתיע. על פי דוקטור אנתוני ל. קומארוף, העורך הראשי של המגזין הרפואי של אוניברסיטת הרווארד היוקרתית, התשובה לכך שלילית. עם זאת, לטענתו, המיקרוגל אכן פוגע בערכים התזונתיים של האוכל שלנו - אולם כך קורה גם כאשר מחממים מזון באמצעים אחרים.

לדבריו, החימום במיקרוגל, בו נעשה שימוש בגלי אנרגיה דומים לאלו של גלי רדיו אשר מביאים לחימום מולקולות האוכל, עלול לפגום בערכים התזונתיים שבמזון אותו אנו מחממים, בדיוק כפי שבישול אוכל בכל צורה שהיא פוגם באותם ערכים. עם זאת, בסופו של התהליך נשארים במזון מספיק ערכים תזונתיים. בנוסף הבישול הורג חיידקים רבים שייתכן שפגמו באוכל ושהיו עלולים לפגוע בבריאותכם.

לא מזיק כפי שחשבנו. חימום אוכל במיקרוגל, צילום: Getty Images

זה לא הכל: קומארוף הפתיע באומרו כי, למעשה, חימום האוכל במיקרוגל הוא אחת מצורות הבישול בעלות הסיכוי הנמוך ביותר לפגוע בערכים התזונתיים של האוכל שלנו. הסיבה? ככל שהמזון מתחמם זמן רב יותר, כך הערכים נוטים להתפרק, ומכיוון שהחימום במיקרוגל לא דורש זמן רב, החימום בו מצמצם פחות את הערכים התזונתיים.

על פי מגזין הבריאות של הארווארד, חימום המזון עם מעט מים מביא, למעשה, לאידוי שלו, מה ששומר על הוויטמינים והמינרלים שבאוכל כמעט יותר מכל צורת בישול אחרת. לפי העובדות הללו השימוש במיקרוגל לחימום אוכל דווקא יכול להיות הבריא ביותר.

רוצים להשתמש במיקרוגל בצורה הטובה ביותר? אספנו טיפים ממכון התקנים הישראלי שיעזרו לכם להשתמש בו בצורה הנכונה והבטוחה ביותר:

  • יש לקרוא את הוראות היצרן לפני השימוש ולהשתמש במכשיר על פי ההנחיות בלבד.
  • יש לבדוק ולהקפיד כי דלת המיקרו תהיה שלמה, ללא שברים או סדקים. במכשיר לא תקין עלולה להיות דליפת אנרגיית גלי מיקרו.
  • יש להקפיד של ניקיון המיקרוגל, במיוחד סביב הדלת. לכלוך ושומן בדפנות המיקרוגל עלולים לגרום לדליפת קרינה מסוכנת.
  • יש לוודא כי קיים מרווח נאות בין מעטפת המיקרו למקום בו הוא מאוחסן, בכדי לאפשר אוורור ראוי למערכת המיקרוגל.
  • אין להשתמש בזמן החימום במיקרוגל בכלי מתכת או בכלים שיש בהם קישוט מתכת וכן בסכו"ם מתכתי או בשיפודים, כדי למנוע ניצוצות שריפה.
  • אין להצמיד עיניים לתנור המיקרוגל בזמן עבודתו, שכן הן רגישות לקרינה אלקטרומגנטית.
פשוט אסור. ילדה צופה באוכל מתחמם במיקרוגל, צילום: Getty Images
  • אין לחמם בקבוקים מלאים או אריזות ואקום או מזון בכלי אטום לגמרי, מאחר והכלי עלול להתפוצץ.
  • אין לחמם במיקרוגל מזון העטוף בנייר כסף או אלומיניום.
  • אין לחמם במיקרוגל שמן או שומן לטיגון עמוק.
  • אין לבשל במיקרוגל ביצים בקליפתן.
  • אין לכסות את פתחי האוורור של המיקרוגל.
  • בשימוש בכלי פלסטיק יש לוודא את התאמת הכלי לשימוש במיקרוגל.
  • אין להפעיל תנור מיקרוגל ריק. הקרינה האלקטרומגנטית פוגעת במכשיר עצמו, שכן עוצמת הקרינה משתנה באופן פרופורציונלי באופן הפוך למרחק. ככל שמתרחקים מהתנור, כך עוצמת הקרינה קטנה בריבוע. על מנת לקבל את ההגנה הגבוהה ביותר, מומלץ לעמוד לפחות 10 ס"מ מהמיקרוגל בזמן הפעלתו.
  • חשוב לשים לב במיוחד כאשר מחמים מזון לתינוקות – לערבב היטב את המזון ולוודא שאין חלקים חמים מאוד לפני מתן המזון לתינוק.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר