הדיאטה שמשגעת את העולם: עוד בטרם התאוששנו מההיסטריה סביב משקה הדיאטה המופלא של אופירה אסייג, וכבר יש כוכבת חדשה בסצנה שמשגעת את הרשת ומבטיחה לא רק ירידה במשקל, אלא גם אריכות ימים.
הדיאטה, שזכתה לשם "דיאטת האזורים הכחולים", מככבת במרכז הסדרה התיעודית החדשה של נטפליקס, "לחיות עד 100: סודות האזורים הכחולים", שאמנם עלתה לשידור רק לפני פחות שבועיים, אבל כבר מככבת ברשימת הסדרות הנצפות ביותר ברשת הסטרימינג.
בסדרה, העיתונאי, החוקר והסופר דן ביוטנר יוצא לחקור חמישה אזורים בעולם שבהם לתושבים יש את תוחלת החיים הגבוהה ביותר, כשהוא עושה שימוש במידע ליצירת "דיאטת האזורים הכחולים". "אם תרצו לדעת מה עשו אנשים בני 100 כדי להגיע לגילם, תצטרכו להבין מה הם עשו במהלך חייהם", אמר ביוטנר בראיון שהעניק ל"USA טודיי".
במהלך מסע התחקיר שלו, שארך כ-8 שנים (ושהוביל לכתיבת הספר המצליח "האזורים הכחולים: מה למדנו מהאנשים שהאריכו ימים יותר מכולם"), ביוטנר וצוותו מיפו את האזורים הכחולים - ביטוי שמקורו במחקריו של הדמוגרף הבלגי מישל פולן, שבשנות ה-90 מיפה וסימן בדיו כחולה את מרכזי האוכלוסין בהם התושבים הם בעלי תוחלת חיים גבוהה, ע"ח. שבהם תועדה תוחלת החיים הארוכה: אזור ברבגיה בהרי סרדיניה, האי איקריה ביוון, חצי האי ניקויה בקוסטה ריקה, לומה לינדה בקליפורניה והאי אוקינאווה ביפן.
אז מהו הסוד לאריכות הימים והבריאות הטובה של תושבי האזורים האלו? שלא במפתיע, ביוטנר וצוותו גילו כי הסוד מושתת לא מעט על התפריט והרגלי התזונה שלהם, שמתבססים ברובם על "מזונות מלאים" (מזונות שלא עברו עיבוד כלל או עברו עיבוד חלקי, ע"ח) ומאכלים מן הצומח, שכוללים, בין היתר, דגנים מלאים, תירס, בטטה, חיטה, אורז ירוקים וקטניות.
התזונה באזורים האלה כוללת גם צריכת בשר כחמש פעמים בחודש ודגים בין פעם לפעמיים בשבוע. בנוסף, תושבי האזור הזה צורכים גם חלב, אבל בעיקר חלב כבשים או עזים, וגבינת עזים עם מעט מאוד סוכר, בערך רבע מהכמות שצורך האדם הממוצע. היא כוללת גם צריכה נמוכה מאוד של מאכלים מעובדים.
למרות שהדיאטה שיצר כוללת הרבה פחות בשר ומוצרי חלב ממה שהאמריקני הממוצע צורך, ביוטנר מתעקש שלא מדובר בדיאטה מגבילה, ומציע להתייחס אליה כדיאטה המבוססת על הצומח. בספר המתכונים שלו, בחר שלא לכלול כלל מוצרי בשר וחלב: "ככל שאנשים יוכלו לאמץ לעצמם דיאטה המבוססת על תזונה של מאכלים שלמים ולא מעובדים מהצומח, כך יהיה להם טוב יותר".
ביוטנר המשיך והסביר כי מלבד תזונה בריאה יותר, המובילה לתוחלת חיים ארוכה יותר, לדיאטה יש יתרונות בריאותיים נוספים, כמו ירידה במשקל, הורדת רמות הכולסטרול והעלאת רמות האנרגיה.
במחקר אחר, שנערך בשנת 2016 ופורסם במגזין Food and Nutrition, נמצא כי הקפדה על עקרונות התזונה של הדיאטה מסייעת ביצירת תחושת שובע לזמן ארוך יותר, כשבמחקר נעשתה השוואה בין תזונה שהתבססה על ארוחות שהכילו חלבונים מן הצומח לעומת אלה שהכילו חלבונים מן החי.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו