טמפרטורת היין – למה זה חשוב

בכוחה של טמפרטורה נכונה לשפר את טעמו, את מרקמו ואת הארומה של היין

טמפרטורת היין המומלצת , איור : יורוקייב ישראל

בשיתוף יורוקייב

עולם היין הוא תחום עשיר ומגוון. הוא מציע אפשרויות רבות, וההנאה מיין נובעת מתחושות סובייקטיביות ומטעם אישי, דבר שגורם לריבוי דעות ולמחלוקות בין חובבי היין. אם יש נושא שיש עליו הסכמה גורפת בין חובבי היין, אין ספק שהנושא הזה הוא חשיבות טמפרטורת היין.

הדעה הרווחת היא שבכוחה של טמפרטורה נכונה לשפר את טעמו, את מרקמו ואת הארומה של היין, בעוד שאיכותו של יין המוחזק ומוגש בטמפרטורה הלא נכונה, נפגמת משמעותית והוא אף עלול להתקלקל.

במאמר זה נעסוק בנושא טמפרטורת היין, נחשוף את הטמפרטורות האופטימאליות לסוגי יין שונים, נדבר על ההשלכות של אחסון יין שגוי ונסקור את יתרונותיו של מקרר יין ייעודי .

על חשיבות טמפרטורת הגשת היין ואחסונו

לטמפרטורת היין השפעה מכרעת על טעמו, מרקמו ועל הארומה של היין. לכל סוג יין יש טמפרטורת הגשה אידיאלית מותאמת וכל סטייה ממנה עלולה לגרום לפגום בחוויה הכוללת ובטעם היין.

כאשר יין אדום מוגש בטמפרטורה קרה מדי, הוא מקבל טעם מריר בעוד יין לבן המוגש בטמפרטורה גבוהה מדי מקבל טעם שטוח וחסר עניין.

בנוסף לכך, גם אחסון היין צריך להתבצע בבקרת טמפרטורה ובהתאמה בינה לבין סוג היין, שכן אחסון בטמפרטורות לא מותאמות משפיע על איכותו. אחסון בטמפרטורה גבוהה מדי עלולה לגרום להזדקנות מוקדמת של היין, שתפגום בטעמו ובריחו. אחסון בטמפרטורה נמוכה מדי עלול לגרום לעכירות בצבע היין ולהיווצרות משקעים.

במקרים קיצוניים של אחסון בטמפרטורה לא נאותה, עלול להיווצר לחץ שיהדוף את הפקק החוצה או ישבור אותו, דבר שיגרום ליין להתחמצן ולהתקלקל.

כיצד מאחסנים יין

הדרך המקצועית והנכונה ביותר לאחסן יין הוא במקרר יין ייעודי. מקרר יין ייעודי שומר על רמת טמפרטורה ולחות עקביות, ושני תנאים אלה חיוניים לשמירה על איכותו וטעמו של היין.

בניגוד למקררים סטנדרטיים, מקררי יין מתוכננים במיוחד לאחסון אופטימאלי של יין, והם

מכילים מדפים מתכווננים ודלתות זכוכית מוגנות מקרינה אולטרה סגולה, המגנים על היין מפני השפעות חיצוניות מזיקות כגון חדירת אור, תזוזות ורטט ותנודות טמפרטורה לא רצויות.

כיצד קובעים את טמפרטורת הגשת היין?

טמפרטורת ההגשה האידיאלית משתנה בהתאם לסוג היין, למקורו ולבציר אליו הוא משתייך. כלל אצבע גורף הוא שיין אדום מוגש בטמפרטורה חמה יותר מאשר יין לבן.

ניתן ללמוד על הטמפרטורה האידיאלית עבור כל סוג יין תוך הסתכלות על המלצת היצרן או בהתייעצות עם מומחה יין.

לחובבי יין הרפתקנים ודעתניים, מומלץ להתנסות בטמפרטורות שונות לכל יין וכך לגלות על סמך תהליך ניסוי וטעייה מהי הטמפרטורה אשר מפיקה את המרב מהיין, ומקנה לחיך שלהם את החוויה האופטימאלית.

גורמים נוספים בהגשת יין המשפיעים על איכותו

החוויה הכוללת של טעימת יין מושפעת, בנוסף לטמפרטורת האחסון וטמפרטורת ההגשה, מפרמטרים נוספים.

יש לתת את הדעת לסוג וצורת כלי הזכוכית בהם משתמשים, למידת החשיפה לאוויר ולסדר הגשת סוגי היין. יין אדום מוגש בדרך כלל בכוסות גדולות יותר מאשר יין לבן כדי לאפשר חשיפה גדולה יותר לחמצן.

בנוגע לסדר הגשת היין, חשוב להקפיד על סדר עולה, להתחיל ביינות קלים ולהתקדם ליינות כבדים יותר.

מהי טמפרטורת היין המומלצת?

יין אדום - הטמפרטורה האופטימלית ליין אדום נעה בדרך כלל בין 15-18 מעלות צלזיוס. עם זאת, מומחים מגישים לעתים קרובות יינות אדומים קלים יותר כמו פינו נואר, כשהם מעט קרירים יותר: בסביבות 12-14 מעלות צלזיוס. לעומת זאת, יינות אדומים מלאים כמו קברנה סוביניון עשויים לשפר את פרופיל הטעם שלהם בטמפרטורות מעט חמות יותר, בסביבות 18-20 מעלות צלזיוס.

יין לבן - יין לבן משגשג בטמפרטורה קרירה יותר מאשר יין אדום, בסביבות 7-10 מעלות צלזיוס, וזאת כדי לשמר את הטעמים והניחוחות העדינים. הגשת יין לבן בטמפרטורת החדר או קר מדי עלולה גם להחליש את הטעמים והניחוחות המובהקים שלו ולהשטיח את טעמו.

לפני עידן החימום המרכזי ומיזוג האוויר סברו כי יין לבן צריך להיות מוגש בטמפרטורת החדר. מבחינה היסטורית, המינוח " טמפרטורת החדר" מתייחס למרתפי יין אירופיים טיפוסיים, שהטמפרטורה בהם נעה בסביבות 13-18 מעלות צלזיוס.

לעומת זאת בחללים מודרניים טמפרטורת החדר היא לעתים קרובות גבוהה יותר, דבר שגורם ליין לבן להיות חם מדי ולאבד את הטעמים והניחוחות העדינים שלו.

יין מבעבע - את היינות המבעבעים יש להגיש צוננים, בסביבות 5-7 מעלות צלזיוס, מכיוון שטמפרטורות אלה עוזרות לשמור על התסיסה של היין. כשחם מדי, הבועות מתפוגגות במהירות. לעומת זאת הגשה קרה מדי עלולה להחליש את הטעמים והניחוחות של היין.

השגת האיזון הנכון היא המפתח לטעם מעולה ובועות מושלמות.

יין רוזה - טמפרטורת ההגשה האידיאלית ליין רוזה נעה בין 10-12 מעלות צלזיוס. טמפרטורה זו יוצרת איזון בין שמירה על הטעמים והניחוחות העדינים של היין לבין שיפור איכויותיו המרעננות.

מה אומרים המומחים?

פנינו אל המומחים מחברת EUROCAVE ישראל וביקשנו שישפכו אור על שימור יין נכון ויספרו לנו על מגמת איסוף היין בישראל.

"בשנים האחרונות ראינו גידול מרשים בפופולאריות של איסוף היין בישראל." הם מספרים "

וככל שההערכה של אנשים ליין מעמיקה, כך הם מבינים את חשיבותו הרבה של שימור יין נכון ומוקפד. הם מבינים ששמירה על תנאי הטמפרטורה והאחסון הנכונים אינה רק המלצה.

זהו תנאי הכרחי להשגת תוצאה מושלמת המשמרת וממקסמת את מורכבות הטעמים  ועושרם בכל בקבוק". 

"השימוש במקררי יין אינטגרליים ומקררי יין מקצועיים, צובר תאוצה מכיוון שהם מציעים סביבה מושלמת ליין ומייצרים סביבה המחקה את התנאים במרתף יין מסורתי. אין ספק שכדי להעריך יין באמת וכדי להפיק ממנו את החוויה המיטבית, יש להתייחס אליו בכבוד הראוי לו.

אחסון יין תקין לטווח ארוך דורש מקום קריר, חשוך וללא רעידות, המספק סביבת  טמפרטורה עקבית בעלת לחות נמוכה מ-70% כדי למנוע את ייבוש השעם. באופן מסורתי, מרתפי יין סיפקו תנאים אלה, אך בימינו אנו מקררי היין מציעים אלטרנטיבה נוחה, זמינה ויעילה לכך".

צילום : FREEPIK,

כמה זמן ניתן לאחסן יין?

אחסון יין לתקופות ממושכות בהחלט אפשרי ובתנאי שהיין מאוחסן באופן מותאם לתקופה ארוכה. יש לאחסן את הבקבוקים כאשר הם מונחים על צידם. מנח זה שומר על לחות הפקק ומונע ממנו להתייבש ולהתכווץ. דבר זה אינו רצוי משום שהוא עלול לגרום לחדירת אוויר לבקבוק ולחמצון היין.

יינות לבנים ניתן לאחסן במשך כ 1-3 שנים, בהתאם לסוג היין ולתנאי האחסון. סוגים מסוימים של יין לבן, כמו שרדונה או ריזלינג איכותיים, יכולים להזדקן במשך זמן רב יותר. יינות אדומים ניתנים לאחסנה בדרך כלל במשך 2-10 שנים, בעוד יינות מסוגים מסוימים כגון קברנה סוביניון ובורגונדי, נהנים מהזדקנות ארוכה עוד יותר.

הגשה נכונה של יין להנאה מקסימאלית

ליצירת חוויה מקסימאלית על הגשת היין להתבצע בנינוחות. מזיגת היין זמן מה לפני ההגשה, במיוחד בנוגע ליין אדום, מסייעת לשחרור אופטימאלי של הטעמים והניחוחות ומשפרת את חווית הטעימה הכוללת.

במידה וציננתם את היין יתר על המידה, השאירו אותו בטמפרטורת החדר לכמה דקות כדי שיתחמם. במידה והיין חם מדי, צננו אותו במקרר או בדלי מי קרח כדי לקרר אותו.

הנקודה החשובה והחמקמקה ביותר שיש לזכור, זו שעושה את ההבדל בין חוויית לגימת יין טובה מאד למושלמת, היא מרכיב ההעדפות האישיות. לכל חובב/ת יין העדפות סובייקטיביות ומציאת נקודת האיזון היא המפתח להנאה מושלמת. מכיוון שאין טמפרטורת יין מדויקת המתאימה לכולם, מומלץ להתנסות באפשרויות ודרכי הגשה שונות ולמצוא את זו המספקת אתכם ביותר. התייחסו ליין בכבוד הראוי לו, שתו באחריות ותיהנו מעולם שלם ומענג של טעמים וניחוחות.

בשיתוף יורוקייב

כדאי להכיר