כבר כמה שנים שהפרויקט "מתכון עם זיכרון" פועל להביא לקהל הרחב מאות מתכונים שונים וטעימים שהגיעו ממשפחות שכולות של חללי צה"ל, שזוכים בדרך הזו להנצחה בצורה לא שגרתית.
אחד המתכונים שנמצאים באתר הוא של מוקפץ עוף עם ירקות, שנבחר על ידי משפחתו של חנן ברק ז"ל, לוחם בחטיבה 188 של חיל השריון, שנהרג בשנת 2006 בהתקפת מחבלים על טנק שבו שהה באזור כרם שלום בקרב שבו נחטף גלעד שליט. הוא היה בן 20 במותו.
עטרה ברק-שרם, אחותו הגדולה של חנן, סיפרה ל"ישראל היום" שלמרות שההפרש ביניהם עמד על כמעט 13 שנים, השניים היו קרובים מאוד. "ביקשתי אותו במשך הרבה שנים מההורים שלי, וקיבלתי מתנה גדולה", אמרה. "הוא היה כמו הילד שלי. שיחקתי איתו, האכלתי אותו, הרדמתי אותו. הוא היה שלי".
עוד סיפרה עטרה כי כשחנן הגיע לגיל 13, אז שניהם טסו ביחד לטיול בר המצווה בלונדון, אמסטרדם ופריז. זה לא היה פשוט עבורם, אבל כיום היא מוקירה על כך: "אני נוצרת את הזיכרון הזה ומודה על ההזדמנות שהייתה לי לנסוע איתו לטיול של כמעט שבועיים. עשינו את כל מה שעושים במקומות האלה, והיה לנו כיף גדול".
החיבור בין השניים גדל אף יותר כמה שנים אחר כך, כשברק-שרם החלה ללמד בבית הספר התיכון שבו למד אחיה הקטן. "הייתי האחות המגניבה, מורה שמלמדת בכל הכיתות המקבילות אליו", היא אומרת וצוחקת. "בשנים המשותפות שלנו בבית הספר, ראיתי כמה הוא גדל ומתבגר. הייתה לו צניעות מדהימה ואדיבות מטורפת. הוא היה ילד טוב שלא עשה שטויות, וגם המורים אהבו אותו. אחרי שהוא נהרג, החלטתי לעזוב את משרד החינוך, כי לא רציתי להיות יותר מורה, בגלל התקופה שלנו ביחד. פחדתי שיהיו לי תלמידים שיהרגו בשירותם הצבאי, ועשיתי הסבת מקצוע לפסיכותרפיה".
תמיכה מוחלטת
כשהתקרב לגיל הגיוס, לחנן היה ברור לאן יתגייס – לחיל השריון. דבר די מתבקש כשאחותך ואחיך הגדולים היו בעצמם שריונרים. היא מספרה כי תחילה היה לו מאוד קשה בשירות, ושהם שוחחו המון בטלפון על הקשיים. לאט-לאט, הוא הצליח להתגבר על הקשיים, ואף קיבל את תואר החניך המצטיין בסוף המסלול של הפלוגה שלו.

"כיף גדול". חנן ז"ל עם עטרה, במהלך שירותו הצבאי // צילום: באדיבות המשפחה
לאחר מכן, חנן המשיך לקורס מפקדי טנקים. שלושה חודשים אחר כך, הוא יצא לקורס קצינים בבה"ד 1, שאחרי שסיומו יצא לקורס קציני שריון. שם, הוא מצא את עצמו מתקשה מאוד מסיבה אחרת לגמרי: אבא שלו אושפז אז בבית חולים מכיוון שהיה חולה מאוד. שבועיים בלבד לפני שהיה אמור לסיים את הקורס, הוא החליט להדיח את עצמו. "הוא היה מאוד עייף ואמר שהוא מרגיש שהוא לא עושה את הקורס טוב. הוא החליט לפרוש כדי שיוכל בעתיד לעבור את הקורס פעם נוספת", סיפרה. "אמרתי לו שהוא לא נורמלי, והוא ענה לי: 'אחותי, חיים של חיילים יהיו בידיים שלי ואני עוד לא מוכן לקחת את האחריות הזאת'. באותו רגע הבנתי אותו והבעתי בו תמיכה מוחלטת".
לאחר שבקשתו לפרוש מהקורס התקבלה, הוא שירת במשך שלושה חודשים כמפקד טנק ברמת הגולן. אחר כך, הוא יצא שוב לקורס הקצינים, אותו עבר הפעם בהצלחה. "הוא הוצב בפלוגה מבצעית, והוא היה כל כך מבסוט מזה! הוא הרגיש מוכן, ומבחינתו הוא היה בעננים", סיפרה עטרה בערגה גדולה.
"אני אוהב אותך אחותי"
למרות המרחק הרב בינו ובין אחותו, שהתגוררה במושב ליד כפר סבא, בכל פעם שהוא יצא הביתה להוריו נלי ודוד, הגרים בערד, הוא היה עובר דרכה. "כשזה היה קורה, כל הבית היה נכנס לכוננות שיא", היא אומרת. "רציתי לבשל לו את מה שהוא הכי אוהב. היה לו חדר אצלי בית, הייתי נותנת לו את הרכב שלנו כדי לצאת ולבלות. היה לנו חיבור מטורף".
באחת הפעמים שבהן הגיע חנן הגיע אל ביתה, עטרה הייתה אז בחופשת לידה. הוא ביקש ממנה שתכין לו מוקפץ עם עוף. "הכנתי לו סיר ענק. אני אכלתי קצת, החברה שלו אכלה קצת, והוא אכל את כל מה שנשאר בסיר", היא צוחקת. "זו הייתה הפעם האחרונה שבה היינו ביחד".
משם הוא נסע להוריו, וגם אז השניים דיברו זמן רב בטלפון. "הוא סיפר לי על מה שעובר עליו, ואמר לי 'אני אוהב אותך אחותי'. אמרתי לו שאני אוהבת אותו יותר. הסתכלתי על הנייד, ופתאום הבנתי שדיברנו במשך 33 דקות. אני ממש זוכרת את זה. זו הייתה השיחה האחרונה שלנו".

חנן ז"ל עם הוריו // צילום: באדיבות המשפחה
בבוקר יום ראשון, עטרה דיברה עם אמא שלה. זמן לא רב אחר כך, דודה שלה התקשרה אליה, ושאלה אותה אם היא דיברה עם אמה. "עניתי לה שכן, ממש לא מזמן. לא הבנתי מה היא רוצה ממני. שמעתי ברקע בכי, משהו לא היה נראה לי טוב", היא מספרת בכאב. "שאלתי אותה מה קרה, היא אמרה 'חנן', ומיד ניתקתי את הטלפון. התקשרתי לאמא שלי, וגם איתה התחיל מעין פינג פונג. היא שאלה איפה אני, התחלתי לצעוק עליה, והיא אמרה ש'באו מקצין העיר'. אני זוכרת שהתיישבתי באוטו, ואמרתי 'זה לא יכול להיות, זה חנן שלי'".
לאחר מותו של אחיה, ברק-שרם פעלה המון למען שחרורו של גלעד שליט מהשבי. "הגעתי לעצרות למען השחרור שלו. זה היה נושא מאוד נוכח בחיים שלנו, כי מניין הימים שלו בשבי היה מניין הימים שבו חנן איננו. זו הייתה דרך להתמודד עם האובדן. גם עסקתי המון בפעילות בנושא של אחים שכולים".

"היה מבסוט כשהוצב בפלוגה מבצעית". חנן ז"ל במהלך שירותו הצבאי // צילום: באדיבות המשפחה
"גם הילדים שלי שלא פגשו את חנן – מכירים אותו"
למרות הזמן שלף מאז מותו של חנן, ארבעת ילדיה של עטרה, שניים מהם נולדו לאחר מותו, מכירים אותו גם מבלי להכיר אותו מקרוב. "הוא מאוד נוכח, יש המון תמונות שלו בבית שלנו", היא אומרת. "החוויה של הילדים, בעיקר של שני הקטנים שלא הכירו אותו, היא שהם מכירים אותו, אפילו שהם מעולם לא נפגשו. מגיל קטן הם ידעו לזהות אותו בתמונות. סביב יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל ויום האזכרה של חנן, הוא נוכח אפילו יותר".
אותו עוף מוקפץ שחנן כל כך אהב אינו טאבו בביתה של ברק-שרם: "אני לא מכינה את המנה הזו לעצמי סתם ככה, אלא רק על בסיס בקשה של מישהו מהמשפחה. אני לא נמנעת מזה, אבל כמובן שאכין אותה אם מישהו יבקש".
"אני מאמינה שאחרי המוות לא קורה שום דבר חדש, ולצערי לא שמעתי סיפורים מאנשים שהכינו את המתכון הזה", היא מספרת. "במגפת הקורונה, פתאום התחלתי לקבל מחברים שלו ומבני משפחה כל מיני תמונות וסרטונים חדשים שלו שמעולם לא ראיתי, אפילו כאלה שראיתי בהם את עצמי! כשבני המשפחות השכולות מקבלים דברים כאלה, כל דבר חדש מרגש אותם. כל עוד הנצחה קטנה, הידיעה הזו שעושים משהו לזכר הנופלים או שמעבירים למשפחות דברים שקשורים אליהם, זה מחבר אותנו בצורה חזקה מאוד לנופל. זה מטורף. כשעושים דברים כאלו, כמו להכין את המתכון וכשקוראים על הסיפור של חנן, זה כאילו מחיים אותו לרגע בזיכרון. זה כאילו הוא קצת חי באותו רגע".
המתכון למוקפץ עוף עם ירקות, לזכר חנן ברק ז"ל
מצרכים:
• 1 בצל בינוני
• 1 שן שום
• 2 גזרים
• 1/4 כרוב לבן
• 1 גמבה
• 1 ק"ג חזה עוף חתוך לרצועות
• 4 כפות רוטב סויה
• 4 כפות רוטב צ'ילי מתוק
• 1/2 כוס יין לבן
• 3-2 כפות שמן זית
הוראות הכנה:
1) חותכים את כל הירקות לרצועות דקות-דקות.
2) במחבת גדולה מאוד, מחממים את שמן הזית ומוסיפים את הבצל, ומטגנים מעט. מוסיפים את שן השום ומטגנים מעט מאוד, עד שעולה ריח נעים מהמחבת. מוסיפים את הגזר ומטגנים עוד קצת.
3) מוסיפים את רצועות חזה העוף, ומטגנים אותן מעט מכל הכיוונים. מוסיפים את יתר הירקות ואת הסויה, הצ'ילי המתוק ואת היין הלבן, מערבבים הכל יחד ומשאירים על הגז ללא מכסה עד לאידוי של הנוזלים. טועמים ומתקנים את התיבול.
ניתן להגיש את המנה עם תוספת של אורז, פסטה, אטריות ביצים או אטריות אורז.

מנת מוקפץ עוף עם ירקות, לזכר החייל חנן ברק ז"ל // צילום: באדיבות "מתכון עם זיכרון"
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו