לקראת חג הפסח, משרד החקלאות ופיתוח הכפר סקר את נתוני הצריכה של הישראלים בענפי הבשר, הדגים, הביצים, העוף והיין לשנת 2022.
האמנון במקום הראשון, הסלמון שני והדניס שלישי
לפי הנתונים, הישראלי הממוצע מעדיף את דגי האמנון והסלמון. במקום השלישי נמצא דג הדניס, במקום הרביעי דג הטונה, אחריהם נסיכת הנילוס והקרפיון. בחודש ממוצע צורך הישראלי כ-1.6 ק"ג דגים, כ-33% מתוכם דגים טריים. בפסח האחרון עלתה צריכת הדגים ברשתות השיווק בכ-14% לעומת שאר ימות השנה. צריכת הדגים הקפואים עלתה ב-8% בפסח לעומת יתר ימות השנה, וצריכת הדגים הטריים עלתה בחג בכ-34%.
הישראלי צורך 290 ביצים בשנה
מנתוני משרד החקלאות ונתוני הלמ"ס עולה כי הישראלי צורך כ-24 ביצים בממוצע בחודש וכ- 290 ביצים מדי שנה. בפסח האחרון של שנת 2022, עלתה צריכת הביצים ברשתות השיווק בכ-13% בהשוואה לימי חול. ככלל, הישראלים מעדיפים לצרוך ביצים "רגילות" ורק כ-12.5% מהצריכה של ביצים ברשתות השיווק היא של ביצים "מיוחדות", כמו: ביצי חופש, ביצי אומגה 3 וביצים אורגניות. על פי נתוני מועצת הלול, מיוצרות בישראל מדי שנה כ-2.5 מיליארד ביצים המגודלות על ידי כ- 2,870 מגדלים.
מקום רביעי בעולם בצריכת בקר
עוד עולה מהנתונים כי ממוצע הצריכה של בשר בקר בישראל בשנת 2022 עמד על כ-20.9 ק"ג לנפש. זאת בעוד שממוצע הצריכה במדינות ה- OECD נמוך יותר ועומד על 14.2 ק"ג לנפש בלבד. הישראלים צרכו בשנת 2022 כ-196 אלף טון בשר. כ-39% מהכמות היא של בשר שנשחט בישראל וכ-61% מהכמות היא של בשר מיובא. בשנת 2022 לקראת חג הפסח, נצפתה עלייה בביקוש של כ-41% בהשוואה לממוצע כמות הבשר הנמכרת ברשתות השיווק בימי חול. לפי נתוני ה־OECD, ישראל נמצאת במקום הרביעי בעולם בצריכת בשר בקר. ארגנטינה, אגב, עומדת בראש הרשימה עם צריכה ממוצעת של 36.9 ק"ג לנפש.
ומה לגבי צריכה של עופות?
בשנת 2022 הייתה הצריכה של עוף טרי בישראל הגבוהה בעולם ועמדה על כ-65.4 ק"ג לנפש בשנה, כך לפי נתוני משרד החקלאות. הצריכה במדינות ה-OECD נאמדה ב-31.8 ק"ג לנפש בשנה, כאשר הממוצע העולמי נאמד ב-14.9 ק"ג לנפש בלבד. בשנת 2022 לקראת חג הפסח, נצפתה עלייה של כ-32% בביקוש לעוף ברשתות השיווק. כיום, בענף העוף בישראל פועלים כ- 580 מגדלים.
איזה יין אנחנו מעדיפים וכמה זה עולה לנו?
בישראל מגדלים כ-50 אלף טונות של ענבי יין בשנה על שטח של כ-63 אלף דונם. ייצור היין הישראלי עומד על כ-40 מיליון בקבוקי יין בשנה (כ-30 מיליון ליטר). ב-70% מהכרמים בישראל נטועים זני ענבים אדומים, כאשר הפופולריים ביותר הם קברנה סוביניון, קריניאן ומרלו. לפי נתוני סטורנקסט, נמכרו בישראל כ-31.6 מיליון ליטרים של יין בשנת 2020, מדובר בעלייה של כ-36% במכירות היין בישראל בין השנים 2010 ל-2020. כמה אנחנו משלמים על זה? המחיר הממוצע לליטר יין בישראל עמד על 36.6 ₪ בשנת 2020. לצרכן הישראלי אין העדפה מובהקת בין יין אדום ללבן, כאשר יין אדום עומד על קצת מעל ל-50% מסך המכירות בישראל. עם זאת, במרוצת השנים ניתן להבחין במגמת עלייה בצריכת יין לבן בישראל. בנוסף, נרשמה מגמת עלייה בצריכת יינות מבעבעים התואמת את המגמה העולמית.
ומה ביחס לעולם? לפי נתוני משרד החקלאות, הישראלי הממוצע צורך כ-5.6 ליטרים של יין בשנה. זהו נתון נמוך בהשוואה למדינות העולם, בפרט מדינות אירופה וארה"ב. לשם השוואה, בצרפת צריכת היין עומדת על כ-46 ליטרים בשנה. בפורטוגל, שיאנית העולם בצריכת יין לנפש, עומד הנתון על כ-51 ליטרים.
וכמו בכל שנה - משרד החקלאות ממליץ לקנות תוצרת חקלאית ישראלית!