ישנם מאכלים רבים שנתפסים כבריאים ובשל כך משתלבים בתפריט שלנו. אולם למרבה הפלא, חלקם עלולים דווקא לפגוע במאמצים שלנו לתזונה בריאה ומאוזנת. עדינה בכר, דיאטנית סוכרת ותזונה קטוגנית במרכז DMC לטיפול בסוכרת, מסבירה כיצד נכון לשלב חלק מהמאכלים הללו ומאילו מהם רצוי אפילו להימנע. לדבריה, כאשר אנחנו נוהגים לאכול דברים מסוימים בתדירות גבוהה, אנחנו מאמצים "הרגלים תזונתיים" שעשויים להישאר דפוס קבוע אותו קשה לשנות ומכך כדאי להיזהר.
חלב שיבולת שועל ללא סוכר
כן, מדובר בהתמכרות חדשה. על הדרך, בניסיון למצוא חלופה בריאה יותר לחלב, התגלה משקה שניתן להקציפו ביעילות, ליהנות מטעמו וגם מתחושת סיפוק על כך סיגלנו לעצמנו הרגל "בריא". אלא שבמשקה הזה מסתתרות יותר פחמימות מאשר בחלב רגיל. (5.6 גרם ל-100מ״ל). אלה הן פחמימות שמתפרקות כבר בלשון לסוכר פשוט (גלוקוז) ולכן ההצהרה ״ללא סוכר״ לגבי החלב, אינה רלוונטית. שתיית הפחמימות גורמת לספיגה מהירה של הסוכר לדם. בנוסף, הפחמימות שאנחנו שותים פחות משביעות מפחמימות שאנו אוכלים וכן יש לנו נטייה שלא להחשיב שתייה כחלק מצריכת קלוריות. לסיכום, אם אנחנו שותים, למשל, ארבע כוסות קפה ביום ולכל אחת מהן מוסיפים רבע כוס חלב שיבולת שועל, אנחנו למעשה מוסיפים לעצמנו 11 גרם פחמימות. טיפ נוסף - לפני שאתם רוכשים את המוצר המפתה הזה, שימו לב לרשימת הרכיבים על גבי האריזה. לפעמים תמצאו כאלה שלא כדאי להכניס לגוף הבריא שלכם, כמו למשל, מייצבים ושמן חמניות.
מסטיקים וסוכריות ״ללא סוכר״
המוצרים הללו מכילים סוכרים רב כהליים כמו מלטיטול, קסיליטול, סורביטול ודומיהם, שחלק נכבד מהם (כמחצית) נספג לדם כסוכר. ראשית, צריכה עודפת של הממתיקים הללו עלולה לגרום לכאבי בטן ושלשולים. שנית, אם אתם צורכים עשרה מסטיקים ביום, קחו בחשבון שהוספתם עשרה גרם פחמימות לתפריט שלכם ולא מאוכל. במקום לצרוך את המוצר, עדיף לכם לצרוך שתי כוסות ירק טרי - כמות כזאת תהיה שוות ערך מבחינה קלורית ותגוון עבורכם את התפריט.
עוגה "ללא סוכר"
עוגה כזאת לרוב מכילה קמח שנספג מהר מאוד בדם כסוכר לאחר פירוק ראשוני ברוק שבחלל הפה. כמו כן, יש לשים לב לסוג הממתיק שהעוגה מכילה. לרוב מדובר ברב כהליים, ולכן גם כאן הדין זהה לזה של מסטיקים וסוכריות ללא סוכר.
מיץ תפוזים
כולנו יודעים שתפוז מכיל ויטמין C וזאת ככל הנראה הסיבה הראשונית לבחירת המשקה. אולם חשוב לזכור שוויטמין C מתחמצן במגע עם אוויר ו"נהרס" מהר. לצד זאת, בכוס משקה מסוג זה ישנה כמות סוכר עצומה. סוכר שאנחנו שותים, כאמור, נספג בדם במהירות ומשקאות הם פחות משביעים. בשתיית מיץ תפוזים, קפיצת הסוכר בדם תגרום דווקא לפעולה הפוכה של ירידה דרסטית בסוכר עקב הפרשת אינסולין. הפרשת אינסולין תגרום לכמיהה לעוד פחמימות. אגב, בפלפל אדום קיימת כמות כפולה של ויטמין C.
דייסת קוואקר (שיבולת שועל)
נכון, יש בה סיבים תזונתיים, אבל גם כמות לא מבוטלת של פחמימות הגורמת לעליית הסוכר בדם. אם הוספתם לדייסת הקוואקר שלכם גם חלב רגיל או שיבולת שועל ובנוסף המתקתם אותה, הרי שקיבלתם ממתק ממש. מאכלים במרקם דייסתי נוטים להעלות את הסוכר מהר ביחס למאכלים מוצקים. בעיה נוספת בדייסה כארוחה בפני עצמה היא היותה דלת חלבון.
לחם כוסמין
כמות הפחמימות בלחם מסוג זה זהה לזו שיש בלחם מקמח לבן. כריך המורכב משתי פרוסות לחם כוסמין גורם לתגובה גליקמית (עליית סוכר) משמעותית גם בקרב אנשים בריאים וכדאי לתת על כך את הדעת.