משבר האקלים צפוי להשפיע על זמינותם העתידית של מוצרי מזון רבים, בהם העגבנייה והקקאו. אבל האם זה אומר שתוך כמה עשרות שנים ניאלץ לעבור גמילה בלתי רצונית משוקולד? לא בהכרח, שכן יש כמה חברות שכבר בוחנות דרכים אלטרנטיביות ויעילות יותר לגידול פולי קקאו.
אחת מאותן חברות האלה היא פייזר (Fazer – לא להתבלבל עם Pfizer, יצרנית חיסוני הקורונה ותרופת הוויאגרה), מעצמת דברי מתיקה מפינלנד, שאת מוצריה ניתן למצוא בעשרות מדינות, בהן גם ישראל.
בפייזר, הדוגלת בקיימות ובסחר הוגן ושמייבאת את הקקאו שלה ממערב אפריקה ומאקוודור, יודעים היטב שמלאי הקקאו העולמי הולך ומצטמצם בשל ההתחממות הגלובלית. לכן, החברה הכריזה השבוע על מעורבותה בפיתוח טכנולוגיית חקלאות תאית פורצת דרך. בדומה לבשר מתורבת, בפייזר מעוניינים לייצר "שוקולד מתורבת" על ידי גידול קקאו בתנאי מעבדה, ללא צורך בקצירת תרמילים מהאדמה. לטובת המיזם, חברה פייזר למרכז מחקר המדע הטכנולוגי של פינלנד (VTT), הנמצא בבעלות הממשלה, ועד כה נוחל המחקר המשותף הצלחה.
"אנו שואפים לפתח דרכים שיאפשרו לנו להמשיך לעמוד בציפיות של הלקוחות שלנו", אמרה הלי אנטילה, סמנכ"לית הפיתוח של פייזר. "אף שאנחנו בוחנים אפיקים חדשים להפקת חומרי גלם, הטעם וחוויית הצריכה של השוקולד שלנו לא ייפגעו", הוסיפה. בחברה מדווחים כי תוצאות הניסויים הראשונים בהפקת קקאו מתורבת משביעות רצון, וכעת מרחיבה פייזר את היקף המחקר שבמסגרתו היא מעוניינת לשלב בו חברות נוספות.
"משמעות המושג 'חקלאות תאית' היא ייצור ביוטכנולוגי במתקנים ייעודיים תחת תנאים מבוקרים, העושה שימוש מינימלי באדמה ובמשאבים טבעיים – וזאת במקום חקלאות מסורתית", הסביר ד"ר הייקו רישר מ-VTT. "קקאו המופק באופן זה הוא תחום חדשני, שעדיין צריך לקבל אישור מהרשות האירופית לבטיחות במזון".
אז מתי נוכל לדגום את שוקולד המעבדה המבטיח? לא בקרוב, זה בטוח. אתגרי המחקר, הפיתוח, הייצור והרגולציה צפויים להימשך עוד זמן רב, אבל הכיוון הוא שהנושא ייפתר תוך 40 שנה, המועד בו, כך סבורים המומחים, המחסור בקקאו יהיה מוחשי. חסר להם אם לא.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו