המקור: 66 שניות קטלניות | רשת 13, 21:30
לפעמים תפיסות עולם עלולות לבלבל אותנו, כי הן מייצרות הרבה הנחות מוקדמות שסופן להתנפץ.
הנה, תסתכלו למשל על מפגש הקצוות בין רביב דרוקר לאביעד פריג'ה. לאור ההיסטוריה של שני אלה, קל היה לחשוב כאילו בהחלטתו של פריג'ה להתייצב למשפט שדה דווקא אצל גדול השמאלנים, יקיר הליברלים ואימת המתנחלים - הוא מטפורית יורה לעצמו בראש. איך דרוקר מסוגל לסייע במשהו לנער גבעות עם פאות לחיים וכתב אישום, שעלול לכלוא אותו ל־20 שנה בגלל טעות בזיהוי?
נזכיר: לפני כשנה נקלע פריג'ה לזירת פיגוע בירושלים. הוא ניסה להרוג מחבלים, אך בסערת האירוע נטרל את האדם הלא נכון - יובל קסטלמן, אזרח יהודי שהשתתף בסיכול הפיגוע לפני שסוכל בעצמו.
דרוקר לא הלך על המובן מאליו. להפך, הוא נפל בקסמי משפחת פריג'ה ועורכי דינו, קיבל מהם גישה מלאה לחומרי החקירה ואת תיעוד הירי מעשר זוויות צילום. הוא שוחח עם עדים ומעורבים, ניתח תנועות וקולות, ונשמע מאוד החלטי כשהודיע אמש בפתיחת הפרק של "המקור": "השגנו את חומר הראיות, העדויות, הסרטונים, ההקלטות, ויחד עם ראיון ראשון עם פריג'ה אנחנו יכולים לתת תשובה מה קרה שם - האם פריג'ה הוא גיבור שטעה או חייל חסר אחריות שהוציא להורג אזרח גיבור".
חלפו 37 דקות, ואותו דרוקר סיכם את סרט הדוקו "66 שניות קטלניות" באמירה הבאה: "המחדלים המשטרתיים והחלטת שופט הביאו למצב שלא נדע לעולם מי באמת חיסל את המחבלים, ויותר חשוב: קשה לקבוע בוודאות מאיזה ירי נהרג קסטלמן ומי ירה אותו". בתום טבילה עמוקה בפרשה, המגיש הוותיק אולי ניפץ כמה הנחות מוקדמות, אך לא הצליח להכריע בהחלטיות מיהו ומהו אביעד פריג'ה. ויותר חשוב מכך, מי צודק בוויכוח הערכי שמרחף מעל המקרה.
הוא כן אבחן נכון כי בסופו של דבר הגדרת האשמה במקרה הנ"ל תלויה בענייני תפיסת עולם והתנגשות ערכים. הנורמה שלפיה מחבל חייב למות בכל מצב - תמיד תגרום בעקיפין גם למותם של חפים מפשע. אז האם אנו מעדיפים את המוות על החיים? די ברור שלכיוון הזה אנחנו פוסעים כעם.
מ־11 הדקות של אלאור אזריה ועד 66 השניות של אביעד פריג'ה נמחקו מהחברה הישראלית הרבה ערכים הומניים בסיסיים. מספיק להתעכב על הקטע שבו פריג'ה מסביר לדרוקר מדוע העובדה שקסטלמן נכנע והרים ידיו באוויר לא גרמה לו לנצור את הנשק, אלא דווקא הלחיצה אותו עוד יותר וכנראה גם הובילה לתוצאה הטרגית. הכל עניין של תפיסת עולם.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו