מתוך "שאלה תשובה". צילום: יח"צ

ממלחמה להחלמה: תכנית הטלוויזיה שרוצה לפתור את בעיית הקיטוב בחברה הישראלית

"שאלה תשובה" משודרת בכאן 11 כבר ארבע עונות • אבל העונה החדשה שמתחילה הערב היא שונה, בעיקר בגלל העיתוי שלה • צילומיה התקיימו אחרי שבעה באוקטובר והפרקים שלה עוסקים בניסיונות לגשר על הפערים בחברה הישראלית על רקע המלחמה • היוצרות שלה, אחת חילונית ואחת תדל"שית, מסבירות איך הן עושות את זה

[object Object]

הערב בכאן 11, תעלה העונה חדשה של התוכנית "שאלה תשובה", שתעסוק בנושא "ממלחמה להחלמה". באמצעות מפגשים בין דתיים וחילונים מתנהל שיח עמוק ופתוח על המקומות בהם כולנו שואלים, מתלבטים ומחפשים תשובות. 

את התכנית עורכת ורד תום, חילונית מלידה, ומפיקה ורד סמין שס, דתל"שית והנכדה של הרב דנין שהיה ממקימי מושב אליקים. בראיון משותף מספרות השתיים על העונה החדשה, שמאז אירועי שבעה באוקטובר, עוסקת במה שמטריד אותנו כיחידים וכחברה בעקבות המלחמה והמשברים בחברה הישראלית, ולאור אירועים דומים בהיסטוריה היהודית. לאחר ארבע עונות שהן יצרו יחד, ואינספור תכניות משותפות, הן מדגישות את החשיבות שיש לתכנית אחת קטנה בטלוויזיה שמדברת על הכלה והקשבה בימים שנדמה שלאיש אין סבלנות לשמוע את האחר.

מתוך "שאלה תשובה",

"העונה החדשה שונה מהקודמות כי נפרדנו מתהליך התנועה בתוך האמונה, עם היוצאים והחוזרים בתשובה" אומרת ורד תום "אבל אנחנו כן שומרות על מפגשים בין דתיים וחילונים על הספקטרום הרחב, בנושאים כמו אמונה, רוחניות, קרבה ליהדות, פילוסופיה ודרך חיים, מתוך רעיון להפגיש אנשים שכביכול שונים בתפיסת העולם האמונית שלהם, ולהראות שרב המקרב על המפריד, ואיך זה משפיע על בחירות שאנחנו עושים בחיים. בעונה הזאת אנחנו עוסקים בענייני השעה, בשנה וחצי האחרונות ענייני השעה זה המלחמה".

"בעצם התחלנו לחשוב על העונה הזאת רגע אחרי שהתחילה המלחמה" מוסיפה ורד סמין "הבנו שאנחנו ממש עם שמבקש החלמה בתוך המלחמה, וצילמנו פרקים בנושאים שקשורים לזה, כמו למשל הנושא של פדויי שבי." ותום מוסיפה ומפרטת, "בדקנו מה קורה לפדויי שבי אחרי שהם חוזרים הביתה והדלת נסגרת, כשהם עם המשפחה בין ארבעה קירות, איך זה משפיע עליהם ועל בני המשפחה ועד כמה פוסט טראומה זה משהו שחוצה דורות".

התכנית הראשונה, שתשודר הערב היא בכלל ספיישל מוזיקלי לכבוד חנוכה עם שירים "מאירים" ומתארחות בו לאה שבת ואודהליה ברלין לשיחה שעסקה בריפוי דרך שירים. ובכלל אומנות תופסת מקום של כבוד בשיח "לצד נושאים קשים כמו פוסט טראומה וחזרה מהשבי, בחרנו גם את נושא הצילום במלחמה, הפגשנו את זיו קורן החילוני, עם אבישג שאר יישוב, וכל אחד הביא את הזווית שלו ויצא פרק מרתק, גם על העשיה שלהם מתוך התפיסה האמונית. הם הראשונים שרצים למקום ממנו כולם בורחים אז דיברנו גם על ההשפעה של זה ועל השליחות שלהם לתעד לדורות הבאים. פרק נוסף שאני אוהבת היה על משפחות במילואים, קהילה חדשה שקמה במלחמה הזאת כי מעולם לא הייתה מלחמה שהיתה תלויה בלוחמי מילואים מעטים כ"כ, ובחנו את ההשפעה של זה גם על המשפחות והסובבים אותם". 

ורד סמין, מפיקת התכנית מדגישה שהן משתדלות לעסוק לא רק בכאב אלא גם בריפוי, "יש פרק מקסים על ההתמודדות עם שכול ואובדן דרך הומור, הבאנו את חן אביגדורי שאשתו ובתו נחטפו לעזה וחזרו ואת יעל שבח, אלמנתו של הרב רזיאל שבח שנרצח בפיגוע, ושניהם יחד דיברו על היוזמה שלה להרים מופע סטנד אפ של אנשים שכולים שמופיעים, חן גויס לזה וערך את זה, ויצא פרק מאוד מענין על ההתמודדות דרך ההומור".

העובדה ששתיכן מגיעות מרקע שונה ואולי מנוגד, זה סוד הקסם של התכנית?

ורד תום: "לגמרי, מה שמדהים זה ששתינו מיקנעם, אבל לא נפגשנו בילדותנו כי כל אחת למדה במערכת חינוך שונה, נפגשנו רק במשרדים של טדי".

ורד סמין: "אני דתל"שית אבל גרה בתוכי דוסית קטנה שמעולם לא תעזוב כי עזבתי את ההלכה, אבל האמונה והחיבור קיימים וחיים אצלי, ועם ורד היה לי חיבור חזק, היא אשת ספר, ומכירה את התנ"ך היטב".

ורד תום: "גדלתי במשפה חילונית אבל תמיד היתה לי הערכה לקורוס הספרותי ובתכנית הזאת זה העמיק אצלי כי דרך התכנית היכרתי ספרים וכתבים ופילוסופים יהודים לאורך השנים, אז היתה אצלי התקרבות ליהדות אבל מהכיוון התרבותי. מה שדחף אותנו לעשות את תכנית הזאת זה הקיטוב הגדול, כי אנחנו חיים במדינה אחת, ולפני שמדברים על הסדרה עם האויבים יש לעשות הסדרה בתוך הגבולות קודם כל, לשבת ולדבר עם כל הפרטנרים והתכנית הזאת בעיקר מלמדת הקשבה.

בעונה הזאת הרגשתם יותר את הקיטוב בחברה שלנו, בעקבות 7 באוקטובר?

ורד סמין: " כשיש את הרגע שבו באמת מתקיימת הקשבה מלאה קורה משהו, אנחנו כל הזמן אומרות שיש קיטוב, אבל הוא מחוץ לאנשים, כי בין האנשים במפגשים שלנו הייתה הכלה, האפשרות לשבת שני קצוות קיימת, זה שמישהו מספר לנו שזה בלתי אפשרי זה לא משרת את האינטרסים שלנו. כולנו זקוקים לריפוי, להקשבה ולחמלה. בתכנית הזאת לנו ניתנה הזדמנות. אנחנו עושות טלוויזיה המון שנים, ועשינו תכניות דוקו, בישול, בידור, אבל תכנית מהסוג הזה - אם לא יהיה תאגיד- לא תהיה. תכנית שנותנת קול שלא נשמע".

ורד תום: "אני מחזקת את דבריה ומוסיפה שזו תכנית שנותנת קול של חיבור ושיח בין קצוות שאלמלא התאגיד לעולם לא ישמע".

העונה החדשה תשודר החל מ- 27 בדצמבר, בימי שישי, בשעה 15:30 , בכאן 11 וכאן BOX

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו