בלי יובל רפאל: ישראל מחוץ למסיבות האירוויזיון המקדימות

בעוד נציגי רוב מדינות אירוויזיון 2025 כבר מופיעים ברחבי אירופה, ישראל נותרת מחוץ לכל אירועי ההכנה המרכזיים • האם זה ישפיע על הסיכוי בגמר?

יובל רפאל. צילום: קשת 12, רויטרס

עבור רוב הצופים, האירוויזיון מתחיל כשנדלקים האורות על הבמה בחצאי הגמר ב־13 וב־15 במאי, ונגמר בפיצוץ הגרנדיוזי של הגמר הגדול ב־17 במאי. אבל בעולם של חובבי האירוויזיון, החגיגה מתחילה הרבה קודם לכן.

מהרגע שבו נבחר השיר האחרון לתחרות, נפתחת עונת המסיבות: סבב הופעות אינטנסיבי ברחבי אירופה, שבו האמנים מבצעים את שירם בפני קהלים נלהבים, יוצרים באז תקשורתי, ומקווים שדווקא ההופעה הזו תגרום לעוד מדינה לזרוק להם את ה"דוז פואה", או אפילו רק חלק ממנו, בתחרות עצמה. אז איפה כל זה קורה, מי כבר עלה על הבמה, ומה עם יובל רפאל שלנו?

מסיבת האירוויזיון הנורדית

המסיבה הראשונה נערכה בשבת האחרונה באוסלו, בירת נורווגיה, תחת הכותרת “The Nordic Eurovision Party”. כמו ששמה מרמז, זו חגיגה אזורית יחסית אינטימית, בהשתתפות שמונה אמנים בלבד – רובם מהמדינות הצפוניות.

חגיגה יחסית אינטימית. המסיבה הנורדית,

בין המשתתפים במסיבה היו קייל אלסנדרו הנורווגי, סיסל הדנית, והצמד האיסלנדי VÆB שכבר הספיק לעורר סערה בישראל עם החשד להעתקת שירם מ"חתונת השנה" של היוצר אופיר כהן. לצידם הופיעו גם נציגים מפולין, אירלנד, שווייץ, אלבניה ולטביה. ישראל אמנם לא לקחה חלק במסיבת האירוויזיון הנורדית, אך יש לציין כי גם אף פעם לא לקחנו בה  חלק.

אירוע הענק: Eurovision in Concert באמסטרדם

האירוע המרכזי של מסע ההופעות הוא ללא ספק "Eurovision in Concert" שמתקיים מדי שנה באמסטרדם מאז 2009, ונחשב לגולת הכותרת של עונת הפרה-אירוויזיונים. כמו האירוויזיון עצמו – גם פה הכרטיסים נחטפים תוך דקות. השנה, יתקיים האירוע ב-5 באפריל, עם לא פחות מ-27 אמנים מתוך 37 משתתפי התחרות. זה מספר שיא כמעט כל אירופה על במה אחת. וישראל? לצערנו, לא שם. לצד ישראל, נעדרות מהאירוע גם: ארמניה, קפריסין, צרפת, גרמניה, יוון, איטליה, לטביה, שוודיה ושווייץ.

מסיבת אירוויזיון באמסטרדם, 2024, צילום: Nathan Reinds

מעניין לציין שבעבר דווקא כן השתתפנו: נדב גדג' פתח את השערים ב־2015, ולאחריו הופיעו גם חובי סטאר, אימרי זיו, נטע ברזילי, ואפילו קובי מרימי ב־2019 – כשהאירוויזיון התקיים בישראל. מאז? דממה. כלומר, לא מדובר בהיעדרות רק בשל המלחמה.

חגיגה כפולה בבריטניה

מסע ההופעות של אמני התחרות יגיע גם לממלכה המאוחדת, שאפילו תזכה לארח שני מופעים עם אמני התחרות. האירוע הגדול יותר, שיתקיים בלונדון ב-13 באפריל יכלול הופעות של בערך 24 אמנים מהמדינות שמשתתפות השנה בתחרות, כאשר לא כל האמנים שייקחו באירוע חלק פורסמו עד לשלב זה. בין האמנים שכן פורסם שייקחו חלק נמצאים נציגי פינלנד, אוסטריה, מלטה, ספרד, שוודיה, אלבניה, דנמרק, אוסטרליה, בלגיה, נורווגיה, גרמניה, צ'כיה, מונטנגרו, ליטא, אירלנד, לוקסמבורג, סלובניה, קרואטיה וכמובן בריטניה.

לקחה חלק באירוע בלונדון. נטע ברזילי, צילום: קוקו

גם האירוע בלונדון הוא ותיק מאוד ומתקיים זו השנה ה-16, לא כולל בין 2020-2021 שבהם הוא לא התקיים בשל מגיפת הקורונה. ישראל בדרך כלל לא לוקחת חלק באירוע זה, אך בשנת 2018, כשנטע ברזילי הביאה את הגביע, היא דווקא כן השתתפה באירוע בלונדון.

אירוע נוסף שיתקיים בממלכה הבריטי ייערך כמה ימים לפני כן, ב-10 באפריל, בעיר מנצ'סטר. עם זאת, מדובר באירוע קטן יחסית, שזו הפעם השנייה שהוא נערך בסך הכל, ובינתיים פורסמו שייקחו בו חלק רק עשרה נציגים מהתחרות השנה: שוודיה, אירלנד, מונטנגרו, אלבניה, סלובניה, פולין, נורווגיה, סן מרינו, פורטוגל ובריטניה.

אירוע האירוויזיון בספרד

במדריד יתקיים אירוע מקדים של שלושה ימים של הופעות חיות מהאירוויזיון, כאשר המוקד יהיה ביום שבת, 18 באפריל, אז יופיעו 12 ממשתתפי האירוויזיון השנה: אוסטרליה, פורטוגל, צ'כיה, דנמרק, אוסטריה, נורווגיה, מונטנגרו, פינלנד, לוקסמבורג, בלגיה, אלבניה וכמובן ספרד. מדובר גם כן באירוע ותיק שמתקיים כבר מספר שנים, אך השנה הוא נערך במתכונת מצומצמת יותר בהשוואה לשנים קודמות.

ואיפה יובל רפאל?, צילום: אורן בן חקון

ומה עם ישראל?

ישראל, נכון לעכשיו, לא צפויה לקחת חלק באף אחת מהמסיבות המקדימות. מתאגיד השידור הציבורי "כאן" נמסר כי נכון לעכשיו לא אושרה השתתפותה של יובל רפאל באף אחד מן האירועים הגדולים שהוזכרו, וכי כלל לא בטוח שהם מסתדרים עם לוחות הזמנים הצפופים לקראת האירוויזיון.

זה כמובן מאכזב – כי אירועים כאלה עושים שירות מצוין למדינה ולשיר. מצד שני, נזכור שגם נועה קירל, שסיימה שלישית באירוויזיון 2023, כלל לא השתתפה באף מופע מוקדם. וגם עדן גולן גולן בשנה שעברה הגיעה למקום חמישי (והשני בקהל!) מבלי לעבור דרך אף מסיבה. כך שזה לא בהכרח קשור למלחמה.

ישראל קיימה עד שנת 2023 את מסיבת האירוויזיון המקדימה המקומית שלנו, אירוע Israel Calling, בהפקתה של טלי אשכולי ז"ל אשר הלכה החודש לעולמה. בשיאו הביא המופע לישראל למעלה מ-20 משתתפים והיה שני בהיקפו רק לאירוע באמסטרדם. וכפי שראינו בשנה שעברה עם המקום החמישי והמכובד של גולן, ואפילו שנה לפני כן עם המקום השלישי של נועה קירל, שגם כן לא לקחה חלק באף אחד מהמופעים האלה – אין להשתתפות בהם בהכרח קשר להצלחה בתחרות.

חצאי הגמר של האירוויזיון ייערכו ב-13 וב-15 במאי, והגמר הגדול ב-17 במאי. חצאי הגמר והגמר ישודרו ב"כאן 11". ובכל זאת – אלו יהיו האירועים המשמעותיים להישג של ישראל בתחרות.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר