הסלבס שעזרו להפיל אותה: 35 שנים לנפילת חומת ברלין

אלפי מזרח גרמנים שהתקבצו ליד החומה כדי להאזין לדיוויד בואי מבצע את המנון המאבק ונהדפו בכוח, ועוד מאות אלפים שזכו לשמוע את ספרינגסטין קורא לנפילת החומה בהופעתו במזרח העיר • לכוכבים הגדולים של פעם היה אומץ להתבטא באופן שאנחנו כבר לא רואים היום

יצר את המנון המחאה להפלת החומה. דייוויד בואי. צילום: AP

בוקר 9 בנובמבר 1989 התחיל כמו עוד יום רגיל בברלין, יום אפור וקריר של הסתיו האופייני בגרמניה - והסתיים כמו יום שעיר הבירה הגרמנית לא תשכח לעולם. בערב שלפניו, הודיע דובר הממשל של הצד המזרחי של העיר על חוק חדש שיאפשר מעבר חופשי של אזרחים בין שני צדי העיר. כשנשאל מתי בדיוק החוק הזה ייכנס לתוקף, הוא הגיב במבוכה קלה: "מיד, מיד". הכוונה המקורית הייתה לדחות מעט את הקץ, ולהתכונן למציאות החדשה כמה שניתן. אבל מרגע שיצאה ההודעה, אלפי אזרחים מזרח-ברלינאים החלו לנהור לכיוון החומה שהפרידה בינם ובין המערב. לממשל כבר לא נותרה ברירה, והם נאלצו לפתוח את המעברים.

היום הזה סימל את סופה של המלחמה הקרה, והאיחוד המרגש בין מזרח למערב גרמניה ייצר תמונות היסטוריות מדהימות, כאשר אנשים שהופרדו זה מזה במשך עשורים רבים סוף סוף יכלו להתאחד. 

אחת הסיבות לנפילת החומה, הייתה חלחול עמוק של התרבות המערבית, במרכזה המוזיקה, לחלק המזרחי של המדינה ושל ברלין בפרט. במשך שנים, ובעיקר בשנות ה-60 וה-70 של המאה ה-20, ייצגה מוזיקת הרוקנרול והג'אז חופש ביטוי של צעירים שחיו במדינות קומוניסטיות שחיפשו להתנגד בדרכם לממשל המדכא שחיו תחתיו.   

10 בנובמבר 1989, גרמנים ממזרח וממערב עומדים על חומת ברלין, יום אחרי הפלת החומה, צילום: אי.פי

אחד הרגעים המשמעותיים ביותר שניתן באמצעותם לקשר בין מוזיקה מערבית להחלטה להפיל את החומה, הוא הופעתו האגדית של דיוויד בואי המנוח בברלין ביוני 1987. בואי חי בעיר בשנות ה-70, והקליט שם את אלבומו "Heroes", שהפך להמנון של תקווה בקרב הברלינאים בזמן המלחמה הקרה, כשהוא מדבר על שני אוהבים צעירים המנסים להיפגש למרות החומה שמפרידה ביניהם. 

כעשור לאחר שעזב, חזר לחלקה המערבי של העיר והופיע מול בניין הרייכסטאג. הופעתו שודרה ברדיו של מערב ברלין, אך נשמעה היטב גם בצד המזרחי של החומה, שחלקה עבר בסמוך אליה. אלפים התכנסו לידה במטרה להאזין מקרוב, והמשטרה פעלה בצעדים לדיכוי ההתקהלות, מה שגרם להתקוממות נוספת כנגד המשטר ולפילוג עמוק. 

בואי פתח את ההופעה עם מסר מיוחד, בו שלח דרישת שלום ל"חברים שמעבר לחומה" - מסר חזק שהביע אמפתיה רבה ותמיכה בקהל שהתמודד עם שלטון גרמני נוקשה במיוחד. שבוע לאחר ההופעה, קרא נשיא ארה"ב רייגן "לפרק את החומה", והוסיף עוד לתחושת חוסר האונים של תושבי מזרח העיר.

בראיונות שהעניק בואי לאחר ההופעה אמר כי זו הייתה אחת ההופעות האמוציונליות ביותר שהוא אי פעם ביצע, והודה שהוא קיווה שהמוזיקה שניגן אכן נשמעת מעבר לחומה: "אמרנו לעצמנו שאולי חלק מהמזרח-גרמנים ישמעו אותנו, אבל לא הבנו עד כמה הם רבים. שמענו אותם מריעים ושרים לנו מהצד השני. זה שבר לי את הלב."

קרא לאיחוד העיר בזמן הופעה במזרח ברלין. ספרינגסטין, צילום: יחצ

שנה לאחר מכן, ב-19 ביולי 1988, התקיים ערב נוסף שייזכר לעד כערב משמעותי נוסף בדרך להפלת החומה וסיום המלחמה באופן סופי. הפעם זה היה הבוס האמריקני, ברוס ספרינגסטין הגדול, שהגיע להופיע במזרח ברלין אל מול 300 אלף אנשים - ההופעה הגדולה אי פעם שהתקיימה ברפובליקה הדמוקרטית של גרמניה. 

ההופעה נמשכה ארבע שעות (שימי לב, טיילור סוויפט, הוא עשה את זה הרבה לפנייך), ובמהלכה הופיע ספריגנסטין עם 32 שירים. ברוס אף הרחיב לעשות ונשא נאום קצר במהלכה, בו הוא הצהיר כי הוא "לא כאן בשביל אף ממשלה, הגעתי לנגן רוקנרול בשבילכם, בתקווה שיום אחד החומות יפלו". דבריו הציתו את הדמיון של האנשים בקהל, שמבחינתם הכוכב ביטא את תחושת הדיכוי והתסכול שהם חשים כבר שנים. 

הפתעה נוספת בהופעה הייתה ביצוע מיוחד של השיר "Chimes of Freedom" ("פעמונים של חירות") של בוב דילן, כאשר מילות השיר מדברות בעצמן על מרד שמתבצע אל מול "קירות חונקים". הרגע הזה מתואר על ידי היסטוריונים כנקודת תפנית נוספת שחיזקה את הרצון בקרב אזרחי מזרח העיר להפיל את החומה, וקידמה את המדיניות להפילה בסופו של דבר. 

במסמכים שנמצאו לאחר מכן, התברר כי ההופעה קיבלה אישור חריג להתקיים במזרח העיר במטרה להרגיע את הצעירים ולמנוע את המאורעות שהתרחשו לאחר ההופעה של בואי שנה לפני כן, וההופעה התקיימה הרחק מהחומה בניגוד לזו של בואי. ספרינגסטין תיאר שנים לאחר ההופעה את אותו ערב כבלתי נשכח: "מדי פעם אתה מופיע במקום שנשאר איתך לנצח. מזרח ברלין ב-1988 היה בהחלט אחד מהמקומות האלו".

נפילת חומת ברלין הייתה תוצאה עקיפה בסופו של דבר לעובדה שתרבות ומוזיקה מגשרות בין תרבויות. מוזיקה היא כוח במאבק פוליטי, היא מהווה כלי לביטוי והמסרים שעוברים דרכה נחקקים עמוק במי שמקשיב לה באמת - כך הוכיחו לנו בואי וספרינגסטין. נותר רק לתהות אם גם היום יכולה להיות לה את אותה ההשפעה. אך קשה עדיין להבין זאת בעולם בו אמנים חוששים מהבעת דעה אמיתית, או נצמדים לעמדה טרנדית מסוימת כדי להימנע מהביקורות שמאיימות להגיע.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר