פסטיבל הקולנוע היהודי - שמתקיים מדי שנה בסינמטק ירושלים, בחג החנוכה - יציין את מהדורתו ה-26 בין ה-28 בדצמבר ל-2 בינואר.
את הפסטיבל יפתח האפוס ההיסטורי "הברוטליסט", זוכה פרס הבימוי בפסטיבל ונציה, ואחד הסרטים המדוברים והמהוללים של עונת הפרסים. אדריאן ברודי ("הפסנתרן") מככב בתור אדריכל יהודי יליד הונגריה שמגיע לארצות הברית אחרי השואה בתקווה לפתוח בחיים חדשים. פליסיטי ג'ונס מגלמת את רעייתו, וגאי פירס מגלם מיליונר גזען ואנטישמי שהופך לפטרונו.
באופן אירוני, גאי פירס התבטא השבוע באופן אנטישמי בעצמו, כאשר רמז על שליטת היהודים בהוליווד במהלך ראיון לקידום הסרט שפורסם במגזין ואניטי פייר. יהיה מעניין לראות אם לדבר תהיה השפעה על קמפיין האוסקרים של "הברוטליסט". הכישרון העולה בריידי קורבט ("ילדותו של מנהיג") כתב וביים.
סרטים בולטים נוספים שיוקרנו במהלך הפסטיבל הם "5 בספטמבר", דוקו-דרמה של הבמאי השוויצרי טים פלבאום, שמציגה את טבח הספורטאים הישראלים באולימפיאדת מינכן מנקודת המבט של צוות הטלוויזיה האמריקאי ששידר את האירועים בשידור חי; "כאב אמיתי", דרמה קומית משובחת של ג'סי אייזנברג, שמגוללת את סיפורם של שני בני דודים יהודים-אמריקאים (בגילומם של אייזנברג וקירן קאלקין) שיוצאים לטיול שורשים לפולין; "פיהרר ופתאי", של יואכים א' לאנג, שמביא שחזור דרמטי של מכונת התעמולה הקטלנית של יוזף גבלס; "היום בו הליצן בכה", של אריק פרידלר ומייקל לורי, שחושף את הסיפור המרתק שמאחורי סרט השואה הגנוז והאבוד של הקומיקאי היהודי האגדי ג'רי לואיס; ו"ריפנשטאהל", סרט תיעודי מרתק של הבמאי האוסטרי אנדרס וייל, שמבקש להוכיח שבניגוד לטענותיה לאורך השנים, במאית הבית של הרייך השלישי, לני ריפנשטאהל, הייתה נאצית לכל דבר.
סרטים מסקרנים נוספים שיוצגו השנה הם "שיר המעלות", של שלמה וופרין, שמתלווה לזמר והיוצר האמריקאי-יהודי מתיסיהו, על רקע התגברות הרגשות האנטי-ישראליים בעקבות אירועי ה-7 באוקטובר; "הקהילה",של אלכס אוסמולובסקי, שעוסק בחיים היהודים באוקראינה כיום, בראי ההיסטוריה ובצל הפלישה הרוסית; "להיות נאצי – 'נוטות החסד' של ג'ונתן ליטל", שבמרכזו ניתוח מעמיק של הרומן השנוי במחלוקת; "קפקא", סדרה תיעודית חדשה שמספקת הצצה ייחודית אל תוך מוחו ואל תוך חייו של הסופר הגאון; ו"כיצד להתעורר לחיים עם נורמן מיילר", שמשרטט דיוקן ביקורתי של הסופר האמריקאי השערורייתי (שהיה הסופר הנמכר ביותר בארצות הברית במאה ה-20).
אירועים מיוחדים שיתקיימו במהלך הפסטיבל כוללים קונצרט מחווה ל"כנר על הגג" (שילווה בהקרנת סרט תיעודי מרתק בשם "הכנר במסע להוליווד"), הקרנות של סרטים יהודיים קלאסיים, ותערוכה שתוקדש לפרנץ קפקא (בליווי איוריה של המאיירת הצ'כית עטורת הפרסים רנאטה פוצ'יקובה).
לפרטים נוספים על תוכניית הפסטיבל ואירועיו, בקרו באתר סינמטק ירושלים.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו