עופרה עופר אורן היא הזוכה בפרס ספיר לספרות של מפעל הפיס לשנת 2023. ספרה ״מה קרה להגר באילת״ (הוצאת "כנרת, זב"מ"), הוא רומן מורכב מ-336 סונטות, ופורס סיפור כואב שעוסק בהתעללות, טראומה וניסיון להשתקם, בצורה שירית מדויקת ושקולה.
בנאום הזכייה שלה אמרה עופר אורן: ״קשה רגשית לשמוח בימים אלה. איך זה שהחיים נמשכים כשהחטופים עדיין שם והחיילים עדיין נלחמים? אני לא יודעת אם זה לגיטימי, אבל העובדה שאנחנו כאן באופקים אחרי כל מה שקרה ב-7 באוקטובר זו מבחינתי היאחזות בחיים״.
ברשימה הסופית לפרס השנה כיכבו ארבע נשים סופרות ורק סופר אחד. מלבד הספר הזוכה היו מועמדים חנוך מרמרי (״סימני שיניים״), אורלי קסטל בלום (״ביוטופ״), גיל הראבן (״חיים״), ותמי בצלאלי (״הו מאמה״). קסטל בלום והראבן כבר זכו בפרס בעבר.
הפרס לספר הזוכה זיכה את עופר אורן ב-180 אלף שקלים.
"טסקה" זכה בפרס הביכורים
בנוסף לתחרות הראשית, פרס ספיר לספר הביכורים הוענק השנה אילנה רודשבסקי עבור ספרה ״טסקה״ (שתים, בית הוצאה לאור). היא תקבל מענק כספי בסך 75 אלף שקלים.
רודשבסקי, אדריכלית, מומחית לתכנון ערים ומרצה ב״בצלאל״, תיארה ברומן הביכורים שלה משפחה של עולים מברית המועצות לחיפה, המנסה את מזלה בהתיישבות בעיר החדשה ימית, אך נאלצת להתפנות משם. ההגירה הכפולה מאיימת לפורר את המשפחה, ומבעד לעיני האב, האם והילדה המתבגרת בארץ משתקפים קשיי הקליטה וההתערות בחברה הישראלית.
בדצמבר התפרסם ב"ישראל היום" ראיון עם הזוכה אילנה רודשבסקי.
לצד "טסקה", היו מועמדים ברשימה הקצרה של ספר ביכורים הספרים "משאבי אנוש" מאת שחר קמיניץ ו"על משכבי בלילות" מאת אושרת אסייג-לופז. כל אחד מהם יקבל מענק בסך 30 אלף שקלים.
ביקורת על ביטול פרס ישראל
טקס חלוקת פרסי ספיר, המחולק מטעמו של מפעל הפיס, התקיים השנה באופקים כאות הזדהות עם תושבי המקום והמכה הקשה שספגה אופקים ב-7 באוקטובר. הנאומים שנישאו השנה בטקס (שנפתח בביצוע של ג׳ימבו ג׳יי לשיר ״יום כן ויום לא״) נגעו כולם למלחמה, ויו״ר ועדת הפרס, אורן נהרי, הביע את מחאתו הנוקבת על ביטול פרס ישראל השנה.
מלבד נהרי, חברי ועדת הפרס השנה היו תמי ישראלי, זוהר אלמקייס, ד״ר שמואל פאוסט, ליאת אלקיים ופרופ' אבנר הולצמן.
בנאומו בטקס חלוקת הפרסים, אמר יו״ר מפעל הפיס אביגדור יצחקי, כי הוא מודה לראש העיר אופקים איציק דנינו על האירוח וכי הוא שמח שהטקס התקיים באופקים, עיר שיותר מ-50 מתושביה נרצחו, ובכל זאת היא מוצאת דרך לנסות ולחזור לחיי שגרה.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו