יונה פישר, חתן פרס ישראל ומי שייסד והוביל את מוזיאון אשדוד לאמנות, הלך אמש (חמישי) לעולמו בגיל 89. בשנת 1977 הוענק לו פרס ישראל על תרומתו לשדה האמנות בארץ. פישר שימש כאוצר הראשי והיועץ האמנותי של מוזיאון אשדוד לאמנות בין השנים 2004 ל-2011, וליווה את העשייה בו עד לאחרונה.
פישר נחשב לבכיר האוצרים הישראלים ולמי שהגדיר במידה רבה את תחום האוצרוּת בארץ. הוא רשם לזכותו עשייה תרבותית ענפה בארץ ובעולם, המתפרשׂת על פני כשבעה עשורים. עד לפרישתו, הנהיג פישר במוזיאון אשדוד לאמנות פעילות אוצרותית רציפה של עשרות תערוכות וקידם את התקבלותו במרחב התרבות הישראלי.
"יונה היה אדם פורץ דרך, הייתה לנו הזכות הגדולה לעבוד במחיצתו", אמר ראש העיר ד"ר יחיאל לסרי. "לפישר הייתה תרומה מכרעת בעיצוב תחום האמנות בעיר, והוא פעל לייחד את המוזיאון לבסס אותו כאחד מן המוזיאונים המובילים בארץ ולהובילו להכרה על פי חוק המוזיאונים. הוא היה שם נרדף לחדשנות, אדם פורץ דרך שתמיד חשב איך לקדם את התחום שכה אהב ואיך לשים את אשדוד על מפת האמנות הארצית והעולמית".
יונה פישר החל את דרכו ב-1954 בבית הנכות בצלאל בירושלים וליווה את מעברו אל משכנו החדש במוזיאון ישראל בשנת 1965. הוא אצר תערוכות פורצות דרך, חשף בפני שוחרי האמנות בארץ אמנים בינלאומיים מן השורה הראשונה ועודד אמנים צעירים כמו אריה ארוך, לאה ניקל, משה קופפרמן, יגאל תומרקין ומשה גרשוני שהפכו לעמודי תווך של התרבות הישראלית.
יצחק מולכו, יושב ראש מועצת המנהלים של מוזיאון ישראל אמר: "יונה פישר תרם רבות בכוח כשרונו ובעוצמת החזון האמנותי שלו להאדרת האמנות הישראלית ולהפיכת מוזיאון ישראל למוסד לאומי ובינלאומי מוביל. על רקע זה, החליטה מועצת המנהלים של המוזיאון, לפני זמן מה להעניק ליונה פישר תואר עמית כבוד של מוזיאון ישראל ומצערת העובדה שהוא לא יזכה לקבלו בטקס שנועד לכך בתחילת חודש יוני 2022".
בתוך כך ספד לו שר התרבות והספורט חילי טרופר: ״התבשרתי בעצב על לכתו של האוצר הנודע יונה פישר. עם הקמת מוזיאון ישראל עבד כאוצר אמנות, בשנת 1977 זכה בפרס ישראל על תרומתו לאמנות בישראל והיה למייסד מוזיאון אשדוד לאמנות. היה דוגמה ומופת לאוצר, אוטודידקט, והוא יחסר מאוד בשדה התרבות בישראל. יהי זכרו ברוך״.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו