"צעד משמעותי לפיתוח וקידום החדשנות הטכנולוגית בארץ"

בישראל, אומת הסטארטאפ, מבינים את הצורך הגדל בחוות שרתים לאחסון המידע הדיגיטלי הרב, ולראייה - מאז שנת 2020 צמח מספרן ב־250% | חוות אלו ישרתו בין היתר את מחשב העל הראשון בישראל, שאותו מקדם מינהל התכנון בשיתוף עיריית דימונה ושעליו אנו מפרסמים כאן לראשונה | פרויקט כזה יאפשר בין היתר ניתוח BIG DATA לקבלת החלטות מבוססות נתונים ולפיתוח מודלי חיזוי מדויקים

חוות השרתים של קבוצת מבנה. צילום: (הדמיה): באדיבות קבוצת מבנה

עולם הדיגיטל הישראלי - בדומה לשאר מדינות העולם - צורך יותר ויותר נתונים בכל תחומי החיים, וכתוצאה מכך מתפתח תחום נדל"ני חדש, לוהט ומרתק - חוות השרתים, אשר נותנות מענה לאיחסון המידע הרב. מרכזי הנתונים (Data Centers) אחראיים על אחסון, ניהול ועיבוד כמויות המידע העצומות ומשרתים מגוון לקוחות - החל מחברות טכנולוגיה גלובליות ועד לארגונים מקומיים. ההתפתחות המהירה של תחום הבינה המלאכותית, מחשוב הענן והשימוש בביג-דאטה, יצרו ביקוש הולך וגובר לחוות שרתים מתקדמות.

כניסתן של ספקיות הענן הבינלאומיות הגדולות לישראל חוללה תמורות משמעותיות בבניית חוות השרתים בישראל ובפריסתן ברחבי המדינה: ב־2020 פעלו בישראל עשר חוות בלבד (דאטה סנטרס) עם הספק חשמל כולל מוערך של כ־40 מגה ואט. בסוף 2023 מספרן צמח ל־25, בהספק של כ־175 מגה ואט, וההערכות הן שעד סוף 2025 יפעלו בישראל כ־35 חוות שרתים, בהספק כולל של 400-450 מגה ואט.

"בשורה התחתונה", מסביר תמיר בן שחר, מחברת הייעוץ צ’מינסקי בן שחר, "כמעט ולא קיים מקום אחסון פנוי בחוות הבנויות בארץ. הביקוש ממשיך לגדול ולפיכך צפוי המשך הבנייה במיקומים מותאמים שיפותחו גם על ידי שחקני נדל"ן חדשים".

המבנים של חוות שרתים משתנים בצורתם, ויכולים להיות במגוון סוגים - ממבנים המוקמים מתחת לקרקע ועד לשימוש במבני תעשייה נטושים. בניית חווה והפעלתה דורשות רמת מקצועיות גבוהה בהנדסת חשמל, במערכות מכניות ובמערכות תקשורת ומחשבים.

לפי סקירה של צ׳מנסקי בן שחר, בסוף 2025 השחקנים המובילים בתחום חוות השרתים בישראל יהיו מד-וואן (MedOne) שבשליטת משפחת לבנת, חברת אדג'קונקס הבינלאומית שרכשה ב־2021 את גלובל דאטה סנטר הישראלית, וחברת SDS של יוסי שיינפלד. שחקנים מובילים נוספים הם חברות מבנה, גבע קרדן וגב ים. קבוצת עזריאלי פעילה בתת-שוק, מחוץ לישראל, ובין היתר מימשה באקזיט משמעותי את פעילותה בצפון אמריקה, בחברת קומפאס. דנה עזריאלי, יו"ר הקבוצה: "תחום ה־Data Centers מגלם את עולם הנדל"ן המניב החדש. בעידן של חדשנות טכנולוגית שנוגעת לכל אספקט של חיינו, אני משוכנעת שהתחום צפוי להמשיך ולהציג צמיחה משמעותית בשנים הבאות".

 פרויקט פורץ דרך

לפני כשנתיים הקימו קבוצת מבנה וחברת דיגיטל ריאלטי שותפות "דיגיטל-מבנה JV". המערך המשותף נועד לצרף את היתרונות של דיגיטל ריאלטי, כספקית הגלובלית הגדולה ביותר של מרכזי נתונים, שירותי ענן, פתרונות שיתוף ופתרונות קישוריות אל היתרונות של מבנה כחברת נדל"ן מובילה, ותיקה, מנוסה ובעלת בנק נכסים וקרקעות מהגדולים בישראל. השותפות מקדמת בימים אלה מרכז נתונים ראשון בפתח תקווה בגודל עצום של כ־18MW, כאשר השלב הראשון (10MW) בתכנון מתקדם ועומד בפני קבלת היתרים. הפרויקט צפוי להיות מושלם במהלך המחצית השנייה של 2026.

עוזי לוי, מנכ"ל קבוצת מבנה: "מדובר בפרויקט אסטרטגי ופורץ דרך עבורנו. זהו תחום בעל ביקוש רב ואנו מאמינים כי שיתוף הפעולה הייחודי שלנו עם הענקית הגלובלית לתחום, דיגיטל ריאלטי, ישרת את הצרכים הייחודים של השוכרים שלנו ולצד זאת יניב לנו ערך רב".

חוות השרתים Serverz בכפר סבא, צילום: (הדמיה ):EVOLVE MEDIA

סרברז - חוות שרתים רחבת היקף בכפר סבא של קבוצת קרדן ישראל-גבע ורני צים - מהווה אחד ממרכזי הדאטה הגדולים בישראל. החווה מיועדת לספק מענה למגוון לקוחות בזכות שילוב של מערכות קירור מתקדמות, אבטחת מידע ברמה גבוהה וזמינות חשמלית מבוססת גיבוי רב שכבתי. לאחרונה פורסם כי חברת התקשורת הבינלאומית, טמרס טלקום, תקים חדר תקשורת מרכזי (HUB) בחוות השרתים התת-קרקעית וכן כי סרברז תערוך שיתוף פעולה עם HPE ישראל.

חוות סרברז נמצאת בשלבי הקמה מתקדמים וצפויה לספק שירותי אירוח, תקשורת ושירותי ענן לארגונים עסקיים ובינלאומיים. היא תחל את פעילותה כבר בחודשים הקרובים עם הספק חשמל של 16 מגה וואט. ערן לב, שותף בקרדן ישראל-גבע: "השילוב של מתקן מהטובים שיש - תת קרקעי, ממוגן, בעל קיבולת חשמל משמעותית - לצד שירותי תקשורת מתקדמים, מהווה את הפלטפורמה הטובה ביותר לארגונים עסקיים".

 חיזוק המעמד בעולם

גם הדרום לוקח חלק בפריחת חוות השרתים, ואלו ישרתו בין היתר את מחשב העל הראשון מסוגו בישראל, שאת הקמתו מקדם מינהל התכנון, בשיתוף עיריית דימונה. איזור דימונה נמצא מתאים מכיוון שמיקום המחשב בו מאפשר חיבור נוח לרשת החשמל, בייעוד קרקע לתעשייה ובזכויות בנייה פוטנציאליים המאפשרים קידום פרויקט בסדר הגודל הזה.

מחשבי על מהווים "משני משחק" טכנולוגיים בכל העולם. יתרונותיהם מאפשרים עוצמת חישוב גבוהה באופן משמעותי מהקיים בשוק היום, ניתוח BIG DATA באופן המאפשר ביצוע תחזיות מורכבות וקבלת החלטות מבוססות נתונים ובפיתוח מודלי חיזוי מדויקים. הקמת מחשב על תסייע בקידום עולם הסטארטאפ הישראלי, ותתרום לשיפור יכולות בתחומי הבריאות, הדאטה והביטחון.

ראש עיריית דימונה, בני ביטון: "הפרויקט הזה עשוי להשפיע על כל הנגב ועל כל מדינת ישראל. דימונה מקדמת ערכים של חדשנות וטכנולוגיה והמיזם הזה יהיה המשך ישיר להקמתם של מרכז החדשנות האיזורי, של פרויקט המימן, של תחנות החשמל ועוד. עם הקמת 10,000 יחידות דיור נוספות בעיר, ועם מערכת חינוך מן המתקדמות והמעוטרות בישראל, נוביל בכל הקשור להייטק ולטכנולוגיות פורצות דרך".

שר הפנים, משה ארבל: "הקמת מחשב העל בישראל היא עוד צעד משמעותי לקידום החדשנות הטכנולוגית בארץ והשפעתה על כלכלת ישראל, שגשוגה ובטחונה ואף על קידום תרופות למחלות חשוכות מרפא. כל אלו נמצאים במקום גבוה בסדר העדיפויות שלנו". מנכ"ל מינהל התכנון, רפי אלמליח: "ישראל ידועה בעולם כמדינת הייטק, ולכן מתבקש שגם בה יוקם מחשב על שיתרום למשק בתחומי הרפואה, הביטחון, הסייבר ועוד".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר