הכלים הנכונים לאנשים הנכונים

אירוע מיוחד של נדל"ן מדיה בשיתוף לאומי למשכנתאות, הפגיש על במה אחת ראשי רשויות גדולות בישראל, מהנדסי ערים ואדריכלים, מומחים בתחום המימון ובכירים בענף הבנייה * המטרה - להבין מי באמת מחזיק במפתח להאצת הבנייה במדינה במהירות וביעילות, ואיך עושים זאת - בעיקר אחרי שנה של מלחמה * ראשי הרשויות: "אנחנו זקוקים לסמכויות נוספות שיאפשרו לנו לפעול באופן אפקטיבי יותר לטובת התושבים"

משמאל תמר פוריה ,יואל אבן ושירה רזי . צילום: לירן לבינוביץ׳

כיצד נוכל לצמצם ולייעל את הבנייה הזוחלת בסבך הביורוקרטיה, תוך פיתוח פתרונות מהירים, חכמים ואפקטיביים, שיתנו מענה לצרכים המשתנים של הציבור הרחב - שאלה זו, שכבר שנים רבות מעסיקה את הגורמים השונים בענף הבנייה, עמדה במוקד כנס ייחודי שנערך השבוע במסגרת מועדון המנכ"לים של נדל"ן מדיה, בהשתתפות ראשי רשויות בישראל, מהנדסי ערים ואדריכלים, מומחים בתחום המימון ובכירים נוספים.

האירוע, שנערך בבית ציוני אמריקה שבתל אביב, היווה הזדמנות נדירה לחיזוק שיתופי פעולה בין כלל גורמי המפתח המעורבים בתהליכי הבנייה והקמת התשתיות בישראל.

הכנס נפתח על ידי יגאל סלוביק, מנכ"ל התאחדות הקבלנים בוני הארץ, שהציג תמונת מצב עגומה של ענף הבנייה ושל התשתיות בצל המלחמה שנמשכת כבר יותר משנה. סלוביק קרא לראשי הערים לתת את הסיוע הנדרש לקבלני הביצוע שנמצאים במצוקה אמיתית בימים אלו, והזהיר שאם לא יקרה כך - "ניתקע עם פילים לבנים ומגדלי רפאים במרכזי הערים".

במסגרת מפגש "אחד על אחד" אירח על הבמה מנחה הכנס, עופר פטרסבורג, את יו"ר מרכז השלטון המקומי, חיים ביבס, המכהן גם כראש עיריית מודיעין-מכבים-רעות.

חיים ביבס, צילום: לירן לבינוביץ׳

על השאלה מדוע השלטון המרכזי לא מבין את הכוח האמיתי של השלטון המקומי, השיב ביבס כי "המשרדים הביורוקרטיים לא מצליחים לייצר את התוצאה הרצויה. אם באמת רוצים לקדם דברים, השלטון המקומי הוא הזרוע המקצועית האמיתית לשם כך. איפה שיש שיתוף פעולה בין הגורמים - הכל רץ קדימה".

להניח את האגו בצד

הפאנל הראשון של הכנס עסק בנושא ההתחדשות העירונית. בדברי הפתיחה של הפאנל אמר יגאל צ'ודנר, מנכ"ל ומייסד נתיבי הקמה, כי "אני יכול להגיד שעם השנים המצב רק הולך ומסתבך". ניר בן חיים, ראש עיריית חדרה, הוסיף: "בסופו של דבר אנחנו, אנשי הרשויות המקומיות, נמצאים בשטח ולנו יש את ההבנה והידע הנדרשים כדי לנהל את העניינים בצורה הטובה ביותר. אנחנו זקוקים לסמכויות נוספות שיאפשרו לנו לפעול באופן אפקטיבי יותר לטובת התושבים שלנו".

מימין יוסי ברודני וניר בן חיים צילום: לירן לבינוביץ׳,

יוסי ברודני, ראש עיריית גבעת שמואל: "מה שהשתנה לעומת העבר הוא שהיום כולם מעוניינים בהזדמנויות של התחדשות עירונית. אנחנו בוחנים את המתחמים השונים ולא מתמקדים בבניינים בודדים, מתוך מטרה שהשיפורים המוצעים יוכלו לשרת את הציבור באופן רחב יותר"

יואל אבן, מהנדס העיר ירושלים, אמר כי אחד האמצעים המרכזיים להצלחה הוא שיתוף פעולה איכותי עם כל הגורמים המעורבים, כולל אדריכלים ויזמים. לדבריו, "ישנן תוכניות שזקוקות לשינויים, ולכן חשוב להגיע לוועדות אלה ללא אגו, במטרה לקדם את ההתחדשות העירונית ובו זמנית להצליח לשמור על המרקם של העיר ההיסטורית".

תמר פוריה, מהנדסת העיר באר שבע, ציינה כי הנדבך המרכזי בנושא ההתחדשות העירונית בבירת הנגב הוא ודאות תכנונית: "בשנים האחרונות עבדנו באופן מאומץ על מנת להעניק ליזמים את הוודאות הנדרשת בשוק". שירה רזי, ראש המערך המסחרי בחטיבה העסקית בנק לאומי, אמרה: "אם הייתי צריכה לתת טיפים ליזמים ולראשי הערים, הייתי אומרת שזו תקופה שבה הנזילות היא המלך. ההון הוא משמעותי, וכמובן גם הרווח שנגזר בסוף, אבל לא פחות חשוב – הניסיון של הקבלנים".

פרופ' משה צור מצור אדריכלים, סיכם את הפאנל הראשון והדגיש כי "התחדשות עירונית היא הרבה יותר ממגורים והריסת בתים ישנים. מדובר קודם כל ביזמות, בחידוש אזורים שלמים, ובהתחדשות עסקית שכוללת עירוב שימושים עם שטחים מסחריים ושטחים ציבוריים פתוחים, מה שמשנה את המציאות בעיר".

"המפתח - מרקם אנושי משגשג"

הפאנל השני של הכנס התמקד בערים המתפתחות בקצב גבוה וצפויות להכפיל את עצמן בשנים הקרובות. המנחה היה עו"ד זיו כספי, שותף ומייסד גינדי, כספי ושות', אשר בפתיחת הפאנל הבהיר: "כולנו רוצים שהדרום והצפון ישוקמו, והמדינה חייבת להבין שכדי להשיג זאת, יש ליצור קודם כל רצון להגיע לאזורים אלו".

בני ביטון, ראש עיריית דימונה: "יש כיום קצת יותר מעשרים אלף בתי אב, ובשנים הקרובות נצפה לעבור את רף הארבעים אלף, עם פוטנציאל גידול לשמונים אלף תושבים – פי ארבע מהקיים".

רועי גבאי, ראש עיריית יבנה: "התחדשות עירונית אינה מגרש משחקים ריק, שבו בונים ומתעלמים מכל מה שסביב. אם לא ישכילו לייצר מנהלי קשרי קהילה ולפתח שיח עם הרשות המקומית והקהילה - התהליכים יתקעו".

מיכל רוזנשטיין ובני ביטון, צילום: לירן לבינוביץ׳

מיכל רוזנשיין, ראש עיריית קרית אונו, הדגישה גם היא את חשיבות ההיבט האנושי: "האנשים הם לפני הכל. התפקיד שלי כראש עיר הוא לדעת לשלב בין התחדשות עירונית, המושכת אוכלוסייה חדשה לעיר, לבין האוכלוסייה הוותיקה החיה בעיר, ולייצר מרקם אחד משגשג".

צח צמח, ראש ענף קבוצות רכישה חטיבת משכנתאות בבנק לאומי, סיכם את האירוע: "אני רואה את הלהט של מהנדסי הערים ושל ראשי הערים, וקורא לשלטון המרכזי לתת יותר סמכויות לאנשי הרשויות המקומיות, כי הם אלו שבאמת אכפת להם מהערים שלהם. משבר הדיור הוא לא רק נדל"ני, אלא משבר חברתי-כלכלי, וכולנו צריכים להתייחס אליו בהתאם".

הכתבה המלאה על האירוע תתפרסם במוסף הנדל"ן של ישראל היום ב־20 בנובמבר.

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר