משרד הכלכלה ממליץ לפתוח את שוק החמאה כליל.
במכתב ששיגר דני טל, ראש מינהל היבוא במשרד, לגלעד אלירז, מנהל תחום בכיר של סחר חוץ במשרד החקלאות, נאמר כי את השוק יש לפתוח בין השאר לאור המחסור בחמאה. "נבקשכם לשקול בחיוב את המלצתנו להמיר את שיטת חלוקת מכסות החמאה הנוכחיות הפטורות ממכס, בביטול גורף של שיעורי המכס על חמאה, ופתיחת שוק החמאה ליבוא חופשי", כתב טל במכתב, "לעמדתנו, חלוקת מכסות החמאה יוצרת עיוותים בשוק, וביטולן במקביל לביטול המכס יאפשר את פתיחת המשק ליבוא חמאה, גיוון מקורותיה ומניעת מחסור עתידי במוצר צריכה בסיסי זה, שאותו אין ביכולת המשק לספק ממקורות עצמיים.
אין לנו ספק כי תמיכתכם בעמדה מקצועית זו תביא למניעת מחסור בשוק החמאה המקומית, להגברת התחרות, להפחתת מחירי החמאה השולחנית לצרכנים ואף תסייע לפיתוח העצמאות הכלכלית של מחלבות קטנות, וביטול התלות ביצרן מקומי אחד באספקת החמאה, המשמשת חומר גלם מרכזי בהליך הייצור שלהן".
שיעורי המכס על יבוא חמאה לישראל הם 140%-126% לחמאה שולחנית ו-160%-140% לחמאה תעשייתית. "מדובר בשיעורי מכס גבוהים מאוד, המייקרים את מחיר המוצר הסופי המיובא", נאמר עוד במכתב, שהעתקים ממנו נשלחו גם לשי רינסקי, מנכ"ל משרד הכלכלה, ולמיכל הלפרין, הממונה על התחרות בו, "בהתאם לכך, המלצתנו היא ביטול מיידי של המכס, וכתוצאה מכך ביטול שיטת המכסות ופתיחת השוק באופן מלא".
"ביטול מכסים וכן ביטול הקצאת המכסות הם נושאים שיש לקדמם באופן כללי, קל וחומר כאשר מדובר בתחומים שבהם אין ייצור מקומי", אמר שר הכלכלה והתעשייה אלי כהן. ממשרד החקלאות נמסר בתגובה: "הרעיון שעולה במכתב של משרד הכלכלה מעניין וצריך להיבחן ברצינות, אך שינוי במדיניות מכסות לא ניתן ליישם בתקופת ממשלת מעבר. הנושא יובא להחלטת השר הבא. כל דיון כרגע בשינוי מדיניות יעכב את חלוקת המכסות הנדרשות כעת ליבוא".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו