תרחיש האימים: הגירעון בתקציב יזנק ל־6.5%

משבר הקורונה תוקף את הכלכלה הישראלית • משרד האוצר עדכן על הצעדים שיקלו על העובדים והמעסיקים בהתמודדות עם המצב החדש

סיבות לדאגה // צילום אילוסטרציה: Gettyimages

בתדרוך עיתונאים טלפוני עדכן משרד האוצר על הצעדים שננקטו עד כה כדי לסייע לעובדים ולמעסיקים בהתמודדות עם המצב החדש שנכפה על השוק. מעסיקים יוכלו להוציא עובדים לחל"ת מבלי לפטרם, ואלה יהיו זכאים לדמי אבטלה משופרים ובתנאים מקלים. 

משדר מיוחד - התפרצות נגיף הקורונה // צילום: גיל קרמר

עצמאים ומובטלים יהיו זכאים למענק חד־פעמי של 6,000 שקלים. המענק יוזרם ישירות לחשבונות הנישומים. מדובר ב־200,000 עד 250,000 עצמאים ובעוד מאות אלפי שכירים, כאשר המענק יהיה מדורג ודיפרנציאלי. בנוסף לדחיית תשלומי מע"מ, ארנונה ותשלומי חובה לעצמאים, רשות המסים תקדים תשלום החזרי מס הכנסה והחזרי מע"מ. 

תאגידי המים וחברת החשמל יידרשו לדחות תשלומים. יקודמו תשלומי מס הכנסה שלילי (מענקי עבודה) לשנת 2019 שאמורים היו להתקבל במהלך הרבעונים הבאים.

למרות שתקציב 2020 הינו תקציב המשכי, החשב הכללי, רוני חזקיהו, כבר אישר הקצאה של מיליארדי שקלים לטובת משרד הבריאות, וכל בקשה של המשרד נענית מייד. ההערכה היא שתקציב משרד הבריאות העומד על 40 מיליארד שקלים יוגדל לפחות ב־50%. 

בנוסף יהיה צורך להזרים מיליארדי שקלים לטובת משרד הפנים והרשויות המקומיות כפיצוי על הוצאות קורונה עבור כיסוי אובדן הכנסות מדחיית תשלומי ארנונה לעצמאים.

הנחת העבודה היא שהגירעון בתקציב המדינה בשנת 2020 יחרוג מ־2.9% המתוכנן, בתרחיש היותר אופטימי הוא יעלה ל־4.5%-4% תוצר. בתרחיש של סגר מלא הגירעון בתקציב יטפס לשיא של 6.5% תוצר, עובדה שכמובן תשפיע לרעה גם על יחס החוב־תוצר. גם היחלשות השקל מול הדולר והיורו תתרום לגידול ביחס החוב.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר