דווקא מוצר כושל אחד מספר היטב את הסיפור של השנה החולפת, שהביאה עימה בציר מרשים במיוחד של אביזרים אלקטרוניים חכמים. בחודש אפריל השיקה חברת Humane "סיכת AI", הננעצת על דש החולצה ואמורה לשמש מעין "עוזרת AI" שמשיבה למשתמש על שאלות. המוצר, ששווק במחיר אסטרונומי של 700 דולר, התברר כמוגבל במיוחד וכמעט חסר שימוש. הוא גם התחמם במהירות וזכה באופן גורף לביקורות קטלניות, עד שמבקר הטכנולוגיה המפורסם בעולם, מרקז בראונלי, הכתירו כ"מוצר הגרוע ביותר שסקרתי אי־פעם". ואולם, לצד הביקורות, סיכת ה־AI מגלמת את המגמה הבולטת בתחום הגאדג'טים: השילוב שבין בינה מלאכותית לאביזרים לבישים והאפשרויות הרבות שהשילוב הזה פותח.
המטרה בתחום האלקטרוניקה הלבישה היא לקחת את פריטי האקססוריז השגרתיים, כמו טבעות או משקפיים, ולהפוך אותם למוצרים אלקטרוניים חכמים ושימושיים. הודות להתקדמות המדהימה ביכולת למזער חיישנים ושבבים, ניתן כיום לתחוב טכנולוגיה מתקדמת אפילו בטבעת בעובי של כמה מילימטרים. לאחר לא מעט פיילוטים ואבות־טיפוס כושלים בעשור האחרון, בשנים האחרונות הבשילו קטגוריות חדשות של מוצרים אלקטרוניים לבישים כמו שעונים, טבעות ומשקפיים חכמים, וזאת לצד הסמארטפון שהופך גם הוא לחכם ולשימושי יותר בזכות ה־AI.
טבעות חכמות: מסובבים את האלקטרוניקה על האצבע
המוצר הלביש הזעיר ביותר בשוק הוא הטבעת החכמה, ומרשים להיווכח כמה טכנולוגיה הצליחו להכניס לחישוק כה דקיק. למעשה, טבעות חכמות קיימות כבר כמעט כעשור, אך בשנים האחרונות הן הפכו למוצר די פופולרי. השימושים העיקריים שלהן קשורים לניטור הכושר הגופני, איכות השינה ופרמטרים בריאותיים נוספים, ומשום כך הן נקראות לעיתים גם "טבעות כושר".
החלוצה בתחום היא חברת Oura Health הפינית, שהשיקה את הטבעת החכמה הראשונה שלה, Oura Ring, ב־2017 ולאחרונה הוציאה לשוק את הדור הרביעי. הפונקציונליות של טבעות חכמות מתבססת על העובדה כי ניתן למדוד מהאצבע, באמצעות חיישנים אופטיים, לא מעט פרמטרים פיזיולוגיים, כדוגמת טמפרטורת הגוף, קצב פעימות הלב והנשימה, רמת החמצן בדם ועוד.
באמצעות אלגוריתמים מיוחדים ניתן להסיק מהדאטה הגולמי הזה לא מעט תובנות על הפעילות הגופנית, כמו שריפת קלוריות ומספר צעדים, על טיב השינה, כגון משך הזמן שהייתם שרויים בשינה עמוקה במהלך הלילה, פרמטרים גופניים כלליים כמו רמות סטרס ואנרגיה, ואפילו לחזות מתי יחל המחזור החודשי. את כל המידע הזה המשתמש מקבל באפליקציה ייעודית, שמאפשרת לו לנהל בצורה מבוססת דאטה את הבריאות והכושר הגופני שלו.
בשנים האחרונות הטבעות החכמות הפכו דקיקות וקלות משקל יותר, וחיי הסוללה שלהן השתפרו מאוד, כך שאת חלקן ניתן לענוד במשך שבוע שלם ללא צורך בטעינה. Oura Ring 4 שוקלת 5.2-3.3 גרמים, עובייה כ־2.8 מ"מ והסוללה שלה מספיקה לכ־8 ימים.
מי שהעניקה גושפנקה להצלחה המסחרית של הטבעות החכמות היא סמסונג, שהשיקה השנה את ה־Galaxy Ring, שדומה בפונקציונליות שלה לטבעת של Oura. טבעות חכמות מתאימות בעיקר לאנשים שיש להם צורך בסוג זה של דאטה ומחפשים פתרון זול וקומפקטי יותר משעון חכם. בעתיד ייתכן כי האלגוריתמים שמנתחים את המידע יהיו מדויקים יותר, מגוונים יותר ויוכלו לספק יותר מידע על מצבים גופניים ותסמונות, וכך יעזרו לאנשים לנהל בצורה טובה יותר את הבריאות שלהם.
שעון חכם: לשמור על הקצב ועל הלב
השעון החכם הוא למעשה האביזר האלקטרוני הלביש הראשון. כשאפל השיקה את הדור הראשון של ה־Apple Watch ב־2015, היו לא מעט ספקות לגבי הקונספט החדש והצורך שבו. כמעט עשור לאחר מכן - השעונים החכמים הם מהמוצרים האלקטרוניים הפופולריים ביותר. כיום שוק השעונים החכמים רווי במתחרים, מגוגל וסמסונג, Garmin וכמובן אפל, שמחזיקה בנתח הגדול ביותר של כמעט חמישית מהשוק. השעונים האיכותיים יותר עשויים לעלות400-300 דולר, ואילו מחירם של השעונים הזולים יותר נע בין 150 ל־200 דולר.
הפונקציונליות העיקרית של השעונים החכמים נשענת על העובדה שהם כרוכים, לאורך כל היממה, על מפרק ידנו, כך שבאמצעות חיישנים מסוגים שונים השעונים החכמים מסוגלים לנטר באופן רציף פרמטרים גופניים ולספק תובנות על הכושר הגופני ועל מצב הבריאות שלנו.
שעונים חכמים הפכו ללהיט בקרב חובבי כושר וספורט, מאחר שהם מספקים דאטה רב על הפעילות הגופנית, כמו שריפת קלוריות, קצב פעימות הלב, מספר הצעדים היומי, זמן התאוששות ועוד. לצד זאת, הדגמים האחרונים שיצאו לשוק משלבים גם פיצ'רים חדשניים בתחום ניטור תסמונות רפואיות ומחלות כרוניות, וזו צפויה להיות המגמה הבולטת בתחום בשנים הבאות.
כך, למשל, אפל וסמסונג קיבלו השנה אישור FDA לפיצ'ר בשעונים החכמים שלהן, היודע לזהות מצבים של דום נשימה בשינה (sleep apnea), וזאת באמצעות מד תאוצה המזהה תנודות קלות במפרק היד במהלך השינה המאפיינות הפסקות נשימה.
אפל השיקה בספטמבר את ה־Apple Watch 10 ושמה דגש על יישומי הבריאות. ה־Apple Watch יודע להתריע על קצב פעימות לב חריג (יותר מ־120 פעימות בדקה או מתחת ל־40 פעימות בדקה), דבר שעשוי להצביע על בעיה לבבית ומצריך מעקב מצד רופא. הדגמים החדישים של שעוני אפל יודעים גם, באמצעות אלקטרודות חשמליות (בדומה לבדיקת ECG), להתריע על אינדיקציה לפרפור פרוזדורים, יישום שזכה גם הוא לאישור FDA. השעון החכם גם כולל אפליקציה שמסייעת לחולים כרוניים להקפיד על נטילת התרופות במועד ובמינון הנכון.
יישום נוסף שעשוי להציל חיים הוא זיהוי נפילות - גורם סיכון בקרב קשישים לפציעות ואף למוות. זהו יישום שפועל כברירת מחדל עבור כל משתמש מעל גיל 55. ברגע שהשעון מזהה כי המשתמש נפל, יש חיווי המאפשר לאדם להתקשר לעזרה. אם אין מענה במשך כמה דקות מצד המשתמש, השעון מחייג לעזרה ראשונה באופן אוטומטי.
משקפיים חכמים: נקודת מבט אחרת על העולם
יש המעריכים כי בעתיד משקפיים חכמים יהיו האביזר האלקטרוני השולט בחיינו, ואולי אף יהפכו את הסמארטפון למיותר. החזון הזה נתקל בעשור האחרון בלא מעט כישלונות מפוארים, כדוגמת ה־Google Glass, שהחברה גנזה מהר מאוד לאחר השקתם ב־2015. עם זאת, בעולם הטכנולוגיה אבות־טיפוס כושלים הם שלב הכרחי בהבשלתה של כל טכנולוגיה.
כיום מי שמצליחה לבסס מחדש את מקומם של המשקפיים החכמים, ולהגדיר בצורה מדויקת ונבונה יותר את השימושיות שלהם, היא מטא, עם משקפיה־Ray-Ban Meta שהשיקה בסוף 2023.
המשקפיים החכמים עוצבו בשיתוף חברת EssilorLuxottica האירופית, שלה משתייך מותג משקפי השמש הפופולרי Ray-Ban. במבט ראשון הם נראים אמנם כמו משקפי שמש לכל דבר, וכבר בכך הצלחתם. ה־Ray-Ban Meta כוללים שתי מצלמות ברזולוציה של 12 מגה פיקסל, רמקולים פתוחים הניצבים ממש מעל לתנוך האוזן, מיקרופון, קישוריות בלוטות' וכפתורי מגע סביב המסגרת. בשונה מהגוגל גלאס ומפיילוטים קודמים בתחום, המשקפיים של מטא אינם כוללים מסך תצוגה. אלה אינם משקפי AR, משום שלפי שעה זהו אתגר טכנולוגי מורכב מדי.
מטא הפגינה תבונה רבה בכך שהקנתה למשקפיים החכמים שלה פונקציונליות מינימליסטית למדי. המשקפיים משמשים בעיקר לצילום, לליווי של עוזרת AI ולניהול שיחות והתכתבויות.
המשקפיים מאפשרים לצלם את הסביבה ואת החוויות שלכם מנקודת המבט שלכם (POV), מבלי שתצטרכו להחזיק ביד סמארטפון, וגם לשדר זאת בשידור חי דרך הפייסבוק והאינסטגרם, או לשתף את בני השיח שלכם בשיחות וידאו מנקודת המבט שלכם.
עוד היבט שצפוי להעצים בשנים הקרובות את המשקפיים הוא הבינה המלאכותית. מטא היא אחת החברות המובילות בתחום מודלי ה־1AI ומשקיעה בכך עשרות מיליארדי דולרים. היא פיתחה את מודל השפה הגדול Lamma, המתחרה בצ'אטGPT, ויכולותיו מחלחלות גם לפלטפורמות החברתיות שלה וגם לאביזרים החכמים שלה, כמו משקפי ה־Ray-Ban.
כאמור, המשקפיים מספקים דרך נוחה מאוד להיעזר בעוזרת AI ולשאול אותה כל מיני שאלות על מזג האוויר, הוראות הגעה או כל מידע אחר שזמין ברשת. לאחרונה שדרגה מטא את יכולות ה־1AI, וכעת המשקפיים יזכרו עבורכם איפה החניתם את המכונית בחניון, וגם יסבירו על אתרי התיירות שבהם תבקרו בטיול הבא בחו"ל. עוד פיצ'ר נהדר, שיכול להיות שימושי גם לתיירים, הוא תרגום קולי סימולטני במגוון שפות, כך שתוכלו להבין את הסבריו של המלצר בפריז על מרק היום.
בינה מלאכותית בסמארטפונים: להמציא מחדש את האייפון
בחודש ספטמבר השיקה אפל את דגם האייפון החדש, האייפון 16. כל דגם חדש שאפל מוציאה לשוק נמדד ביחס לקודמו, ונשאלת תמיד השאלה - "האם שווה לשדרג לאייפון החדש?". עבור אפל, בדור ה־16 למוצר הדגל שלה, זהו מבחן כמעט בלתי אפשרי. בקרב אייפוניסטים התקבעה האקסיומה כי מאז האייפון 10, שהציע לראשונה קישוריות 5G, שום דגם חדש לא חולל מהפכה של ממש. ואמנם, ברמת החומרה האייפון 16 מציע קפיצת מדרגה קלה בעוצמת המעבד ובאיכות המצלמה, וגם כפתור חדש שעוזר לשלוט במצלמה בצורה אינטואיטיבית יותר.
אבל האייפון 16 דווקא כן מציע משהו חדש: AI. "זהו האייפון הראשון שתוכנן במיוחד כדי לתמוך ב־AI", הכריז מנכ"ל אפל טים קוק. למעשה, נכון יותר לומר כי הדגם החדש הוא יותר "הכנה ל־AI", מאחר שבעת השקתו לא היו בו יישומי בינה מלאכותית כלל. יישומי ה־AI מתחילים לחדור בהדרגה לאייפון 16 דרך עדכוני תוכנה של מערכת ההפעלה החדשה iOS 18.
יישומי ה־AI של אפל נקראים Apple Intelligence, וניתן להריצם גם על אייפון 15, בהינתן שעדכנתם למערכת ההפעלה החדשה. כלומר, מעתה יש קו הפרדה בין הדורות 15 ו־16 לבין קודמיהם בכל הנוגע ליכולת להריץ יישומי AI, ובאפל מקווים כי הדבר יניע את הצרכנים לשדרג.
כשמדברים בימינו על יישומי AI, מתכוונים בעיקר ל"בינה מלאכותית יוצרת" (GenAI). זו מתאפיינת ביכולות פורצות דרך של הבנת שפה טבעית, הבנת הקשר והיכולת לייצר טקסטים ותמונות לפי פקודה. כולנו נחשפנו ליכולות הללו דרך מחוללי AI כמו צ'אטGPT או Midjourney.
אפל שחררה כבר שני מקבצים של יישומי AI, בסוף אוקטובר ובתחילת נובמבר, שמספקים טעימה כיצד הבינה המלאכותית יכולה לשפר ולייעל את השימוש בסמארטפון, ואולי אפילו להמציא את האייפון מחדש כמכשיר שלומד להכיר אותנו ומסייע לנו במשימות היום־יום.
בעדכוני ה־AI הראשונים מי שזכתה לממשק חדש וזוהר והפכה קצת יותר "חכמה" היא העוזרת הקולית siri, שכעת מבינה טוב יותר שפה טבעית, גם כאשר אתה מגמגם, מתחרט באמצע המשפט או שואל רצף של שאלות. יכולות השפה של ה־AI באות לידי ביטוי גם בכלי כתיבה אוטומטיים, שיציעו לכם ניסוחים טובים יותר כשאתם כותבים וגם יסכמו כתבות, מיילים ואפילו שיחה שהקלטתם, אם רק תבקשו.ה־AI גם מאפשר יכולות חדשות של עריכה גרפית, וכך למשל תוכלו להעלים אובייקטים בתמונות שצילמתם (אם במקרה נעמד מאחוריכם זר חטטן בדיוק כשצילמתם תמונה משפחתית). ה־AI של אפל יעזור לעשות לכם סדר בכל ההתראות והמשימות ולתעדף עבורכם את מה שחשוב באמת, ואפילו למצוא בין אלפי התמונות שלכם תמונה אחת מסוימת לפי תיאור חופשי של מה שמצולם בה.
בהמשך השנה צפויה אפל להשיק יישומים חדשים ומסקרנים, ובכלל זה מחולל אמוג'ים שייצור עבורכם אמוג'י מותאם אישית לפי תיאור מצב הרוח שלכם, ועוד יכולות שיהפכו את המצלמה באייפון לעוזר אישי שיוכל לספק לכם מידע על מקומות ואובייקטים שאתם מצלמים.
לצד אפל, יישומי AI חודרים באופן מובנה גם לסמארטפונים מבוססי אנדרואיד, בדגמים כמו ה־Galaxy s24 של סמסונג, או ה־Pixel 9 של גוגל, ותוכלו למצוא אפליקציות בינה מלאכותית גם בחנות האפליקציות. עם זאת, לפי שעה אפל בונה אקוסיסטם מלא ומגוון יותר של יישומים שמקדמים את האייפון לעידן הבינה המלאכותית.
משקף מציאות מעורבת: התכשיט היוקרתי של אפל
אחד המוצרים המרשימים והחדשניים ביותר שיצאו השנה לשוק הוא משקף "המציאות המעורבת" (XR) של אפל, ה־Vision Pro. זהו מוצר הקונספט החדש הראשון של אפל מאז השקת ה־Apple Watch ב־2015. אפל השקיעה בפיתוחו עשר שנים, והוא משלב את חזית הטכנולוגיה בתחומי החישה, העיבוד וממשק המשתמש.
אפל מכנה את ה־Vision Pro "מחשב מרחבי", מאחר שדרך המשקף האובייקטים הדיגיטליים, כמו חלונות ואייקונים, תמונות וסרטונים, מוקרנים על פני החלל סביבכם, בעלי עומק ונפח כמו חפצים ממשיים. המשתמש יכול להזיזם ולקבעם, להגדיל ולהקטין, לסובב ולהפוך, וכל זאת באמצעות פקודות קוליות ומחוות ידיים כמו צביטה, ללא עכבר, מקלדת או ג'ויסטיק. הדיגיטלי והממשי מתמזגים לכדי חוויה תלת־ממדית חדשה לגמרי. זוהי "מציאות מעורבת".
המשקף, ששוקל כ־600 גרם, מורכב ממסך תצוגה מיקרו־OLED המכסה את שדה הראייה, 5 חיישנים, 6 מיקרופונים, 12 מצלמות וחיישני אינפרא־אדום שעוקבים אחר תנועת העיניים.
תפקידם של המצלמות והחיישנים הפונים החוצה הוא לצלם בזמן אמת ובאופן רציף את החלל סביבכם ולהקרין פנימה, על גבי המסך, תעתיק דיגיטלי ריאליסטי של העולם סביבכם. אם תסובבו את המבט ימינה או שמאלה, מייד תראו על גבי המסך את מה שניצב סביבכם, אף שהמשקף אטום. השכפול הדיגיטלי הזה של המציאות נקרא pass through. בתוך הסימולציה הזו של המרחב ניתן לשלב תכנים דיגיטליים. זהו היבט מהותי בכל משקפי VR/AR, וככל שהרזולוציה שלו גבוהה יותר והשיהוי נמוך יותר, כך חוויית המציאות המעורבת תהיה טבעית יותר.
מרבית משקפי ה־XR מספקים איכות pass through נמוכה למדי. הרזולוציה מגורענת, ויש שיהוי גדול שגורם לתחושה שהחלל סביבכם מפגר קלות אחרי תזוזת המבט. עם זאת, המוצרים הללו מיועדים בעיקר לגיימינג ולחוויות VR, שבהן המשתמש שקוע כולו בסביבה וירטואלית.
מה שמבדיל את ה־Vision Pro הוא הדגש על מציאות מעורבת. הודות לרזולוציה, לקצב ריענון פריימים וליכולות עיבוד חסרי תקדים, ה־pass through ב־Vision Pro הוא הריאליסטי ביותר, עד שכמעט אינכם מרגישים כי זהו תעתיק. הדבר פותח קשת חדשה של חוויות ואפשרויות.
כאמור, הדגש ב־Vision Pro אינו על גיימינג, אלא על יישומים של פרודוקטיביות ויצירה, למידה, בידור, תקשורת והעשרה. ה־Vision Pro מספק את כל ספקטרום החוויה שבין סביבות וירטואליות לחלוטין (immersive) לבין חוויות של מציאות מעורבת. היצע האפליקציות ב־Vision Pro גדול למדי וכולל יותר מ־1,000 אפליקציות ייעודיות שפותחו במיוחד ל־Vision Pro, ועוד יותר מ־1.5 מיליון אפליקציות שעברו התאמה לפלטפורמה. בין היתר, תוכלו לרחף בשביל החלב וללמוד על הגלקסיה, לבקר במקומות שונים בעולם או לעשות מדיטציה בנוף עוצר נשימה, לצפות בסרט על גבי מסך קולנוע ענק בעודכם יושבים בכורסה בסלון, לנהל שיחות FaceTime כאילו בני שיחכם נמצאים איתכם בחדר, או ללמוד ולחוות אינספור חוויות ועולמות אחרים בדרך חדשה לגמרי.
רבים מאלה שהתנסו ב־Vision Pro מתארים אותו כמוצר הטכנולוגי המדהים ביותר שחוו, ועם זאת הוא עשוי בהחלט להתברר כאחד מכישלונותיה של אפל, וזאת בשל תג המחיר: 3,500 דולר, לא פחות. במחיר כזה קשה להאמין כי ה־Vision Pro יהפוך למוצר צריכה המוני כמו האייפון, ונראה שיישאר גאדג'ט יוקרה אקסקלוסיבי, אלא אם כן אפל תשיק בעתיד גרסאות זולות הרבה יותר.
אז האם יש בשוק מוצר שמאפשר לחוות "מציאות מעורבת" בלי לשבור את הכיס? כן, בערך. לפני חודשים ספורים השיקה מטא את משקף ה־Meta Quest 3s, שעלותו כ־300 דולר, פחות מעשירית מה־Vision Pro. ה־Meta Quest הוא ממשפחת משקפי ה־VR של מטא והם מיועדים בעיקר לגיימינג ולעולמות VR ("מטאברס"). עם זאת, ה־Meta Quest 3s, שהוא הגרסה הזולה ל־Meta Quest 3 (שעלותו כ־500 דולר), משלב יותר ויותר יישומים של מציאות מעורבת, לצד משחקים.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו