מה יהיה הסוף? פרשת הסלמונלה בדגנים של יוניליוור, שנראה היה כי הסתיימה, חזרה בסוף השבוע ביתר שאת, והפעם במוקד: המוצר הפופולרי כריות נוגט.
ביום שישי דיווחנו ב"ישראל היום" על הודעת החברה, שלפיה יש חשד לסלמונלה ב־52,400 אריזות. ביום שישי בבוקר, אחרי שהגיע אישור סופי מהמעבדה החיצונית, הודיעה יוניליוור על הפסקת ייצור המוצר עד להודעה חדשה. בהודעה שפירסמה נכתב כי "בסידרת ייצור של מוצר 'כריות נוגט' 750 גרם של תלמה, נמצא חשש להימצאות סלמונלה. משרד הבריאות עודכן. האריזות שיוצרו בסידרה זו נתונות בהסגר מלא מרגע ייצורן ולא יצאו לשיווק. החברה ביצעה בדיקה פיזית של המשטחים שבהסגר, כולל מדבקות הזיהוי שעליהן והתאמת המדבקות לתכולה. לאחר השלמת כלל הבדיקות, נמצא שכל האריזות שיוצרו בסידרת ייצור זו אכן נמצאות בהסגר והחל נוהל השמדה. השמדת האריזות תושלם בתחילת השבוע הבא".
החברה הבהירה עוד כי כל המוצרים ששווקו ונמצאים על המדפים עברו בדיקות ובטוחים לצריכה. "בעקבות האירוע שהתרחש לאחרונה במפעלנו בערד, הרחבנו את מערך הבקרה והפיקוח, זאת כדי לוודא ששום מוצר לא יגיע אל השוק בטרם קבלת תוצאות מעבדה מיקרוביאליות תקינות. החברה פועלת על פי הנחיות משרד הבריאות ועל פי הסטנדרטים המחמירים של יוניליוור העולמית, כדי להבטיח שכל מוצריה יגיעו למדפים לאחר בדיקות איכות קפדניות ושהם תקינים ובטוחים לצריכה", נמסר עוד.
החברה צירפה את פרטי הסידרה המיועדת להשמדה. אם יש בידיכם מוצר כריות נוגט, בידקו את התאריך על האריזה, ליתר ביטחון. המוצרים הם מקו אריזה D: דגני כריות שיוצרו בתאריך 18/09/16 ובתוקף עד 13/09/17; הדגנים שיוצרו ב־19/09/16 ותוקפם עד 14/09/17; ואלה שיוצרו ב־20/09/16 ותוקפם פג ב־15/09/17.
כיצד יגיב השוק?
בחברות המזון הבהירו אמש כי סלמונלה שמתגלה בקו הייצור (ולא בחומרי הגלם) היא תופעה חריגה מאוד. זה גם נדיר מאוד למצוא סלמונלה באוכל יבש. לדברי גורמים בחברות הללו, גם סמיכות המקרים, כחודש וחצי אחרי המקרה הקודם באותו המפעל, מעידה על מקרה יוצא דופן.
מיוניליוור נמסר בתגובה: "מבחינתנו כל מקרה זיהום הוא אירוע חריג, בלי קשר לסמיכות. התנהלות תקינה ואחראית של כל חברת מזון הינה לגלותם ולוודא שלא יגיעו מוצרים לא תקינים לשוק. כך בדיוק התנהלנו עכשיו".
ואכן, בעוד במשבר הקודם הופנו חיצי זעם לעבר יוניליוור בשל ההודעה המאוחרת, נראה שהפעם לא חיכו בחברה ולא לקחו סיכונים. כיצד הדבר ישפיע על אמון הציבור? פרופ' נדב דוידוביץ', יו"ר איגוד רופאי בריאות הציבור, מעריך כי "הודעות מלאות ומוקדמות של חברות המזון תמנענה פגיעה באמון, בפרט אם נוצר מחסור זמני על המדפים, המעלה תהיות ושאלות באופן טבעי".
לדבריו, "בראייה זאת, אנו מברכים על החמרת הפיקוח על בדיקות זיהום במזון בתקופה האחרונה, כולל ההנחיה החדשה של משרד הבריאות בנוגע לחובת הדיווח של כל המעבדות, כולל הפרטיות. חובת הדיווח חלה על כל ממצא של חיידקי סלמונלה וליסטריה הפתוגניים בכל שלב בייצור".
כיצד מגיבים השווקים? מוקדם לדעת. עם זאת, המשבר הקודם עדיין נותן את אותותיו, ונמשכת הירידה בביקוש לכלל דגני הבוקר. על פי אחת מרשתות המזון, מדובר בירידה של 6 אחוזים בתוך שבוע. כעת נותר לראות כיצד יגיבו היום הלקוחות, שלמרות החשש נענו לקריאת החברה והמשיכו לצרוך את מוצריה.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו