כחמישית מהאוכלוסיה בישראל סובלים מאי ביטחון תזונתי, אך אין זה מונע בזבוז אדיר של מזון. כך לפי הדו"ח הלאומי השלישי לאבדן והצלת מזון בישראל. כמות האוכל המבוזבזת השנה עומדת על 2.3 מיליון טון שעלותם כ-20 מיליארד ש"ח. כך חשפו הבוקר (שלישי) ארגון לקט ישראל בשיתוף BDO במסיבת עיתונאים.
אם לא די באובדן ששוויו 19.5 מיליארד ש"ח, חלק גדול ממנו בר-הצלה: 7 מיליארד ש"ח שהם 1.1 מיליון טון המושלכים לפח.
יותר ממחצית מהכמות, נאבדת במקטע קמעונאות והפצה: 400 אלף טון בעלות של 4.2 מיליארד ש"ח. האובדן במקטע זה משמעותי במיוחד, שכן הוא כולל את סך ההשקעה בגידול, ביצור, באריזה ובשינוע.
עוד עולה בדו"ח, שהצלת מזון בהיקף של 470 אלף טון מזון אבוד בשנה, המהווים כ 20% מהיקף המזון האבוד בישראל, תאפשר להשלים את הפערים בצריכת התזונה ותסייע למשפחות הסובלות מאי ביטחון תזונתי.
גידי כרוך, מנכ"ל לקט ישראל, הסביר שהדו"ח חושף את הבזבוז של מזון שניתן לחסוך לו תהיה מודעות בנושא וחשוב מזאת, לסייע לכמעט חמישית מתושבי ישראל הסובלים מאי ביטחון תזונתי. "אנו מדורגים במקום ה-18 במונחי אי-ביטחון תזונתי מתוך מדינות ה –OECD." אמר כרוך, וחשף גם כי תורמי מזון פוטנציאליים נמנעים מתרומה בשל היעדר חקיקה מתאימה שתטפל במחדל.
חן הרצוג, הכלכלן הראשי של BDO הוסיף: "הצלת מזון היא אחד מאמצעי המדיניות היעילים ביותר להקטנת הפערים במשק. במהלך השנה איבדו רשתות השיווק ויצרני המזון תוצרת בת הצלה בשווי 3.5 מיליארד ש"ח. אמנם קיום עודפים במקטע קמעונאות והפצה הוא בלתי נמנע, בגלל הדרישה להיצע מגוון וזמין, אך המצב הנוכחי הוא כשל חמור.".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו