מה זה מכסים ואיך נראית מלחמת סחר: הכל על המהלך הדרמטי של טראמפ

נשיא ארה"ב הטיל מכסים על קנדה, מקסיקו וסין והוא מאיים על האיחוד האירופי • קנדה ומקסיקו הטילו מכסים על היבוא מארה"ב • אז מה קורה כאן?

גבול קנדה-ארה"ב. בדרך למלחמת סחר. צילום: אי.אף.פי

בסוף השבוע הודיע נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, שהחליט להטיל מס של 25% על מוצרים מקנדה ומקסיקו (המכסים על נפט עלו בשיעור נמוך יותר) והוא מאיים להטיל מכסים דומים על היבוא מהאיחוד האירופי.

בתגובה הודיעה ממשלת קנדה על הטלת מכסים על יבוא מארה"ב ומקסיקו בדרך גם כן להטיל מכסים כאלה. בכלי התקשורת הכלכליים באירופה נכתב שהאיחוד האירופי נערך להטלת מס בתגובה על יבוא מארה"ב. והנה אנחנו נמצאים במדרון חלקלק לקראת מלחמת סחר.

אז מה הם בעצם המכסים האלה ומה זו מלחמת סחר. מכסים הם מסים שמוטלים על כל מוצר שעובר את הגבול לתוך הארץ. למה מטילים את המס הזה? קודם כל כי הוא מכניס כסף ואת זה ממשלות אוהבות. אבל הטיעון הרשמי להטלת המס הזה הוא כי הוא נועד להגן על ייצור מקומי.

התיאוריה הכלכלית המודרנית מטילה ספקות גדולים מאוד בהגנה על ייצור מקומי באמצעות מכסים ובאופן עקרוני יש שיטות הרבה יותר יעילות והרבה יותר זולות להגן על ייצור מקומי אבל עדיין ממשלות מעדיפות להטיל מכסים.

אז למעשה אם אנחנו מייבאים מוצר למדינה שלנו, כדי להשוות את המחיר שלו לאותו המוצר שמיוצר אצלנו, מטילים מס על המוצר המיובא כבר בנמל כך שבסופו של יום הלקוח הסופי, הציבור, יקנה את המוצרים האלה במחירים גבוהים מכפי שהיו אמורים להיות.

עכשיו מהי אותה מלחמת הסחר שכולם מפחדים ממנה? כשמדינה מטילה מכסים על מוצרים שמגיעים ממדינה אחרת, המדינה האחרת מטילה מכסים משל עצמה כדי לא להיוותר חייבת. וככה זה הולך לאורך כל שדרת הכלכלה עד כדי כך שכולם מטילים מכסים על המוצרים של כולם ואז מתחילה סחרחורת של אינפלציה (עליית מחירים כוללת) עד כדי גלישה למיתון.

ויקטור בהר, מנהל המחלקה הכלכלית בחטיבה הפיננסית של בנק הפועלים אומר: "נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הכריז ביום שבת על הטלת מכסים של 25% על יבוא לארה"ב ממקסיקו וקנדה, ומכס של 10% על יבוא לארה"ב מסין, שיתווסף למכס של 25% הקיים עתה על חלק מהמוצרים.

"קנדה, מקסיקו וסין הן שלושת המקורות הגדולים ביותר של יבוא לארה"ב, וביחד הם מהווים כמעט מחצית מנפח היבוא הכולל. המהלך הפתיע רבים בעוצמתו וחורג הרבה מעבר למכסים שהטיל טראמפ בקדנציה הראשונה שלו. 

"עליית המכסים תשורשר כנראה ברובה לצרכן הסופי בארה"ב. על פי הערכות משק בית אמריקני יפסיד סכום של כ-1,000 עד 1,300 דולר כתוצאה מההתייקרויות, והתרומה הישירה למדד מחירי ה- PCE צפויה להיות כ- 0.7%.

"בתגובה, ממשלת קנדה, כבר הודיעה כי תטיל מכס של 25% על יבוא בהיקף של 100 מיליארד דולר מארה"ב, ופרובינציות אחדות בקנדה הודיעו כי יחרימו מוצרים שמיובאים לקנדה ממדינות רפובליקניות בארה"ב. במקסיקו הודיעה הנשיאה כי תכין מהלכים נגדיים, וסין הודיעה כי תגיש תביעה נגד ארה"ב בארגון הסחר העולמי.

"בינתיים טראמפ עומד בהבטחות שלו. גם גירוש העובדים הזרים יצר בשבוע החולף תקרית דיפלומטית. קולומביה לא הסכימה לקלוט מטוס של מגורשים מארה"ב שכלל קולומביאנים, אך התרצתה ועשתה זאת לאחר איום בהטלת מכסים.

"גירוש העובדים והמכסים צפויים לייקר את המחירים בארה"ב, וכן להאט את הצמיחה, וזה לא עולה בקנה אחד עם הלחצים שמפעיל טראמפ על הבנק המרכזי להפחית ריבית".

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר