אחת הבעיות הגדולות בתחום הנדל"ן בישראל הוא התמשכות הליכי התכנון. כלל האצבע הוא ככל שהתכנון לוקח יותר זמן, יותר זמן לוקח להוציא את התוכניות האלה לפועל וזה יוצר צוואר בקבוק בחיפוש אחר נקודת האיזון בין ההיצע לביקוש.
בפעם הראשונה אישר מנהל התכנון בניה של 204 אלף דירות בישראל בשנת 2024 וזה נתון שיא שכן לא זכורה לזקני הענף שנה בה אושרה בניה של יותר מ-200 אלף דירות.
כך או אחרת, 150 אלף דירות אושרה בנייתן במסגרת תוכניות לשיקום הדרום והצפון וזה נתון חשוב שכן לא מעט דירות נחרבו במהלך המלחמה.
מהנתונים עולה כי במחוז דרום אושרו 42,632 יחידות דיור, במחוז חיפה אושרו 19,458 יחידות דיור, במחוז צפון אושרו 11,783 יחידות דיור, במחוז מרכז אושרו 25,458 יחידות דיור, במחוז תל אביב אושרו 8,571 יחידות דיור, במחוז ירושלים אושרו 21,164 יחידות דיור; בותמ"ל אושרו 65,980 יחידות דיור.
נוסף על כך בשנה החולפת אושרו כ9,344 יחידות דיור בוועדות המקומיות.
שר הפנים, משה ארבל אמר כי: "גם בשנה מאתגרת זו, עם השפעות מלחמת 'חרבות ברזל', יש לנו הרבה סיבות להיות גאים בעשייה של מינהל התכנון. אני רוצה לברך את עובדי מינהל התכנון שעל אף השנה המאתגרת, לא רק עמדו ביעד הממשלתי של 125 אלף יחידות דיור, אלא אף עברו אותו. הנתונים מדגישים את מחויבותנו להמשך פיתוח עירוני ולשיפור איכות החיים של אזרחי ישראל. תחומי הדיור, התשתיות, התחבורה והשטחים הפתוחים הם אבני היסוד לעתיד טוב יותר עבורנו ועבור הדורות הבאים. בשנת 2025 נתמקד בשיקום הדרום והצפון בפרט ופיתוח המדינה בדיור ובתשתיות בכלל".
יו"ר מטה התכנון הלאומי, הרב נתן אלנתן: "השנה, כולם ראו והבינו שמוסדות התכנון הם למעשה הקומנדו של משרדי הממשלה שיודעים גם בתקופות של מלחמה ומשבר לתת פתרונות מחד ומאידך לקדם את העבודה השוטפת ביתר שאת. כולי תקווה שהצעדים שאישרנו יביאו לשיקום וצמיחה של מדינת ישראל. הרפורמות שאישרנו השנה בתחום הרישוי יאפשרו לנו להתמקד בתכנון ולקדם צעדים נדרשים גם בתחום זה".
מנכ"ל מינהל התכנון, רפי אלמליח: "זאת השנה השלישית ברציפות בה מוסדות התכנון עמדו ביעד הממשלתי ואף עברו אותו באישור יחידות דיור. השנה, עובדי מינהל התכנון התגייסו למשימה הלאומית של שיקום הצפון והדרום. למעלה מרבע מיחידות דיור המאושרות השנה הן בנגב המערבי. לצד זאת, בשנה החולפת קידם מינהל התכנון מיזמי תשתית ובראשם הושלם הפרויקט התחבורתי הגדול והמורכב ביותר במדינת ישראל- המטרו. כבר בשנת 2025 נראה את ההשפעה של הרפורמות החשובות שהובלנו בתחום הרישוי בהן ביטול ההקלות ומורשה להיתר, ונחזק את הוועדות המקומיות כדי להבטיח שמשך זמן הוצאת ההיתר בישראל יתקצר".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו