בכיר ברשות המסים: אם ועדת הכספים תאשר את חוק הרווחים הכלואים - לא יהיו הטבות נוספות

בכיר ברשות אומר היום ל"ישראל היום" שהרשות מרגישה בנוח עם החקיקה שתעמוד היום להצבעה ואם לא יהיו שינויים של הרגע האחרון - לא יהיו הטבות נוספות • על פי בדיקת משרד האוצר, בישראל נצברו רווחי חברות בהיקף כולל של 700 מיליארד שקלים

סמוטריץ' בדיון בוועדת הכספים, היום. צילום: אורן בן חקון

בתחילת השבוע נחשף ב"ישראל היום" כי השינויים בחוק מיסוי הרווחים הכלואים יוצרים בור של כמעט 5 מיליארד שקל בתקציב 2025. רשות המסים גיבשה בזריזות חוק נוסף שגם הוא נחשף אתמול ב-"ישראל היום" שנועד לסגור את הבור הזה.

מומחי מס אמרו הבוקר (שלישי), כי לאור הבור שנוצר בתקציב לאחר השינויים בחוק מיסוי הרווחים הכלואים לא תהיה ברירה לרשות המסים אלא לצאת למבצע הקלות מיוחד שיעודד אנשים למשוך רווחים ולשלם מס מופחת על הרווחים הכלואים כדי לסגור את הבור הזה.

בניין רשות המיסים, צילום: יהושע יוסף

בכיר ברשות המסים אמר בשעה האחרונה ל"ישראל היום" כי כרגע הרשות מרגישה נוח עם החוק שמובא להצבעה בוועדת הכספים ואם הוא יעבור כמו שהוא, נכון לעכשיו, לא יהיה כל מבצע מיוחד של הרשות לעודד אנשים למשוך את הרווחים הכלואים.

יחד עם זאת אמר הבכיר כי מופעלים על ועדת הכספים לחצים משמעותיים שעלולים להביא לשינויים נוספים בחוק ואם זה יהיה המצב הרשות תיאלץ למצוא פתרונות יצירתיים להביא את הכסף החסר אבל אם החוק יעבור כמו שהוא כרגע - לא יהיו מבצעים והנחות על משיכת רווחים כלואים.

מה זה אומר "רווחים כלואים"

רווחים כלואים הם רווחים שנצברו בחברות ישראליות בעקבות חוק עידוד השקעות הון משנת 1959, אשר העניק הטבות מס משמעותיות לחברות שהשקיעו בישראל. מדובר ברווחים שחברות צברו תחת משטר הטבות מס מיוחד ולא חולקו כדיבידנד לבעלי המניות. החברות נמנעו מלחלקם כדי לא לשלם את המס הנדרש על חלוקתם. 

כל חברה המרוויחה כסף שומרת יתרות מזומנים בקופתה, בפעם הראשונה במטרה לבצע השקעות בתוך העסקה (לדוגמה, פתיחת חנות חדשה). בפעם השנייה, מטרת הכסף הזה היא לשמור מזומנים ליום סגריר, למשל לעת מלחמה בה יש ירידה בכמות הלקוחות למשל, ויש להשתמש בכסף על מנת לשלם משכורות, שכירות ולשמר את העסק. הפעולות הללו נועדו לייצר צמיחה.

פרק המיסים בתקציב הנוכחי כולל הטלת מס קבוע על יתרות המזומנים הללו. המשמעות היא שכל חברה בישראל שצברה מזומנים בקופתה תשלם עליהם מס בשיעור משמעותי של 2 אחוזים. 

ההסכמות שהושגו בשבוע שעבר בין שר האוצר בצלאל סמוטריץ׳ לנשיאות המגזר העסקי בסוגיית הרווחים הכלואים, יוצרות נתיב שבו יוכלו חברות עם רווחים לא מחולקים, לחלק אותם בלי לשלם את המס עליהם: על פי הסיכום, חברה עם יתרת רווחים המיועדת לחלוקה תוכל לבחור בין לחלק 6% מהרווחים האלה - ואז להימנע מתשלום המס על הרווחים הכלואים, או להותיר אותם בחברה ולשלם את המס.

על פי בדיקת משרד האוצר, בישראל נצברו רווחי חברות בהיקף כולל של 700 מיליארד שקלים. לשיטת האוצר 150 מיליארד שקלים מתוך הרווחים הללו הם תכנון מס שעליו יש לשים את היד. 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר