כשתמר אדהנן עלתה מאתיופיה לישראל היא לא דמיינה שתגיע לאחד מהתפקידים הבכירים באחד מהבנקים המשפיעים בעולם בכל מה שקשור לסטארטאפים וחדשנות. היא עלתה לישראל מאתיופיה ב-1991 ולמדה באולפנה. נקודת המפנה הראשונה הייתה כשהתקבלה לתפקיד מסווג במשרד ראש הממשלה שהניע את התהליך למסלול חיה. בריאיון לפודקאסט "החיים כסטארטאפ" היא מספרת על הדרך שעברה מהפריפריה עד הצמרת של וול סטריט וגם על הקריסה המתוקשרת של הבנק שבו עבדה.
"אני באה ממשפחה דתית", היא מספרת. "גדלתי בארץ ואת רוב הזמן ביליתי באולפנה בלי חלומות גדולים. תמיד ניסיתי לעשות את הטוב ביותר אבל זה לא היה ממקום של לכבוש את העולם".
אדהנן עלתה לישראל במסגרת מבצע שלמה ב-1991 ומשפחתה הגיעה למרכז קליטה בדימונה. "גדלנו כמו הרבה מהעולים החדשים", היא משחזרת. "ממרכז הקליטה עברנו לגן יבנה. רוב הזמן ביליתי בבני עקיבא. גדלתי בבועה של המון עשייה וערכים, אבל לא התפזרנו מתוך הקהילה. הייתי באולפנה של בנות וכשהתחילו כולם לקבל צווים לגיוס אני החלטתי שאני גם רוצה להתגייס".
הבנות באולפנה הלכו באופן אוטומטי לשירות לאומי, אבל לתמר היה חשוב לעשות שירות משמעותי. "שירות לאומי היה בעיקר בבתי חולים וגני ילדים וזה פחות דיבר אליי", היא מסבירה. "הרב שלי בא ואמר לי את לא יכולה, הוא ראה שהתחלתי להגיד את זה לכולם וגם הם רצו להתגייס. הרב אמר לי תני לי כמה ימים ואני חוזר אלייך עם אופציות טובות לשירות לאומי".
נקודת המפנה של תמר: "לא יצאתי מגבולות המדינה ופתאום אני מייצגת את ישראל בעיר הבירה של העולם"
הרב של תמר באמת הצליח למצוא לה שירות לאומי משמעותי במשרד ראש הממשלה. "אני לא יכולה לפרט על התפקיד פה", היא מציינת. "אבל אחרי שנתיים שם, הם שלחו אותי לשליחות בוושינגטון. זו הייתה נקודת המפנה בחיים שלי. לא יצאתי מגבולות מדינת ישראל והפעם הראשונה שעשיתי את זה אחרי שעליתי מאתיופיה לישראל הייתה לייצג את המדינה במדינה החשובה ובעיר הבירה של העולם. הייתי בת 20, וזה מה שפתח אותי לעולם".
"עשינו אירוע והיה ערב מדהים. הייתי ממש באופוריה ואז התחיל הבלאגן והבנתי שהבנק קורס. אני נוחתת בקליפורניה לכל הבלאגן הזה. זה היה מאוד מטלטל, הייתי בכל העולם עם הבנק. מבחינה אישית זה היה רכבת הרים מטורפת".
"התחלתי לעבוד קרוב מאוד עם הבית הלבן ועם שגרירויות זרות", היא מספרת. "הכרתי דיפלומטים, זה מה שהכין את הקרקע למה שאני עושה היום. להגיע מהבועה הסגורה שהגעתי ממנה ולמצוא את עצמי בעיר הכי משמעותית בעולם זו הייתה עקומת למידה מאוד מהירה. נסעתי לשנה שנתיים, לא תכננתי להישאר 15 שנה".
איך עושים את המעברים האלה, בין המגזרים, בין ארצות?
"עברתי מבני עקיבא, למשרד רה"מ, לארה"ב ואז לוול סטריט ולסיליקון וואלי", היא מספרת. הכול שונה אחד מהשני, הדבר שהכי עזר לי – זה קודם כל להבין מי אני. כי זה מה שמקרקע אותך כשאתה נע בין העולמות. אי אפשר לעשות מניפולציה למערכת הרבה זמן, חייבים לשמור על האותנטיות שלך גם כשאתה עובר בין החדרים האלה".
"דבר שני, צריך לתת כבוד לקהילות שאתה מגיע אליהן. למשל, בתאגיד אמריקאי התהליכים ארוכים יותר מאיך שפועלים בארץ, צריך לכבד את זה. ויש המון ניואנסים קטנים. לדוגמה, להבין איפה נסגרות העסקאות. בסוף צריך להיות חלק מהקהילה. מה המילים שלא אומרים, איך אומרים את הדברים. אנשים יכולים לסלוח על הרבה דברים, אבל צריך לדבר את הניואנסים, לייצר קרבה מסויימת. זה המון ניסוי וטעייה. בהתחלה הייתי כמו פיל בחנות חרסינה, לאט לאט אתה לומד".
מבחינת אדהנן הדבר הכי חשוב הוא הקשרים שיצרה: "חשוב לבנות קשרים משמעותיים שמחזיקים לטווח הארוך. היכולת לבנות קשרים עם כל מיני סוגים של אנשים, זה עד היום עוזר לי לנוע בעולמות האלה. להשקיע בקשרים".
איך יוצרים את זה?
"זה צריך להיות הדדי", היא מסבירה. "זה צריך להיות בקהילות רלוונטיות וצריך להבין שלא מקבלים ישר משהו מהקשרים האלה, תהיה הרבה נתינה לפני שמקבלים ערך. אבל צריך להסתכל על זה כמשהו הדדי. קודם תהיה בגישה של לתת ואז הגלגל מסתובב. אם תייצרו קשר עם מישהו כי צריך משהו, הוא ירגיש את זה. צריך שזה יהיה win win".
מה החינוך שקיבלת תרם לך?
"אני חושבת שהגמישות שלי. ההורים שלי האמינו בי וסמכו עליי ולא עשו לי הנחות. בבני עקיבא לימדו אותי שהתרומה שלי משמעותית, אז אתה חי עם משמעות".
ואז הגעת לבנק השקעות מהמובילים בעולם, מורגן סטנלי. איך זה קרה?
"יש נקודות מפנה. הנקודה הראשונה שהציעו לי לנסוע לארה"ב", היא מציינת. "אבל אחרי זה צריך ליצור בעצמך את נקודות המפנה. למדתי כלכלה תואר ראשון באוניברסיטת מרילנד, זו הייתה השנה האחרונה שלי לסיום התואר. בנקי ההשקעות הגדולים היו לוקחים רק מאוניברסיטאות העילית (הרווארד, ייל וכו') ואז הם החליטו לפתוח את השער גם לבתי ספר אחרים, אבל הם הלכו רק לבתי הספר של מנהל עסקים. אבל אני למדתי כלכלה, הרגשתי שאני יותר מתאימה ממי שלמד שיווק בבית הספר לעסקים".
"התקשרתי לחברה שלי שלמדה מנהל עסקים וביקשתי שתעזור לי להשתחל לפאנל שם", היא משחזרת. "ישבתי בשורה ראשונה והרגשתי שייכת, ואז הגשתי מועמדות ואחרי 9 ראיונות הצלחתי. אני זוכרת שסיפרו לי שאם מתקשרים אליך התקבלת, אם לא שולחים מייל. ישבתי וחיכיתי עם הטלפון, וכשהם התקשרו לא האמנתי. חיכיתי שבועיים עד שסיפרתי כי הייתי בטוחה שיגידו שזו הייתה טעות".
"התקשרתי לאמא שלי ואמרתי לה 'אמא התקבלתי למורגן סטנלי' והיא ענתה לי 'זה טוב?' אמרתי לה 'כן, זה טוב'. זה הצחיק אותי כי בארה"ב האמהות מגדלות את הילדים שלהן להגיע לשם".
אני רוצה רגע לקפוץ למקום הנוכחי, סיליקון ואלי בנק (SVB) במרץ 23 הוא פתאום קורס. ספרי לי על הרגע הזה
"זה כמו רכבת הרים", היא משחזרת את החוויה המטלטלת. "המשבר של סיליקון ואלי בנק היה מטלטל. גם מבחינה מקצועית. אני כל כך אוהבת את העבודה שלי והמשבר היה מהותי. כל האקו סיסטם נפגע, היינו עמוד התווך של עולם החדשנות. לימים רכשו אותנו כי הבינו את החשיבות של הבנק הזה לתעשייה".
הקריסה החלה בזמן שאדהנן הייתה בפגישה עם 100 משקיעים בדובאי. "עשינו אירוע והיה ערב מדהים", היא נזכרת. "הייתי ממש באופוריה והבלאגן התחיל יומיים אחרי. אני נוחתת בקליפורניה לכל הבלאגן הזה. זה היה מאוד מטלטל, הייתי בכל העולם עם הבנק. מבחינה אישית זה היה רכבת הרים מטורפת".
לפרקים נוספים של החיים כסטארט אפ:
עמוס תמם חושף את הכול: מהבסטה בשוק - לקדמת הבמה בישראל
הישראלי מאחורי יוצרי התוכן הגדולים בעולם חושף את השיטה: כך תהפכו לאימפריה
פוטרה מהעבודה, והפכה לסנסציה: "עשו לי טובה, הייתי צריכה לעשות את זה קודם"
מהכישלון בטוקיו למדליה בפריז - פיטר פלצ'יק חושף את הרגע ששינה הכול: "קיבלתי הארה"
דורון מדלי עובר לפרונט ומגיב לאמירה שעוררה סערה: "כשפותחים מולי מיקרופון אני אומר את מה שאני חושב"
"המשבר לא היה כי הבנק לא מוצלח", היא טוענת. "הוא היה מוצלח בטירוף. היו כמה החלטות לא טובות שהובילו למצב הזה. כמי שמזדהה מאוד עם העבודה זה היה מטלטל. פתאום אתה שואל שאלות, מי אני בלי העבודה? אבל בסוף נרכשנו והיום אנחנו בבנייה מחודשת ואנחנו חזרנו למסלול".
איך משקמים את האמון מחדש?
"זה השפיע על כולם באופן אישי, כשבנק במשבר זה לא טריוויאלי. הם כל כך אהבו את המקום הזה, זה היה ממש שותף מוביל של הסטארטאפים והקרנות. הקשבנו לכולם, כולם רצו שנצליח ונחזור. אז זה עזר האקוסיסטם רצה שנחזור. אתה מקשיב לסיפורים ונותן לזה זמן".
מה הטיפ שלך למאזינים, משהו שמלווה אותך שאת רוצה לשתף?
"קודם כל צריך ללמוד לבקש עזרה. היכולת לבנות מערכות יחסים וקשרים בכל מיני קהילות. אם הייתי צריכה לתת טיפ פרקטי אחד, כל אחד צריך לייצר לו אנשים שהם יכולים להתייעץ איתם. זה יכול להיות אנשים מתחומים שונים, זה יכול להיות אמן. תעשה לך קבינט שעוזר לך, דוחף אותך ואומר לך את האמת כדי לדייק אותך. זה מאוד קשה לבד".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו