עובדים מעדיפים לבחור כיצד לממש בעצם את השווי הכספי. צילום: רויטרס

הגירעון המצטבר ב-12 החודשים האחרונים קטן בכ-0.6%; הגירעון השנתי - גבוה מהמתוכנן

מתחילת השנה הכנסות המדינה הסתכמו בכ-398.6 מיליארד שקלים, בהשוואה ל-371.1 מיליארד שקלים בתקופה המקבילה אשתקד, המהווה גידול של כ7.4%

[object Object]

הגירעון המצטבר ב-12 החודשים האחרונים קטן בכ-0.6% ועמד על כ-7.9% מהתוצר - כך עולה מדוח החשב הכללי בנושא אומדן ראשוני לביצוע תקציב, גירעון הממשלה ומימונו לחודש אוקטובר 2024.

מהדוח עולה כי בהתאם לצפי, עם תחילת הרבעון האחרון לשנת 2024 החלה מגמת ירידה בגירעון ב-12 החודשים האחרונים אשר עמד על 7.9% מהתוצר בהשוואה ל-8.5% בחודש הקודם. עם זאת, הגירעון בסוף שנה צפוי להיות גבוה מ-6.6% כפי שתוכנן בתקציב וזאת לנוכח ההנחות בתכנון התקציב למשך זמן המלחמה ועיתוי קבלת כספי הסיוע האמריקאי.

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' (ארכיון), צילום: נעם ריבקין פנטון/פלאש90

הגירעון החודשי עמד על כ-11.2 מיליארדי שקלים, בהשוואה לחודש אוקטובר 2023 בו פרצה המלחמה שהסתיים בגירעון של כ-22.9 מיליארד שקלים. מתחילת השנה נרשם גירעון מצטבר של כ-104.1 מיליארד שקלים, וב-12 החודשים האחרונים נרשם גירעון מצטבר של כ-154.1 מיליארד שקלים.

עלייה של 7.4% בהכנסות המדינה

בחודש אוקטובר נרשמו הכנסות של כ-41.3 מיליארד שקלים ומתחילת השנה הכנסות המדינה הסתכמו בכ-398.6 מיליארד שקלים, בהשוואה ל-371.1 מיליארד שקלים בתקופה המקבילה אשתקד, המהווה גידול של כ7.4%.

באוקטובר נרשמו הוצאות של כ-52.5 מיליארד שקלים. הוצאות הממשלה מתחילת השנה עמדו על כ-502.7 מיליארדי שקלים לעומת כ-398.0 מיליארד שקלים בתקופה המקבילה אשתקד, גידול של כ26.3% מול התקופה המקבילה אשתקד.

באשר להכנסות המדינה ממסים בחודש אוקטובר עולה כי ההכנסות עמדו על 36.6 מיליארד שקלים. הכנסות המדינה ממסים בחודש אוקטובר 2024 במונחים ריאליים עלו ב-14% לעומת החודש המקביל אשתקד.

עלייה של 15% בגביית מיסים ישירים

הגבייה ממיסים עקיפים עלתה ב-12% והגבייה ממיסים ישירים עלתה ב-15% לעומת אשתקד, ואילו הגבייה מאגרות נותרה ללא שינוי.

חלק מהעליה הניכרת בהכנסות ממסים הישירים מוסבר ע"י גבייה נמוכה בהכנסות ממס חברות באוקטובר 2023, בעקבות הקטנת מקדמות כתוצאה מצפי לירידה במחזורים של העסקים בעקבות המלחמה.

עלייה בהכנסות ממיסי מקרקעין. אתר בנייה באשדוד, ארכיון, צילום: יוסי זליגר

סיבות נוספות לעליה בהכנסות ממיסים הישירים הן המשך העלייה בהכנסות ממיסי מקרקעין בהשוואה לרמה הנמוכה ב-2023 וירידה בהחזרי המס, בעיקר כתוצאה ממספר ימי עבודה נמוך באוקטובר 2024 בעקבות החגים.

העלייה בהכנסות ממיסים עקיפים נובעת ברובה מעלייה בהכנסות ממע"מ נטו ועלייה בהכנסות הבלו כתוצאה מהפחתה בשיעור הבלו על בנזין באוקטובר 2023 וכתוצאה מנסועה נמוכה בשנה שעברה בעקבות המלחמה.

נתונים חיוביים על צמיחת הפעילות הכלכלית במשק

רונן מנחם, כלכלן שווקים ראשי במזרחי טפחות, מסביר: "מלבד ההתכווצות הראשונה מאז תחילת 2023 של הגירעון התקציבי במונחי תוצר, ניתן לשאוב עידוד נוסף מנתוני חודש אוקטובר. הירידה עצמה הייתה צפויה וזאת משיקולי מדידה (הוצאות המלחמה הכבדות יותר התמקדו ברבע האחרון של השנה שעברה, כשפרצה המלחמה), אך בחינה של הנתונים מצביעה על התאוששות גדלה והולכת של צד ההכנסות.

מדובר בגידול של 7.4% שרשמו ההכנסות הכוללות לעומת התקופה המקבילה ב-2023. ההכנסות עברו מהתכווצות לצמיחה לפני חמישה חודשים וקצב צמיחתן גדל בעקביות מאז. לא זו בלבד, ההכנסות ממסים עקיפים צמחו פעם נוספת יותר מההכנסות הכוללות (ואף השיגו צמיחה דו ספרתית של 11.2% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד), מה שמעיד לחיוב על צמיחת הפעילות הכלכלית במשק.

גם בצד ההוצאות ניתן למצוא נקודת אור. שיעור הגידול של ההוצאות בניכוי הוצאות המלחמה עמד על 6.9% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד. גם בהיבט זה יש שיפור עקבי. בחודש שעבר צמחו ההוצאות הללו בשיעור חד יותר של 8.3% ועד חודש מאי השנה קצב צמיחתן עוד היה דו ספרתי. סביר להניח כי בהמשך הרבע האחרון של השנה ימשיך הגירעון להאט, במונחי תוצר. אמנם נראה כי לא יושג הגירעון המתוכנן בשיעור של 6.6% תמ"ג לשנת 2024 (שבינתיים עודכן ל-7.7%), מה גם שמסגרת ההוצאות הוגדלה שוב לאחרונה. אולם, נקודת הפתיחה לשנת 2025 תוכל בכל זאת להיות משופרת יותר.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו