יוחננוף: "כרגע המצב הוא או עגבניות זולות דרך טורקיה או המשך התייקרות"

"עגבנייה עם עוקץ": המחיר זינק ב־77% בחמש השנים האחרונות • מחירי העגבניות הגבוהים הפכו לדיון ויראלי בימים האחרונים, ונשאלת השאלה מדוע המחיר גבוה כל כך

דוכן עגבניות בשוק מחנה יהודה. צילום: אורן בן חקון

יוקר המחיה בצלחת של כולנו: לפי נתוני הלמ"ס, בחמש השנים האחרונות (יולי 2019 עד יולי 2024 ) זינקו מחירי העגבניות בכ־77%, הנתונים עדיין לא כוללים את העלאת המחירים שנרשמה החודש. אז מה הסיפור של העגבנייה ולמה היא עולה לנו כל כך הרבה?

כמדי שנה באוגוסט מחירי העגבניות מרקיעים שחקים, אך השנה נדמה שנשברו שיאים חדשים והצרכנים הישראלים נאלצים לשלם
20-30 שקלים לק"ג. עגבניות מגודלות בארץ בחממות. בשל הטמפרטורות הגבוהות ביולי-אוגוסט, נתח העגבניות המיובאות גדל.

איתן יוחננוף, צילום: יוסי זליגר

הגנת הצומח אינה מאפשרת לייבא עגבניות עם עוקץ (העלים הירוקים שמחברים את העגבנייה לשיח), כדי לשלול אפשרות לכניסת נגעים ומזיקים לישראל על גבי ירקות ופירות. לכן נדרשים היבואנים להסיר את העוקץ של העגבנייה טרם היבוא. כיוון שעגבנייה ללא עוקץ מבשילה מהר יותר, אורך חיי המדף שלה קצר יותר ולכן היבוא מתבצע בעיקר ממדינות קרובות.

בשל עצירות יבוא העגבניות מטורקיה ומירדן, ליבואנים לא נותרה ברירה אלא לייבא עגבניות ממדינות רחוקות יותר כמו הולנד, פורטוגל, ספרד ופולין, והמחיר שלהן עולה בהתאם.

בשל המחסור בעגבניות ועליית המחיר, משרד החקלאות פתח מכסות פטורות ממכס ומאפשר ייבוא מ־30 מדינות - אך עדיין המחירים אינם נמוכים. גורם בענף סיפר לנו כי הקמעונאים רוכשים כיום עגבניות ב־10-12 שקלים לק"ג ומוכרים לצרכן במחירים גבוהים יותר. חלק מהקמעונאים מסבסדים את המחיר לעגבנייה כאקט שיווקי.

ארדואן, צילום: אי.פי

איתן יוחננוף, מנכ"ל ובעלים רשת יוחננוף, מסביר בשיחה עם "ישראל היום": "הסיפור של העגבניות מתחיל בזה שהעונה הזאת היא עונה חמה וקשה מאוד לעגבניות. כמו כן, רוב העגבניות הישראליות מגיעות מעוטף עזה, ואנחנו ערים למצב שם. העונה החמה מורידה את הגידול המקומי בצורה דרסטית, מה שמעלה את הצורך ביבוא עגבניות. טורקיה נסגרה בעקבות המדיניות הקיצונית של ארדואן. במקביל, גם ירדן נסגרה ליבוא בהנחיית משרד החקלאות, בשל גילוי של זיהום במי ההשקיה. כל אלה יחד מייצרים מחסור חמור". 

יוחננוף מוסיף: "כעת מתחילים לפתוח יבוא מהולנד ומפולין, אבל המחירים ממדינות אירופה גבוהים. ממש בימים אלו נפתחה לנו אפשרות ליבוא עקיף של סחורה מטורקיה, שלהערכתי יביא לישראלים עגבניות במחירים טובים יותר. עם זאת, כקמעונאי, יש לי חשש מההד הציבורי נגד יבוא מטורקיה והחרם על סחורה טורקית. כסוחר אני רואה בזה את הדרך החכמה ביותר לקנות יותר בזול. מנגד, אנחנו חוששים לעשות מהלך שהציבור לא יאהב".

עגבניות, צילום: רויטרס

כאמור, מחירי העגבניות הגבוהים מסעירים את הרשת. דובי גולדברג, גיסו של רמי לוי ובעלי "סופר המושבה" בעמק הרפאים בירושלים, הפיץ ביום רביעי סרטון שהפך במהירות לוויראלי, ובו הוא מבקר את העלאת מחירי העגבניות בישראל. "צרכנים יקרים, תושבי מדינת ישראל, אני פונה אליכם – לא לקנות שבוע ימים עגבניות. לא יקרה כלום. אי אפשר לקנות עגבניות במחיר של 20, 25, 30 שקלים לקילו עגבניות", כך אמר גולדברג.

ממשרד החקלאות וביטחון המזון נמסר כי "המשרד אינו קובע את מחירי התוצרת החקלאית. שוק הירקות והפירות הוא שוק חופשי המושפע מתנאי השוק האובייקטיביים, תנאי מזג האוויר המשתנים והשלכות המלחמה.

משרד החקלאות פועל כל העת לשמירה על ביטחון המזון של ישראל, כך שאזרחי ישראל יוכלו לצרוך פירות וירקות והמדפים תמיד יהיו מלאים. במהלך חודש אוגוסט פתח המשרד מכסת ייבוא בכמות של 5,000 טון פטורה ממכס לכחודשיים. פתיחת המכסה היא תולדה של ירידה בהיקפי היבול הישראלי עקב הטמפרטורות הגבוהות בחודשים יולי אוגוסט שפגעו ביבולים, החרם המסחרי שקבעה טורקיה על ישראל, שהיוותה מקור עיקרי לייבוא עגבניות בשנים האחרונות.

הסתמכות יבוא העגבניות מטורקיה מזה כשמונה שנים שחקה בהדרגה את הענף, והביאה לירידה של כ-30% מסך הייצור המקומי.

בנוסף, במהלך חודש אוגוסט עצר משרד הבריאות בישראל יבוא תוצרת חקלאית מירדן מחשש למחלת הכולרה במי הירמוך. כיום, יש ליבואנים אפשרות לייבא עגבניות מכ-30 מקורות יבוא שונים, אך עלויות התוצרת בחו״ל ועלויות השינוע גבוהות מאוד.

במקביל, ממשיך המשרד לסייע ולתמוך בחקלאים מקומיים בהדרכות ובמחקר ופיתוח חקלאי לטווח הזמן הבינוני והארוך וכן לעודד בתמיכות כספיות חקלאים שמגדילים את תוצרתם. על מנת להבטיח היצע ומחיר הוגן לצרכן המשרד אנו מקדמים תכנית להגדלת היצע השטחים החקלאיים לגידול עגבניות מקומיות במעל ל-1,000 דונם נוספים לאלה הקיימים כיום, מתוך הבנה כי הפתרון לביטחון המזון לצרכן הישראלי הוא חיזוק החקלאות המקומית, יצירת וודאות וביטחון לחקלאים המקומיים תוך הגדלת התוצרת המקומית ולצד הקטנת התלות ביבוא. אנו סבורים כי הגדלת ההיצע המקומי באופן משמעותי יוביל גם להפחתת המחיר לצרכן".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר