שר התקשורת שלמה קרעי הכריז היום (שני) על רפורמה העוסקת בחוק השידורים שתכלול בין היתר את הסדרת שוק השידורים בפעם הראשונה, פתיחת שוק השידורים בספורט וכן את פתיחת שוק שידורי החדשות.
כפי שפורסם לראשונה ב"ישראל היום", הסרת הרגולציות השונות שמתכנן קרעי כוללות גם את סגירת מועצות השידור, סגירת הרשות השנייה ומועצת הכבלים והלוויין והפסקת ההתערבות בתוכן, הוזלת מחירי הטלוויזיה הרב ערוצית, ערוצי טלוויזיה חדשים וערוצי רדיו מסחריים בפריסה ארצית וכן הענקת כוח לציבור על ידי כך שזה יבחר בעצמו בשלט. במשרד התקשורת הוגדרה שיטה זו כשיטת מדרוג (רייטינג) אמינה ומקצועית.
כמו כן, הסרת הרגולציה תכלול גם את הסרת חסמי הכניסה לשוק התקשורת, ביטול הצורך ברישיונות שידור, לרבות חדשות והפסקת התערבות בתוכן - כלומר רגולציה עצמית של גופי השידור.
באשר למדרוג, הכוונה היא למדוד רייטינג מבחינה "מקצועית ואובייקטיבית" ללא תלות בגורמים אינטרסנטיים, שתתבסס על מידע אמין מספקי התכנים. המודל העסקי, על פי התוכנית של קרעי, יהיה חופשי ויאפשר פרסומות ודמי מנוי, ריבוי שחקנים בטלוויזיה הרב ערוצית וחבילת ערוצים מותאמת אישית ללקוח על פי בחירתו החופשית. שר התקשורת הגדיר את הרפורמה הזו כ"רפורמת הסלולר של הטלוויזיה".
באשר לתאגיד השידור, יהיה שימוש חופשי בתכני ארכיון בעלות תפעולית בלבד. כיום יש שימוש מסחרי בתכני הארכיון ובנוסף התשלום הוא גבוה. בעקבות התזכיר, הנגשת תכני הוי-או-די לציבור תהיה ללא עלות בכל הפלטפורמות.
בעידן פלוס הוחלט על הוזלת אגרות הכניסה לערוצים ייעודיים והשקת יישומון חינמי למכשירים חכמים ללא הגבלת מספר ערוצי הטלוויזיה והרדיו. עד כה, החובה לשדר חלה רק על רשת וקשת וזכאים לעלות על המערך רק בעלי רישיון מהרשות השנייה בסכומים גבוהים.
באשר לספורט הוחלט על חובת הפצת שידורי ספורט גם באפליקציות, אירועי ספורט בעלי חשיבות לאומית יהיו בערוצים פתוחים לכולם ואיסור בלעדיות בשידורי ספורט. כיום בתחום הספורט יש מפרט בתפוצה רחבה וכן יש רשימת אירועים מוכרזים שאינה משודרת בערוץ פתוח לכל, אלא בערוץ שנמצא בחבילת הבסיס בתשלום דמי מנוי. לפי התזכיר, תחול קביעת קריטריונים לרשימת אירועים מוכרזים וחובה לאספקתם באמצעות ערוץ פתוח לכל. בנוסף, איסור בלעדיות יחול על כל ערוץ ספורט.
עוד מתייחסת הרפורמה לבעלויות צולבות בחדשות. כיום יש איסור בעלות צולבת שמונע מכל השחקנים בענף החדשות להתחרות גם בטלוויזיה. המסלול הצהוב החדש למשל, יאפשר למי שמחזיק באתר אינטרנט חדשותי או עיתון, מורשה לשידורי רדיו בהתאם לנתח שוק, שליטה בספק חדשות אחר ונדרש אישור המועצה לאחר ששקלה שיקולי תחרות וביזור בתחום החדשות.
שר התקשורת שלמה קרעי אמר היום: "המדינה מפסקה להתערב בתוכן. מי שיקבע את התוכן אם הוא טוב או לא טוב - הוא הצרכן. היד הגסה שמתערבת כמעט בכל דבר בשוק הזה היא מיותרת.
בעידן פלוס אנחנו מעבירים אפליקציה חינמית שלא תהיה מוגבלת מבחינת ערוצים. היום ערוצים קטנים שרוצים להיכנס חסומים מבחינת חסם הכניסה והצרכנים שידם אינה משגת צריכים לשלם על פלטפורמה יקרה. מבחינת שידורי הספורט יהיה מחיר בלתי מפלה".
לגבי התאגיד אמר קרעי כי "תקציב התאגיד קבוע בחוק, אבל אני לא חושב שבנוסף ל-700 מיליון שקלים הוא צריך לקחת עד 70 מיליון שקלים מהרשתות הקטנות, בעיני זה עוד פגיעה בתחרות.
עובדים ברשות השנייה לא ייפגעו. הדבר הזה יעשה בשיח בשותפות מתוך הבנה גדולה. בשוק הפרטי אנחנו רוצים תחרות, מגוון מחירים ומסירים חסמי כניסה. מבחינת השידור הציבורי זה פרדוקס כי הציבור מממן אותו. אין התערבות בתוכן יותר, אלא הציבור יחליט. אני מסיר את הידיים שלי הן במישרין והן בעקיפין".
לגבי פייק ניוז צפוי אמר: "אני לא חושב שהיום יש ויכוח על פייק ניוז. בעיתונים אין פיקוח על פייק ניוז. אין רגולטור היום שבוחן את זה. המדינה לא הצליחה להתערב, כשהיא מתערבת היא עושה יותר נזק ואנחנו רואים את התוצאות על המסך. אנחנו חושבים שאין יכולת לשדר פייק ניוז לאורך זמן. מי שמשדר תכנים פוגעניים או פייק ניוז - לא יצפו בו".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו