הבריאות עולה ביוקר: מוצרים ללא סוכר יקרים הרבה יותר

לקראת יום הסוכרת העולמי: בדיקת המועצה לצרכנות חושפת את הפערים הגדולים מול מוצרים רגילים של אותו יצרן • "הציבור שנזקק משלם בעל כורחו"

מרק חומוס עם ירקות קלויים // צילום: לירון אלמוג // מרק חומוס עם ירקות קלויים // צילום: לירון אלמוג

השבוע מציינים בעולם את יום הסוכרת, בעקבות העלייה באבחון מקרי סוכרת ברחבי העולם. מטרת היום היא להעלות את המודעות למחלת הסוכרת, לטיפול בה ולמניעתה. סוכרת היא מחלה שכיחה, שכדי להתמודד איתה נדרש אורח חיים בריא, ובעיקר תזונה שמותאמת לסובלים ממנה. על פי ההערכות, בישראל חיים כחצי מיליון חולי סוכרת סוג 2. משרד הבריאות מחייב לסמן מוצרים עתירי סוכר (וכן נתרן ושומן).

מי ששומר על אורח חיים בריא יודע עד כמה סל בריא יכול להיות יקר יותר מהרגיל. מבדיקה שערכה המועצה לצרכנות לרגל יום הסוכרת באמצעות "פרייסז", עולה כי מוצרים ללא סוכר יכולים להיות יקרים באופן משמעותי מהמוצרים הרגילים של אותו יצרן.

תשלמו יותר, צילום: יהושע יוסף

מהשוואה של אותו סל, שכולל 15 מוצרים, עולה כי הפער בין מחירי הסלים עומד על 17% - 192.30 שקלים לסל הבריא לעומת 163.77 שקלים - אך יש גם מוצרים שיכולים להגיע לפערים של כ־93%: חבילת ופל לימון של מן, למשל, עולה 4.44 שקלים - לעומת 8.55 שקלים לחבילה
ללא סוכר.

הפערים גדולים

הנה עוד כמה דוגמאות: סוכריות וורטרס אורגינל ללא סוכר עולות 8.65 שקלים - פער של 64% מהרגילות, שעולות 5.28 שקלים; בסילאן של טעמי הגליל יש פער של 68% - 23.61 ש' לעומת 14.03 ש'; בקטשופ היינץ יש פער של 41% - 10.81 ש' לעומת 7.68 ש'; בגרעיני תירס מתוק של יכין יש פער של 29% - 9.92 ש' לעומת 7.70 ש'; בעוגיות מרוקאיות של ארקד יש פער של 26% - 18.30 ש' לעומת 14.55 ש'; ברוטב צ'ילי מתוק של ווק קיים פער של 10% - 10.90 ש' לעומת 9.12 ש';
ובסירופ פטל של יכין יש פער של 17% - 17.56 ש' למוצר ללא סוכר לעומת 14.95 ש' למוצר הרגיל.

מצד שני, יש דוגמאות גם לפערים קטנים. למשל - במשקה סויה אלפרו אין הבדל כלל, ושני המוצרים עולים 13.87 שקלים; ובברנפלקס של תלמה מדובר בפער של 2% - 21.53 ש' למוצר הרגיל לעומת 22.02 ש' למוצר ללא סוכר.

אין עוד אפשרויות

במועצה לצרכנות אומרים כי מאחר שמדובר בצורך בריאותי, למי שחייב להימנע מסוכר אין הרבה אפשרויות אחרות.

הסיבות לכך שהמוצרים יקרים יותר הן רבות - קו ייצור נפרד, התאמת הרכיבים לתקנים, ביקוש קטן יותר וכו' - כך שההמלצה של המועצה לצרכנות לבחון תמיד מוצרים חלופיים כדי להוזיל את הסל היא פחות רלוונטית לצרכן השבוי, שהברירה היחידה שלו היא לא לקנות, שכן, כאמור, הפערים יכולים להגיע גם ל־93%.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר