הקואליציה ספגה היום (רביעי) מפלה קשה בעקבות תמיכתם של חברת הכנסת רינאוי זועבי ורע"מ להעלאת שכר המינימום ל-40 שקלים לשעה. לאחר ההפסד בכנסת, התפתח עימות חריף בין מרצ והעבודה לבין תקווה חדשה.
גורם בהנהלת הקואליציה תקף את שר המשפטים גדעון סער, ואמר שהוא לא סופר את החלטות הנהלת הקואליציה והכנסת. "הוא הכיר את ההחלטה לא להצביע על החוק, וחיכה עד לדקה ה-90 כדי להטיל וטו במטרה לייצר כאוס וחוסר יציבות", אמר.
מנגד, גורמים בתקווה חדשה טענו כי החלטת הקואליציה הייתה להצביע נגד החוק. בלי קשר, החלטת ועדת שרים לחקיקה הייתה להתנגד לחוק. "מפלגות השמאל בקואליציה פועלים בצורה פופוליסטית ובאופן שיטתי וחסר אחריות נגד החלטות ממשלה, מפרים משמעת קואליציונית ופועלים לפירוק הממשלה", מסרו.
כאמור, מוקדם יותר היום רע"מ וחברת הכנסת הסוררת רינאוי זועבי הודיעו על תמיכתם בהצעת החוק שהגישה הרשימה המשותפת להעלאת שכר המינימום ל-40 שקל לשעה. בכיר בקואליציה טען: "אנחנו בכדור שלג מתגלגל. אם לא כולם יתגייסו לעצור אותו זה ייגמר רע".
במפלגה הדגישו כי "חוקים כאלה אי אפשר להעביר ללא תמיכת הממשלה, במיוחד כשהם נוגעים לתקציב המדינה. לפיכך, רע"מ לקחה על עצמה לאמץ את הבקשה מול הממשלה וחברי הכנסת של רע"מ יהיו בקשר עם מפלגות הקואליציה ומשרד האוצר למען הצורך לספק את התקציבים הדרושים ליישומה".
"העלאה תסייע בצמצום פערי השכר"
כמו כן, הודגש בהודעה של המפלגה כי הם מקבלים בברכה "כל שיתוף פעולה עם הרשימה המשותפת למען קידום האינטרסים והסוגיות של החברה הערבית שלנו".
ח"כ ג׳ידא רינאוי זועבי: "ראוי לציין כי ח״כ אחמד טיבי הוא זה שיזם את ההצעה . העלאת שכר המינימום תסייע בצמצום פערי השכר, בחיזוק מעמדם של עובדים בשכר נמוך, תגביר את הגמישות הניהולית במגזר הפרטי והציבורי ותספק יציבות ביחסי העבודה. הצבעתי היום מוכיחה את תמיכתי בכל חוק שיועיל לחברה הערבית ולאוכלוסיות החלשות".
מפלגת העבודה מסרה: "שמחים שיחד עם הנהלת הקואליציה הגענו להסכמה שתעביר את הצע"ח מצד אחד, ומצד שני שומרת על שלמות ואחדות הקואליציה".
ח"כ מוסי רז: "אירועי היום מוכיחים את כוחה של תנועת שמאל עממית נחושה ואפקטיבית".
תנועת "עומדים ביחד", שיזמה את קמפיין מינימום 40 שהגיע היום כהצעת חוק לכנסת: "אחרי עשרה חודשים של קמפיין ציבורי, שהפעיל מאות ואלפי פעילים ומתנדבים ברחבי הארץ, הצעת החוק להעלאת שכר המינימום ל-40 שקלים לשעה עברה היום בקריאה טרומית במליאת הכנסת".
במקביל, שר הפנים לשעבר, אריה דרעי הודיע כי "הקואליציה התפרקה סופית השבוע. צפו להפתעות בקרוב מאוד".
כזכור, שר האוצר אביגדור ליברמן הודה לראשונה כי "עסקת החבילה" לא תתקדם בנוסח שסוכם בנובמבר, וסעיף שכר המינימום יעבור שיפור. מדובר בהישג של מפלגת העבודה, שדרשה העלאה משמעותית יותר של שכר המינימום בעקבות גל ההתייקרויות במשק.
בתוך כך, האופוזיציה תעלה היום הצעת חוק להעלאת שכר למינימום ל-40 שקלים לשעה. במרצ ובעבודה מתקשים להתנגד לחוק, ואף ח"כ נעמה לזימי (העבודה) הצמידה חוק דומה שלה לחוק של האופוזיציה. בעבודה מקיימים דיונים על כך כדי להימנע משבירת המשמעת הקואליציונית שקבעה להתנגד לחוק. הסיכום בין רייטן וליברמן הביא להודעה ראשונה של שר האוצר כי עסקת החבילה שכוללת את העלאת שכר המינימום תעבור שיפור משמעותי. מדובר בהישג ראשון לעבודה, כדי לרכך את האפשרות שיצביעו נגד החוק של האופוזיציה. לזימי לא רוצה להתנגד לחוק של האופוזיציה,כך גם ח"כים במרצ לא רוצים להתנגד, גורמים בקואליציה מנסים להוביל לחופש הצבעה כדי למנוע מבוכה.
כזכור, "עסקת החבילה" במשק נחתמה בידי משרד האוצר, ההסתדרות ונציגי המגזר העסקי עוד בחודש נובמבר, ולפיה שכר המינימום אמור היה להעלות מ-5,300 שקלים ל-6,000 שקלים בתוך שלוש שנים. הפעימה הראשונה של העלאת שכר המינימום לרמה של 5,400 שקלים הייתה אמורה להתרחש עוד באפריל, אך הכנסת יצאה לפגרה ולא הספיקה לאשר אותה. אישור עסקת החבילה התעכב בשל ההתנגדות של מפלגות העבודה ומרצ, שטענו כי יש להעלות את שכר המינימום בשיעור גבוה יותר.
קרבות קרדיט: כעס במרצ על מפלגת העבודה
מוקדם יותר במרצ כועסים על מפלגת העבודה שהוציאו הודעה משותפת עם ליברמן על עסקת החבילה. לאחר שהיום השר ליברמן ויו"ר ועדת העבודה והרווחה רייטן הודיעו כי העלאת שכר המינימום תתעכב ועסקת החבילה שנחתמה בנובמבר לא תעבור באותו הנוסח.
בכירים בקואליציה אמרו ל"ישראל היום" כי "שכר המינמום לא יעלה בגלל חוק פרטי של האופוזיציה, זה עניין של הממשלה. הקרבות של מרצ והעבודה על שכר המינימום בחוקים פרטיים של יום רביעי - פוגעים במשמעת הקואליציונית ובשלמות הקואליציה".
בהודעה משותפת של יו"ר ועדת העבודה והרווחה ח"כ אפרת רייטן ושל ליברמן, נכתב כי השניים סיכמו על "גיבוש מתווה משופר לעסקת החבילה ואופן הגדלת שכר המינימום, זאת על רקע השינויים שהמשק חווה בחודשים האחרונים, לאחר החתימה על ההסכם והתאריך המיועד למימושו". עוד נכתב כי "כלל הגורמים הנוגעים בדבר מקיימים בימים אלה שיח משותף על מנת לשדרג את המתווה באופן אחראי, תוך הסתכלות על צמצום פערים בחברה הישראלית וצמיחת המשק".
רייטן נפגשה אתמול עם בכירי האוצר בנושא עסקת החבילה, שבמהלכה סוכם כי סעיפי שכר המינימום, מספר ימי החופשה השנתיים ונושא ניוד שעות העבודה יעברו שיפורים.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו