מתוך "סטארטרק: האויב בתוכנו"

האנטרפרייז חוזרת

בחמישי יעלה הסרט החדש בסידרת "מסע בין כוכבים" • זמן טוב לנסות להבין איך הפכה סידרת טלוויזיה לתופעה תרבותית

"החלל, הגבול הסופי, אלה מסעותיה של ספינת החלל אנטרפרייז. משימתה המתמשכת: לחקור עולמות חדשים ומשונים, לתור אחר חיים ותרבויות חדשות, ולהפליג בתעוזה אל עבר הלא נודע". כל מי שראה אי פעם פרק בסידרת הטלוויזיה המיתולוגית "מסע בין כוכבים" מכיר את הסיסמה הזו שפתחה כל פרק בסידרה. הסרט החדש, "סטארטרק: האויב בתוכנו", שיעלה ביום חמישי בבתי הקולנוע בארץ, מסתיים באותה סיסמה מוכרת, והוא למעשה חיבור לסידרה ההיא, שעלתה ב־1966 והפכה עם השנים לתופעה תרבותית של ממש.

האנטרפרייז היא כנראה החללית המפורסמת ביותר בהיסטוריה, אף שהיא לא קיימת במציאות, וקפטן קירק ומיסטר ספוק הם אייקונים גדולים לא פחות מאלביס או מהביטלס. איך זה קרה שסידרת טלוויזיה הופכת לתופעה כזו?

נראה שלהצלחה סיבות רבות, אבל ייתכן ש"מסע בין כוכבים" פשוט היתה הדבר הנכון בזמן הנכון.  ג'ין רודנברי, יוצר הסידרה, סיפק מצרך נדיר ונדרש מאוד בשנות ה־60 של אמריקה: אופטימיות. צוות האנטרפרייז חי בעתיד חיובי לאנושות, בחברת מופת. בחברה זו בני האדם חיו בשלום זה עם זה לאחר שמיגרו את המלחמה, המחלה והעוני, והם הקדישו את זמנם לחקר הלא נודע. 

צוות הפיקוד של האנטרפרייז היה פוליטיקלי קורקט בעידן שבו איש לא חלם על המילים הללו. בין הקצינים הבכירים של ספינת החלל היו לא רק גברים אמריקנים לבנים אלא סיני ורוסי (בשיאה של המלחמה הקרה) ואישה שחורה.

הסידרה היתה חתרנית מדי לזמנה ובוטלה לאחר שלוש עונות בלבד. מה שהוביל לתחייתה היה האהבה הגדולה של אוהדיה, שמניינם גדל והתעצם בשידורים החוזרים.

עדות אחת מרשימה להשפעה של הסידרה היתה הלחץ שהופעל על סוכנות החלל האמריקנית - נאס"א - לקרוא לספינת החלל הראשונה על שמה של ספינת החלל הדמיונית מהסידרה. 400 אלף המכתבים שנשלחו אל מטה הסוכנות עשו את העבודה, ובשנת 1976 הושקה מעבורת החלל הראשונה - האנטרפרייז.

הסידרה עצמה זכתה לאינספור סדרות בת. המצליחה בהן היתה סידרת "הדור הבא" ששודרה בשנים 1994-1986 בכיכובו של פטריק סטיוארט.

ואולם הסידרה לא נותרה רק בטלוויזיה אלא זכתה לעבור למסך הגדול. סרט הקולנוע הראשון של "מסע בין כוכבים" יצא ב־1979, ומאז הופקו עוד 11 סרטים תחת המותג הזה. ב־2009 לקח חסות על המותג יוצר הקולנוע והטלוויזיה ג'יי ג'יי אברהמס ("אבודים"). הסרט שהוא עשה היה למעשה פריקוול: פרק מקדים לעלילת הסידרה המקורית שעסק בחייהם המוקדמים של קפטן קירק ושל ספוק. אברהמס לקח את המותג הוותיק לכיוון קצת אחר ויצר סרט קליל ועמוס אקשן - מה שקומם עליו רבים מחובבי הסידרה הוותיקים. 

הסרט החדש, ה־12 במספר, שיעלה ביום חמישי (ושגם אותו ביים אברהמס), עורר סקרנות רבה בקרב המעריצים. בלי לעשות ספוילרים - מדובר גם הפעם באקשן חללי, מסוגנן, קליל, עם הרבה הומור וגם עם קריצות שונות לסידרה הוותיקה, לטובת המעריצים. 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו