לשרוף יהודי: נרות אנטישמיים למכירה בפולין

מרכז הדבורים הפולני מציע למכירה נרות בדמות יהודים "למזל" • בקהילה היהודית זועמים: "כמו באושוויץ" • יו"ר הארגון למורשת יהדות פולין: "עברו כל גבול"

"יהודי גדול - מספק אור נעים תוך כדי שריפה" // צילום: יאן גברט // "יהודי גדול - מספק אור נעים תוך כדי שריפה

נרות שעווה אנטישמיות בדמותו של יהודי שבידו מטבע זהב הוצעו למכירה בחנות מקוונת של מרכז הדבורים הפולני. הנרות, שמעוצבים בדמותו של יהודי עטור זקן, כובע ופאות הוצעו בשני גדלים "יהודי קטן" (12.5 ס"מ) ו"יהודי גדול" (19.5 ס"מ). "דמותו של היהודי שמצליח כלכלית, מרשים וגדול. הנר נותן אור חם ונעים, וריח טוב, במהלך הבעירה". 

המוצר, שלמרבה הזעזוע הינו נר ששורף אדם יהודי, מה שאוטומטית מזכיר את השואה, התגלה על ידי אליזבייטה מגנהיים, חברת הקהילה היהודית בוורשה, שפרסמה את התמונות בקבוצת פייסבוק פופולרית. מבדיקת "ישראל היום" עולה כי המוצר אינו נמצא עוד באתר המקוון, וייתכן שהוסר אתמול (ראשון) בערב לאחר הסערה שהתעוררה. 

דמותם של יהודים דתיים שסופרים כסף או מחזיקים מטבעות אינה חריגה בפולין, זאת למרות שמדובר בסטריאוטיפ מכוער ואנטישמי, שגרם בעבר לרצח של יהודים ולשנאה עצומה נגדם לפני השואה. אחד הסרטים שבהם עשו שימוש הנאצים, לדוגמה, היה "היהודי זיס" שטיפח את הטענה שיהודים שולטים על הכסף ומוקדי הכוח בעולם. 

המוצר האנטישמי // צילום: יאן גלברט
המוצר האנטישמי // צילום: יאן גלברט

בפולין ישנם פסלונים וציורים רבים שמתארים יהודים דתיים שסופרים או מחזיקים כסף, והם נחשבים למזל טוב. ניתן לראות דמויות רבות של "יהודי למזל", כפי שהן מכונות, בבתים. אלא שהפעם החברה הפולנית עברה את הגבול, זאת בשל הקונוטציה לשואה ולרציחתם של מיליוני יהודים באמצעות גז ושריפת גופותיהם. 

"מדובר בחציית קו אדום בכל הנוגע לשנאה והאטימות, הפעם שורפים יהודי בדיוק במקומות שבהן שרפו מיליוני יהודים לפני 80 שנה", זועם מאיר בולקה, מייסד ויו"ר ארגון J-nerations הפועל לשימור מורשת יהדות פולין. "משום מה לא מבינים בפולין כי 'היהודי עם הזלוטי', אחד הפריטים הכי נמכרים בפולין לתיירים ולמקומיים, הוא בעל קונוטציות אנטישמיות, והפעם עברו את הגבול אפילו יותר". 

בולקה דורש מממשלת פולין להורות על הסרת הסממנים המאפיינים את האנטישמיות נגד יהודים – כדוגמת אף גדול או דמויות חסידיות שמביטות בחמדנות למטבע כסף. "כמובן שיש לשנות את התכנים. 'קח לך יהודי לבית כדי שיהיה לך כסף', שנפוץ בפולין. זהו משפט בעל קונוטציות אנטישמיות. נקודה. מעל במה זו אני פונה לממשלת פולין לפעול מיידית להוצאת הבובות היהודיות מחוץ לחוק ולאסור את מכירתן. אם בפולין חפצים ביצירת גשרים, יש לעשות זאת בלי דעות קדומות ובלי אלמנטים המשדרים שנאה כלפי יהודים".

חבר הקהילה היהודית בוורשה, יאן גברט, אספן דמויות ובובות של 'יהודי למזל', שתיעד את המוצר המזעזע סיפר באתר jewish.pl שהתחושות למראה הנרות קשות. "זה מגעיל שיש נרות בצורת יהודי שניתן לשרוף וכל מה שיישאר מהם הוא אגורה בצבע זהב". יחד עם זאת ציין כי הוא לא חושב שיש במוצר כוונה אנטישמית מכוונת. "אני לא מאמין שלכך התכוונו היוצרים".

לילי הבר, מפורום יוצאי פולין בישראל, ציינה כי "שנים אנו נלחמים בתופעה הבזויה של 'יהודי למזל' - יהודי עבדקן, עם זקן לבן, אף ארוך, מראה שמזכיר את הקריקטורות של עיתון 'שטרימר' הנאצי, ובידו מחזיק מטבע. האמונה התפלה היא כי זהו 'יהודי למזל'. הרי ידוע שכל היהודים הם עשירים ואם בביתך תהיה דמות כזאת בוודאי תתעשר". 

"עד כה לא הצלחנו במאבק. והרי לכם הדגמה למדרון חלקלק - מדוע לא לשפר את המוצר? גם להתעשר וגם לשרוף את היהודי, ועוד נכתב שם שבעת השריפה מופץ אור נעים וריח טוב. לא כמו באושוויץ שהריח היה ממש לא טוב. מעניין אם הפולנים היו מעיזים ללעוג כך על כהי עור? פניתי אתמול לכ-500 מכרים בפולין, יהודים ולא יהודים. כולם הביעו שאת נפש, כעס וזעם. מחלקת המוזיאונים של עירית קרקוב הבטיחה להגיב על כך ולנסות לבער את הרע. אולי הפעם יבינו הפולנים שהם הגדישו את הסאה?".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר