בלי מעצורים, בלי להתחשב בעובדות ובהשלכות: ישראל ביתנו ומלחמתה בחיסונים

פעם אחר פעם, חברי כנסת מסיעתו של ליברמן מפזרים רמזים בדבר "הסכנות" שבחיסונים • היום הטיח ח"כ אבידר בנציגת משרד הבריאות: "אל תגידי לציבור להתחסן" • בעבר קרא ליברמן לציבור להפר את הנחיות הקורונה • ישראל ביתנו בתגובה: "החיסונים הם בחירה אישית"

ח"כ ליברמן // צילום: אורן בן חקון

המאמץ הלאומי לחסן את אוכלוסיית ישראל ולהשאיר את מגפת הקורונה מאחור חוצה מגזרים ומפלגות, אך מפלגה אחת מתעקשת להציג לציבור תמונת מציאות אלטרנטיבית. שוב ושוב, חברי כנסת מ"ישראל ביתנו" מטילים ספק בחומרת המגפה, ובימים האחרונים אף בבטיחות החיסונים ויעילותם. לעתים הם עושים זאת בצורה מרומזת, ולעתים באופן ישיר ובוטה.

"אם את לא יודעת מה החיסון הזה עושה כראש שירותי בריאות הציבור, זה אומר דרשני. אל תחסני", כך אמר היום (רביעי) ח"כ אלי אבידר מישראל ביתנו לראש שירותי בריאות הציבור, ד"ר שרון אלרעי-פרייס, במהלך דיון סוער בוועדת החוקה על הארכת מצב החירום בשל הקורונה.

עוד אמר לה אבידר: "אמרת שאנחנו לא יודעים אם החיסון מונע את ההדבקה וזה לא מעודד את הציבור להתחסן".

ד"ר אלרעי-פרייס לא נשארה חייבת, וענתה לו: "אני מציעה להפסיק עם האמירות הפופוליסטיות לציבור. אני לא מנסה להביא אנשים להתחסן בלי לספר להם את כל האמת. אנחנו יודעים שהחיסון יעיל ב-95%, ואנחנו לא יודעים אם מי שחוסן עדיין יכול להפיץ את הנגיף".

צילום: ערוץ הכנסת

אך כאמור, מסקירה של התבטאויות שונות מצד חברי ישראל ביתנו לאחרונה עולה תמונה מדאיגה, לפיה יש ביניהם כאלה המעוניינים כביכול להניא את הציבור מקבלת החיסונים.

במהלך החודש האחרון התבטא ח"כ אבידר לגבי החיסונים בראיון לתחנת הרדיו 103FM, שבמהלכו הצהיר כי אין בכוונתו להתחסן. "יש לחסן רק אנשים בקבוצת סיכון, אני לא באוכלוסיית סיכון, אני לא חושש, אני מרגיש בריא, אני שומר על בריאותי, אז למה אני צריך להתחסן?", אמר אבידר בראיון.

בהמשך טען כי הקריאה לחסן את כלל הציבור היא "ניסיון של ראש הממשלה ומשרד הבריאות להכניס את המדינה ל'היסטריה'".

ח"כ אבידר // צילום ארכיון: אורן בן חקון
ח"כ אבידר // צילום ארכיון: אורן בן חקון

במקביל אליו, השמיעה ח"כ יוליה מלינובסקי את עמדתה בסוגיית החיסונים. לפני כשבועיים אמרה בראיון ל-103FM: "אני מרגישה שמשתמשים בחיסונים לצרכים פוליטיים. כולנו צריכים לשאול את השאלה – אם לא היו בחירות וכל מה שיוצא מכך, האם היינו נמצאים בסיפור החיסונים באותה נקודת זמן ובאותו המצב. התשובה כנראה תהיה לא. אני לא אוהבת את ההיסטריה".

עוד אמרה: "לא מעניין אותי מה קורה בעולם, אני רוצה לשמוע מומחים". במהלך הריאיון הוסיפה מלינובסקי כי כחברת ועדת הקורונה אין בידיהם מספיק מידע בנושא החיסונים וציינה: "אני בעד חיסונים". על השאלה האם בכוונתה להתחסן, השיבה מלינובסקי: "אני מתלבטת אבל אני חושבת שלא". אולם זו לא הייתה ההתייחסות היחידה שלה לנושא, כפי שנזכיר מיד.

ח"כ מלינובסקי // צילום ארכיון: דודי ועקנין
ח"כ מלינובסקי // צילום ארכיון: דודי ועקנין

ביום שני האחרון נפטר מהתקף לב גבר בן 75 שעות בודדות לאחר שנטל את החיסון לקורונה. במשרד הבריאות מסרו כי בדיקה ראשונית הראתה שככל הנראה אין קשר בין פטירתו לבין קבלת החיסון, אך מנכ"ל המשרד, פרופ' חזי לוי, הורה על הקמת ועדת בדיקה לבירור המקרה, שאותה יוביל ראש אגף בטיחות ואיכות במשרד הבריאות.

עם כל זאת, וחרף העובדה שבמשרד הבריאות לא קבעו בצורה נחרצת כי החיסון הוא שהוביל למותו של האיש, ח"כ מלינובסקי כבר צייצה באותו יום: "זה בדיוק מה שהזהרתי מפניו". בציוץ שצורף אליו צילום מסך של כותרת ידיעה על מותו של המתחסן, כתבה חברת ישראל ביתנו: "תפסיקו לדבר עם הציבור בצורה מתנשאת, גם ככה כ-50% מהציבור חושש מהחיסון, המקרה הזה רק מגביר את החששות. זו בדיוק הסיבה שדרשתי שימוע פומבי ושקוף על החיסונים כדי שכל אחד ישמע ויחליט אם הוא מתחסן או לא".

בנוסף לכך, בנובמבר האחרון כתב ח"כ יבגני סובה מישראל ביתנו בפייסבוק דברים שמקשרים גם כן בין מבצע החיסונים לבין ההליכה לבחירות. בפוסט שזכה ל-18 לייקים ושיתוף אחד, כתב ח"כ סובה: "אנחנו צריכים חיסון ולא קמפיין בחירות".

בהמשך הפוסט כתב: "מומחים רבים נזהרים בהערכותיהם לגבי היתרונות והחסרונות של החיסון. אך ראש הממשלה בנימין נתניהו מרבה בהצהרות ורץ לרכוש כל חיסון שרק יוצא לשוק. הרכישה ההמונית הזאת, מבלי שהחיסון הוכיח יעילותו, היא בזבוז כספים עצום שכל מטרתו - קמפיין פוליטי של נתניהו לקראת הבחירות.

"תבינו, אני בעד החיסון. אבל בעד חיסון שבטוח לשימוש, יעיל וזוכה לאמון רב של הציבור. כבר עכשיו, בסקרים שנערכו, יותר מ-30% מהציבור הישראלי כלל לא מוכן לקבל את החיסון. הממשלה עומדת לבזבז מיליארדים בעיצומו של משבר כלכלי וכמו תמיד, אף אחד לא ייקח אחריות. הקורונה תהיה אשמה בכל".

ומה לגבי יו"ר המפלגה, ח"כ אביגדור ליברמן? הוא התחסן היום ועדכן על כך בטוויטר: "החיסונים הם בחירה אישית של כל אדם ואדם ולא כלי פוליטי. היום גם אני התחסנתי". לצד זאת, ב-17 בדצמבר הוא צייץ כי "בעניין החיסונים אין משמעת מפלגתית או סיעתית".

לדבריו, "כל אדם בהתאם לגילו, מצב בריאותו והתייעצות עם רופאיו, ישקול היטב כיצד לפעול". הוא הוסיף: "כמו שכבר אמרתי בראיון מצולם, אני מתכוון להתחסן אך לא מתכוון להטיף מוסר בנושא לאף אחד".

אך דבריו המתונים לכאורה של ליברמן מגיעים חודשים אחדים לאחר שתקף את החלטת הממשלה להטיל סגר על 40 ערים אדומות. במהלך ישיבה של סיעת ישראל ביתנו, שהתקיימה יום לאחר מכן, ב-7 בספטמבר, קרא ליברמן לציבור "להתנהל בהתאם לשכל הישר ולא בהתאם להנחיות הממשלה". 

מישראל ביתנו נמסר בתגובה: "חברי הסיעה קראו להפעיל שיקול דעת על מנת לשמור על בריאות הציבור, עקב החלטות פוליטיות שנבעו מסחיטה של המפלגות החרדיות. אנו דרושים שקיפות בהחלטות על מנת להחזיר את אמון הציבור. 

"החיסונים הם בחירה אישית של כל אדם ואדם ולא כלי פוליטי. ח"כ ליברמן התחסן היום. לגבי ניהול משבר הקורונה, הממשלה הבאה תצטרך להקים ועדת חקירה ממלכתית. כל מה שקרה סביב המלוניות ושדה התעופה בן גוריון ב-10 ימים האחרונים מסביר יותר מכל את החוסר המקצועיות, חוסר תיאום, וחוסר היכולת של הממשלה להתמודד עם האתגרים העומדים בפני מדינת ישראל היום". 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר