ח"כ משה ארבל (36) הוא אחד הפוליטיקאים היחידים שפגשתי שאין לו יומרות ושאיפות בתחום הפוליטי. "אני מאוד מקווה שאחרי חמש שנים בזירה הזו, ימצאו איש טוב שיחליף אותי ואוכל להשלים תואר ד"ר למשפטים ולראות כיצד להשפיע בזירות אחרות. אין לי שאיפות להיות שר בממשלה. עולם המשפט משפיע יותר". אחד הדברים ששימחו אותי בראיון היה שההשקפות שלו הרבה יותר ליברליות משל חבריו לסיעה. כך, למשל, הופתעתי לשמוע שכתב מאמר ב"כיכר השבת" על השרה לשעבר יעל גרמן מיש עתיד, ובו שיבח את אישיותה, למרות שהיתה בעברה חברה במרצ והיתה לה ביקורת חריפה על ש"ס ומנהיגיה.
מדוע החלטת לכתוב מאמר בשבחה של גרמן?
"משום שהיא אשת ציבור ישרה והגונה. האם דמותה היא רק של אישה חילונית שתקפה את ש"ס, או שיש לה המון דברים חיוביים אחרים? לצערי הרב השיח על ממלכתיות הפך אצלנו בשנים האחרונות למילהגסה. אחרי הכל, על 80%-75% מהנושאים החרדים והחילונים מסכימים ביניהם. יש לנו המון מהמשותף, ובמקצת הנושאים אנחנו חלוקים בינינו בצורה קיצונית. למרות חילוקי הדעות אינני צריך לכעוס עליך משום שהדעה שלך שונה משלי. אם נבחר לראות את הטוב והמשותף, יהיה לנו יותר קל להתנהל".
זו גם עמדתך לגבי יחסי יהודים וערבים בארץ? אתה סבור שאין מניעה שיהיה שר ערבי בממשלה?
"בהחלט. אינני חושב שצריך לפסול אדם על פי זהות אתנית. אם יש קווי יסוד של הממשלה שח"כ ערבי מקבל אותם והוא אדם הגון וראוי, איזו רלוונטיות יש למוצא האתני שלו? אגב, כבר היה שר ערבי בארץ והשמיים לא נפלו. אני גם משתף פעולה עם ח"כים ערבים".
"תומך בלימודי ליבה"
אתה גם תומך בכך שילדים חרדים ילמדו לימודי ליבה?
"בוודאי. חד־משמעית. הילדים שלי לומדים עד כיתה ח' לימודי ליבה. השאיפה שלי שמכיתה ט' הם ילמדו לימודי קודש כדי שילמדו איך ללמוד. הבנות שלי למדו ונבחנו בבגרות מלאה".
נראה לי שתפיסת העולם שלך קצת חריגה במפלגות החרדיות.
"האתגר המרכזי שלנו הוא להשתחרר מהסטריאוטיפים שאנחנו שבויים בהם גם לגבי החרדים. גם יצחק וקנין ויצחק כהן מש"ס הם כמוני בתפיסת העולם, באהבת האדם והיכולות לשתף פעולה עם אוכלוסיות מגוונות".
אתה מבין את העוינות והכעס שיש בציבור החילוני כלפי החרדים?
"תהליכי כפייה גורמים לרגרסיה בקבוצות מיעוט בתהליכי שילוב ופוגעים בתהליכים הקיימים. מנהיגים משתמשים באלמנט הפחד כדי להניע אנשים לפעילות. כשרוצים להצביע על איום גדול, משתמשים בביטוים כמו 'אויבי ישראל' או 'עוכרי ישראל' - השאלה היא עד כמה אנו נותנים לכך משקל. עלינו להחליט אם אנחנו עוסקים בהשמצות ובהפחדה או בתהליכי שילוב שיובילו לרווחה כלכלית, לשגשוג ולפריחה. כשלשר הפנים מגיע, למשל, תקציב של 100 מיליון שקלים לחלוקה, והוא מחליט לחלק אותו לפי קריטריונים של מצב סוציו־אוקונומי ולא לפי זהות האיש, אני שמח".
האם אתה מבין לליבם של זוגות הומוסקסואלים שמבקשים להסתייע בארץ באם פונדקאית כדי להביא ילדים לעולם?
"זה לא קשור לעניין הדתי, אלא קשור לזכויות אדם. אינני חושב שזה לגיטימי שאישה תשמש כרחם להשכרה. אני גם מתנגד לכך שזוגות רגילים שמתקשים להביא ילד, ישכרו רחם בתשלום לשם כך. זהו אירוע טראומטי עבור כל אישה. כמה נשים מוכנות לעשות זאת?".
כיצד נוצר הקשר שלך עם ברוך בן יגאל, אביו של לוחם גולני עמית בן יגאל ז"ל?
"האב פנה אלי בבקשה שאסייע לו לבקר אותו לאחר שהם לא נפגשו כמה חודשים בגלל הקורונה. למחרת דיברתי עם המפקד הישיר שלו ואפשרו לאב להיפגש עם בנו בבסיס. האב הגיע לארוחת צהריים עם אוכל שעמית אהב במיוחד, ויומיים לאחר מכן הוא נהרג. זה זעזע אותי. כשהגעתי לנחם את המשפחה בשבעה, האב לא הפסיק לספר על כך, וחשבתי איך אני הייתי מרגיש אילו לא טיפלתי בבקשה שלו והוא לא היה מספיק לראות את בנו לפני מותו".
מדוע החלטת לקפוץ לבריכה הפוליטית למרות שהציעו לך משרות אטרקטיביות במגזר העסקי?
"הכנסת היא ללא ספק גוף משמעותי מאוד לקידום מדיניות ותהליכים שחשובים לכולנו, אבל היו לי לבטים משום שהיו לי כמה הצעות מעניינות כמו להיות שותף במשרד עורכי דין בתל אביב. שוחחתי על כך עם השר דרעי שהודיע לי כי אחרי היוועצות עם מועצת חכמי התורה הוחלט להכניס אותי למקום ה־7 ברשימה לכנסת".
מדוע ש"ס איבדה מחצית מכוחה? ב־1999 היו לכם 17 מנדטים.
"להערכתי, התהליך הזה החל מאז הסתלקותו של הרב עובדיה יוסף זצ"ל. מאז אנחנו חווים אובדן ערכי אמיתי. הרב הרים את קומתה של יהדות ספרד בצורה כזו שגרמה לרבים, ביניהם גם חילונים, להצביע ש"ס".
האיום שבדרך לכנסת
האם העובדה שלפחות שבעה שרים וח"כים של ש"ס הועמדו במהלך השנים לדין והורשעו נובעת מהתפיסה שאין פסול בנטילת כספי ציבור בצורה בלתי חוקית או מהתנכלות של המשטרה לש"ס?
"אני מצר על כך שלא עשו דבר עם 'מסמך מני יצחקי' שלפיו ב־2014 הוכן על ידי ראש אגף החקירות במשטרה תיק ליום פקודה נגד אישי ציבור. זו אחת התופעות המדאיגות ביותר. יחד עם זאת אינני מקל ראש במי שהורשע בדין ושילם את חובו, ואינני טוען שאותם אנשים היו נקיים וצחים, אבל בהחלט מאז מסמך יצחקי יש איום משמעותי על אנשים להגיע לפוליטיקה. אני, למשל, למרות שידיי נקיות, ביום שנכנסתי לכנסת הבטן שלי התהפכה מפחד, כי ידעתי בוודאות שאהיה כתובת לביקורת, וזה פחד נוראי".
מה ההסבר לנאמנות החזקה של ש"ס ויהדות התורה לנתניהו?
"נתניהו ביצע ב־1996 את אחד המהלכים הגאוניים מבחינה אסטרטגית כשיצר את מודל 'ברית השותפים הטבעיים'. בכך הוא הגביר את רמת האמון בינינו ושילם על כך מחירים פוליטיים. נתניה פירק בכנסת ה־19 את השותפות עם יש עתיד כדי להקים ממשלה עם חרדים".
הברית הזו תימשך כל זמן שהוא ראש הממשלה?
"אני לא נביא"
"'מרד הנעורים' שלי היה לימודי הלכה בישיבה ליטאית"
בתולדות חייו של ח"כ משה ארבל בולטת העובדה שהוא אדם מוכשר מאוד. בהיותו בן 16 בלבד, במסגרת לימודיו בישיבת "נחלת דוד" בפתח תקווה, הוא כתב חיבור הלכתי בשם "וישמע משה", ושנה לאחר מכן כתב חוברת הלכתית בשם "וחי בהם" על דיני פיקוח נפש. ארבל מספר כי "מרד הנעורים" שלו היה לימודי הלכה, המקובלים פחות בישיבות הליטאיות לעומת הישיבות הספרדיות. "מדי פעם היו נוזפים בי ואומרים 'מה אתה חושב שפה זה פורת יוסף?'. הלימוד בישיבה הוא לימוד מעמיק, לומדים בשיטה ליטאית של פלפול והעמקה. זה כלי מאוד חשוב לחקירת סוגיות שונות".
לאחר מכן הוא נישא לקרן (יש להם חמישה ילדים) והחל ללמוד בכולל אברכים בישיבת "כסא רחמים" והוסמך לרבנות. ארבל לא הסתפק בכך, אלא החל ללמוד משפטים בקמפוס החרדי של הקריה האקדמית אונו, שם יש הפרדה בין גברים ונשים. הוא סיים את לימודי תואר ראשון ותואר שני בהצטיינות ועשה התמחות בבית משפט השלום רמלה. בנוסף לכך סיים קורס דירקטורים בקמפוס החרדי בקריה האקדמית אונו ולמד לימודי תעודה בבית הספר למנהל עסקים מטעם אוניברסיטת הרווארד.
כשהוא נשאל מהיכן הדחף ללמוד כל כך הרבה בגיל כל כך צעיר, הוא השיב: "יש תופעה שהולכת ומתרחבת בשנים האחרונות של אלפי צעירות וצעירות חרדים שלומדים לימודים אקדמיים. הלימודים מתאפשרים הודות למימון של קרנות פילנתרופיות שונות. לי אישית לא היה כל סיכוי להגיע למה שהגעתי אלמלא המלגות שקיבלתי".
אחר כך שירת בצה"ל בפיקוד העורף ביחידה לזיהוי חללים, ובמילואים שירת כתובע צבאי בפרקליטות הצבאית במחוז יו"ש. בשנים 2006–2013 היה מנכ"ל מכון "כתר שלום" המנהל כולל אברכים שבו לומדים על פי שיטת הרב משאש.
לכנסת הגיע לראשונה ב־2014 כשח"כ יואב בן צור מש"ס הציע לו להיות יועץ לענייני חקיקה, ובמקביל היה היועמ"ש של ש"ס בתיקים אזרחיים. ב־2016 מינה אותו השר אריה דרעי להיות ראש המטה שלו במשרד הפנים. ב־2018, עקב מחלתו של השר לשירותי דת דוד אזולאי ז"ל, מונה ארבל לאחראי על המשרד לשירותי דת.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו