מחאת השמאל נגד נתניהו: כ-10,000 מפגינים בירושלים, אלפים במוקדים אחרים

אלפים הפגינו בתל אביב, בירושלים וליד ביתו של רה"מ בקיסריה • ח"כ יאיר גולן: "ההחלטות הן בממשלה, החוקים הם בכנסת, השינוי הוא ברחוב" • ח"כ איימן עודה הגיע לבלפור: "להעיף את נתניהו ואת הדרך המושחתת והגזענית שלו" • 12 מפגינים נעצרו בחשד להפרות סדר

צילום: אורן בן חקון // אלפים הגיעו למחות בירושלים // צילום: אורן בן חקון

גם השבת - מחאות נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו: כעשרת אלפים מוחים התאספו אמש (שבת) ברחבת כיכר פריז בירושלים להפגנה נוספת מול מעון רה"מ. במקביל, התקיימו הפגנות בפארק צ'ארלס קלור בתל אביב ומול ביתו של נתניהו בקיסריה. המחאה הסתיימה בסביבות 2:00 בלילה כשמרבית המפגינים פינו את מוקדי ההפגנות.

מהמשטרה נמסר כי רוב המפגינים נשמעו להנחיות ולקראת סוף המחאה נותרו כמאתיים איש בכיכר פריז. השוטרים אפשרו למוחים להישאר במקום ולבסוף פינו אותם ללא מעורבות של פרשים או מכתזיות. סך הכול נעצרו במחאה בירושלים 12 משתתפים בחשד לעבירות שונות של הפרת סדר, הפעלת רחפן ותקיפת שוטר.

צילום: יוני ריקנר

 בין המפגינים בירושלים היו גם פעילי תנועת "שלום עכשיו", שצעקו: "ההסתה מתחילה במסדרונות הממשלה". חלק מהמפגינים כתבו על הכביש באמצעות גיר: "המדינה של כולנו ולמען כולנו", "ביבי תתפטר", "ביבי נתניהו לכלא מעשיהו". המפגינים נשאו שלטים שעליהם נכתב: "לך לכלא", "נכשלת - הביתה", "יש אשם אחד".

בעקבות טענות לאלימות משטרתית כלפי המפגינים, בקרב המוחים נכחה גם קבוצת נשים שהחזיקו שלט שעליו נכתב: "אימהות שומרות". המפגינות קראו: "אימהות אומרות די לאלימות של השוטרים".

חלק מהמפגינים בכיכר פריז נשאו דגלי ענק אדומים וכמה מהם צעקו: "די לכיבוש". מוחים אחרים קראו בשמות שרי הממשלה בזה אחר זה, ואחרי כל שם צעקו: "בושה".

מפגינים ליד מעון רה"מ בירושלים, הערב // צילום: אורן בן חקון
מפגינים ליד מעון רה"מ בירושלים, הערב // צילום: אורן בן חקון

אלפים הגיעו למחות בירושלים // צילום: אורן בן חקון
אלפים הגיעו למחות בירושלים // צילום: אורן בן חקון

 

קבוצת "אימהות שומרות" שהצטרפה למחאה בכיכר פריז // צילום: יורי ילון
קבוצת "אימהות שומרות" שהצטרפה למחאה בכיכר פריז // צילום: יורי ילון

"יש אשם אחד", כתובות על הכביש בי-ם // צילום: יורי ילון
"יש אשם אחד", כתובות על הכביש בי-ם // צילום: יורי ילון

פעילי "שלום עכשיו" מוחים בירושלים // צילום: יורי ילון
פעילי "שלום עכשיו" מוחים בירושלים // צילום: יורי ילון

בתנועת "הדגלים השחורים" ציינו כי "להפגנה בבלפור מאושרת גם צעדה ברחובות ירושלים שתחזור לבית הנאשם". בתנועה הוסיפו כי הם פנו למ"מ המפכ"ל ניצב מוטי כהן בדרישה לשמור על שלום המוחים.

יו"ר הרשימה המשותפת, ח"כ איימן עודה, עדכן בטוויטר על הצטרפותו למחאה בירושלים. "לקחתי הפסקה של שעה מחגיגות חג הקורבן כדי להפגין בבלפור", כתב ח"כ עודה. "להעיף את נתניהו ואת הדרך הגזענית והמושחתת שהוא מייצג זה הצעד הראשון בתיקון העמוק שנדרש פה".

צילום: משה בן שמחון

במהלך מוצאי השבת, בסביבת בית ראש הממשלה נתניהו בקיסריה התקבצו מאות מפגינים, כאשר כוחות רבים של המשטרה מלווים את ההפגנה. באזור נרשמו עומסי תנועה.

המפגינים בקיסריה נשאו דגלי ישראל לצד דגלים שחורים ושלטים שעליהם נכתב: "מושחתים נמאסתם" ו"ביבי תתפטר". עוד צעקו המוחים: "הון, שלטון, עולם תחתון".

מחאה גם בתל אביב

כאלפיים איש הגיעו למחאת העצמאים בפארק צ'ארלס קלור בתל אביב, תחת הכותרת "נאבקים על הלחם". המפגינים קראו להעביר להם כספים ולהשיב את אירועי התרבות. המוחים צעקו: "העם דורש צדק כלכלי", ועל השלטים שנשאו נכתב: "מלחמה - שחררו את הכסף", "מנותקים נמאסתם", "ממשלת ישראל - סגרתם? תשלמו", "אסור להשאיר את הבמה ריקה".  

המחאה מאגדת תחתיה שחקנים, מסעדנים ועצמאים הטוענים כי נפגעו באופן קשה ברמה הכלכלית בשל הגבלות הקורונה. הם קראו לממשלה למנות פרויקטור כלכלי למשבר כפי שמונה פרויקטור רפואי.

משתתפי ההפגנה בתל אביב // צילום: גדעון מרקוביץ'
משתתפי ההפגנה בתל אביב // צילום: גדעון מרקוביץ'

במסגרת המחאה, השחקנים קראו לפתוח את מוסדות התרבות על מנת שאנשי הענף יוכלו לשוב ולהתפרנס. השחקן זהר שטראוס אמר: "תחזירו את האירועים, את ההופעות ואת ההצגות. תחזירו אותנו לאיזשהי שגרה באיזשהו מתווה". השחקן דב נבון קרא: "חמישה חודשים אנחנו יושבים בבית. נשכחנו. זה הזמן שלנו להשמיע קול".

צילום: עדי חשמונאי

אליהם הצטרפה השחקנית טלי שרון. "עולם התרבות מת", אמרה, "משפחות שלמות יושבות בבית. יש אנשים שרעבים ללחם". המעצב מושיק גלאמין הוסיף: "יש המון עצמאים שמתביישים במצב שלהם. הם לקחו הלוואות כדי לגמור את החודש. חשוב שתהיה לאנשים רווחה כלכלית, בטח במצב הזה".

המחאה בתל אביב, הערב // צילום: גדעון מרקוביץ'
המחאה בתל אביב, הערב // צילום: גדעון מרקוביץ'

מחאות בגשרים ובצמתים ברחבי הארץ

ברחבי הארץ הפגינו במהלך השבת אזרחיות ואזרחים מתנועת "הדגלים השחורים", שקראו לראש הממשלה בנימין נתניהו להתפטר מתפקידו. ישראלים נוספים בנקודות שונות בעולם, בין היתר בברלין ובארה"ב, מחו לאות הזדהות עם המפגינים בארץ.

במשטרה מסרו בשבת כי בכביש 34 עוכבו לחקירה שלושה חשודים בהתזת מים על מפגינים שעמדו בצומת שדרות. "שוטרים שהיו בקרבת מקום זיהו את הרכב עם החשודים - ובתוך שניות עצרו אותם בצומת שער הנגב. השלושה, תושבי באר שבע בשנות ה-20 לחייהם, עוכבו והועברו לחקירה במשטרת שדרות".

משתתפי ההפגנה בחיפה, היום // צילום: הרצי שפירא
משתתפי ההפגנה בחיפה, היום // צילום: הרצי שפירא

התערבות המשטרה נדרשה גם במוקד אחר - צומת אשקלון. במשטרה מסרו אז כי "בצומת אשקלון צפון נעצר חשוד שנכנס ונעמד עם המפגינים ובשלב מסוים החל לירוק עליהם, צעק וקילל אותם. שוטרים שהיו במקום עיכבו את החשוד, אך הוא המשיך לקלל אותם ולהתפרע - ולבסוף נעצר. מדובר בצעיר בשנות ה-20 לחייו. הוא נלקח לחקירה במשטרת אשקלון".

בצומת בילו הושלך מברג לעבר צעירות שהפגינו כחלק ממחאת "הדגלים השחורים". אחת מהן, בת 17, נפגעה באורח קל מאוד. בעקבות כך, שוטרים הגיעו לזירת האירוע.

ראש האופוזיציה ויו"ר יש עתיד יאיר לפיד-תל"ם הגיע גם למחות בראשון לציון. ח"כ יאיר גולן ממרצ קרא בשבת בטוויטר להתייצבות בהפגנות: "ההחלטות הן בממשלה, החוקים הם בכנסת, השינוי הוא ברחוב. הערב, חובת התייצבות בהפגנות - בכיכרות, ברחובות, בצמתים, בגשרים. הבית בבלפור חייב להתפנות מיושביו. אנחנו במלחמה על הבית. חובה לנצח!"

"מדינת ישראל נמצאת בכאוס מוחלט כי מנהל אותה נאשם בפלילים שהחליט שניהול המדינה לא מעניין אותו - רק ניהול משפטו", מסרו בתנועת "הדגלים השחורים". "הכלכלה קורסת, מעל למיליון מובטלים והוא עסוק מבוקר עד ערב בהסתה והרס הבסיס של החברה הישראלית. ההסתה, שאת תוצאותיה ראינו באירועי התקיפה השונים בשבוע האחרון, לא תעצור אותנו. תנועת 'הדגלים השחורים' קוראת לאזרחי ואזרחיות המדינה לא להיכנע להסתה ולניסיונות ההפחדה. צאו לגשרים ולצמתים, בואו לבלפור ולבית הנאשם בקיסריה, זוהי המדינה של האזרחים ולא של הנאשם".

חברי יוזמת הצעירים "קומי ישראל" ציינו: "אנחנו, הצעירים והצעירות של ישראל, נצא לרחובות גם הערב כדי להשמיע את קולנו. המדינה הזאת שלנו. אנחנו אוהבים אותה בכל לבנו ומתכוונים לתבוע אותה בחזרה מהאנשים שהשתלטו עליה והובילו אותנו למציאות עגומה. פוליטיקאים אטומים ומנותקים לא מעניינים אותנו. מה שמעניין אותנו זה שהפקירו אותנו ושגזלו מאיתנו את הזכות לחלום על העתיד. אנחנו דור שאיבד אמון במערכת אופן טוטאלי והגיע הזמן להזכיר לעצמנו ולכולם - מגיע לנו יותר. כל ישראלי שאוהב את המדינה ויושב כעת בבית - אנחנו קוראים לו לקום, לעזוב הכל ולעלות איתנו לבלפור. להצטרף אלינו למלחמה על הפרנסה, על העתיד, ועל התקווה. להילחם על החיים של כולנו ועל הזכות לחלום".

בתוך כך, מצ"ח פתחה בחקירה נגד חייל בעקבות תגובה שפרסם בפייסבוק ובה קרא לירות לעבר מפגינים. החייל כתב: "להתחיל לירות בנשק חי. צריך להתייחס אליהם כמו אל מחבלים ואפילו גרוע יותר. שלוש דקות של ירי בנשק חי - כולם מתפזרים, וכבונוס אפשר להיפטר מכמה חלאות".

בהכנת הידיעה השתתפו: יורי ילון, אפרת פורשר, ירון דורון, אבי כהן, גדי גולן, עדי חשמונאי, לילך שובל ודניאל סיריוטי

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר