כשארבע שעות נותרו לפקיעת המנדט, הודיע הערב (רביעי) יו"ר כחול לבן בני גנץ לנשיא המדינה ריבלין כי לא עלה בידיו להקים ממשלה. גנץ אמר לנשיא כי הוא מחויב גם ב-21 הימים שנותרו להמשיך ולעשות כל מאמץ בכדי להרכיב ממשלה טובה לאזרחי ישראל.
גנץ הודה לנשיא על הסיוע בתהליך וביקש להמשיך ולהיעזר בו גם בהמשך הדרך. בכיר בכחול לבן ל"ישראל היום": "בחירות שלישיות יקנו לנו זמו עד שיהיו כתבי אישום לנתניהו. נוכל לשפר עמדות".
המערכת הפוליטית נכנסת לתקופה בת 21 הימים, שבמהלכה כל אחד מחברי הכנסת המכהנים, יוכל לנסות ולהרכיב ממשלה. לאחר ימים של חילופי האשמות בין כלל השחקנים הפוליטיים, ובפרט הליכוד נגד כחול לבן ולהיפך, היום מתבהרת התמונה.
יו"ר כחול לבן, ח"כ בני גנץ בהצהרה מגני התערוכה: "בשבועות האחרונים עשינו מאמצים כבירים בכדי להקים ממשלת אחדות רחבה וליברלית, בדיוק כפי שאזרחי ישראל בחרו. ממשלה שתשרת את כולם, דתיים וחילונים, יהודים וערבים. אלו שהצביעו כחול לבן, ואלו שלא. אבל הקמת ממשלה אינה רק משימה טכנית של חיבור אצבעות לרוב".
"הקמת ממשלה היא שליחות ערכית ומוסרית, היא שליחות היסטורית. מהיום בו נכנסתי לחיים הציבוריים התחייבתי לא להפנות עורף לערכים הבסיסיים עליהם התחייבתי בפניכם. לא להפנות גב למוסר האנושי הבסיסי של כבוד לאדם, גם אם הוא יריב פוליטי.ולא לראות בשליחות ההיסטורית כלי להגשמת צרכים אישיים?"
יו"ר כחול לבן בני גנץ בגני התערוכה // צילום: קוקו
"ב- 28 הימים האחרונים הפכתי כל אבן, וסילקתי כל גרגר חול בניסיון להקים ממשלה המביאה למדינת ישראל מנהיגות של כבוד, מנהיגות של מוסר ושל ערכים. מנהיגות שנשכחה. מול האבנים שהפכתי בכדי להגיע לאחדות ופיוס, הוצב "בלוק" המתעקש לראות את טובתו האישית של אדם אחד לפני טובתם של החולים השוכבים במסדרונות".
"מול גרגרי החול שסילקתי הוצבה 'חומת מפסידים' המתעקשים למנוע מאזרחי ישראל להקים ממשלה בראשות אלו שניצחו ולצעוד לעידן של שפיות ויציבות פוליטית. זהו מהלך מסוכן, ראשון מסוגו בתולדות המדינה, למנוע מאזרחי ישראל במשך למעלה משנה לכונן את השלטון שבחרו בו ברוב קולות ברור ומוחלט, ולהתבצר בממשלת מעבר כבר למעלה משנה".
"נתניהו צריך לזכור: בישראל- עדיין יש דמוקרטיה"
עוד הוסיף גנץ כי "מעל חשבונות אישיים וגורל אישי של מנהיג כזה או אחר עומד הריבון, עומד העם, והעם בחר בי ובחבריי להנהגת "כחול לבן" להוביל את ישראל. מעל העם לא עומד אף ראש מפלגה. לא מפלגה חילונית ולא מפלגה חרדית או ערבית. אין לאף אדם זכות למנוע מהעם את בחירתו, ואין לאף ראש מפלגה זכות לומר לעם: האינטרס האישי שלי קודם לאינטרס שלכם".
"מאז שנכנסתי לחיים הציבוריים הוכחתי שאינני מתקפל מול איומים מכל סוג שהוא. לא איומי בחירות ולא איומים בממשלות אלטרנטיביות. חיי כלוחם וכמפקד לימדו אותי לעמוד זקוף על דעתי ועל שליחותי. שום פיתוי לא קונה אותי ושום איום לא מפחיד אותי. דרשתי מראש המפלגה שהפסיד בבחירות לנהל מולי משא ומתן ישיר, בכבוד ובאופן ענייני.
בתגובה, קיבלתי ממנו וממקורביו: גידופים, קריאות נאצה וסרטונים ילדותיים שאינם מתאימים לרוח הישראלית, שלא מתאימים למוסר היהודי, שהם חלק מ"מנת רעל יומית" המוזרקת לחברה הישראלית יום יום, מפלגת אותה ומרעילה אותה.זהו חלק מקמפיין שנאה והסתה שמטרתו להצדיק את ההתבצרות בשלטון מעבר בניגוד לרצון הבוחר".
"נתניהו צריך לזכור: בישראל- עדיין יש דמוקרטיה, גם אם היא פחות מדברת אליו. היה עליו להפנים שתוצאות הבחירות מחייבות אותו לנהל משא ומתן ישיר, ללא בלוקים וללא גדרות הפרדה. אלו מהווים ניסיון בוטה ואלים למנוע מהבוחר את הכרעתו הדמוקרטית. רוב העם הכריע בעד ממשלת אחדות ליברלית בראשות כחול לבן. רוב העם בחר להחליש את כוחם של הקיצוניים ורוב העם בחר ללכת בדרך שונה מזו שנתניהו הנהיג בשנים האחרונות".
"אני לא מוכן לשתף פעולה עם ניסיון להפוך את רוב העם לבן ערובה של קומץ קיצוניים, אני לא מוכן להיות שותף לכפיית אג'נדה קיצונית על רוב העם שבחר אחרת. ואינני מוכן גם לקבל דה לגיטימציה של אף ציבור בישראל".
גנץ לנתניהו: "לא נאפשר לך להצית מלחמת אחים"
"הייתי נכון לפשרות מרחיקות לכת כדי לכונן ממשלה יציבה ומאחדת. לו הייתם יודעים את עומק הנכונות ייתכן וחלקכם אף היה כועס עלי אבל טובת ישראל לפני הכל. מעל כל שיקול אחר. גם היום אני פונה שוב לנתניהו: ישראל חשובה וחזקה ממך. בחירת אזרחי ישראל חשובה וחזקה מכל בלוק ומכל גדר הפרדה פוליטית".
"קמפיין השנאה שאתה מלבה כבר גרם לאסון כבד בעבר, והניסיון לשסות איש באחיו לא יצליח לך. לא נאפשר לך להצית מלחמת אחים. נתניהו, גם לסבלנות שלנו מול זריעת השנאה יש גבול".
גנץ התייחס בהצהרתו לשלושת השבועות הקרובים ועל המשך המאמצים להרכבת הממשלה. "נותרו כעת 21 ימים כדי לממש את ההכרעה הדמוקרטית. אלו 21 ימים גורליים שבהם תיבחן הדמוקרטיה הישראלית במבחנה החשוב ביותר. גם בימים אלו אעמיד את עצמי ואת לוח הזמנים שלי למשא ומתן ישיר, ענייני ומהיר כדי לכונן ממשלה שתוציא את ישראל מהשיתוק הטוטאלי שכפו עליה "בוני הבלוקים".שתוציא אותה מהשיתוק הביטחוני, המדיני, מהפקקים האיומים. שתוציא את החולים מהמסדרונות ואת התעשייה מהמיתון המאיים להשתלט עליה".
"נתניהו, המדינה היא לא שלך. המדינה גם לא שלי. המדינה היא של אזרחיה. שחרר את המדינה מעניבת החנק, וכנס למשא ומתן ישיר כעת. אתה מוליך אותנו להתנגשות מסוכנת שבסופה מחיר היסטורי כבד שאתה ורק אתה, תהיה אחראי לו".
"שלמה המלך אמר בספר מִשְלֵי: "בְּאֵין חָזוֹן יִפָּרַע עָם". עם ישראל זקוק למנהיגות עם חזון ולא למנהיגות עם חסינות. מנהיגות שסוללת כבישים לטובת העם, ולא מסלול עוקף חקירות לטובת עצמה. מנהיגות בעלת חזון חברתי לעבוד למען העם. מנהיגות שאינה שקועה בבוץ המשפטי שלה עצמה, אלא שקועה כל כולה בטובת העם".
"ואם בסופו של יום נידרדר בגללך לבחירות, אזרחי ישראל מימין ומשמאל, שנמאס להם מהמצב הקיים ילכו איתנו, אנחנו ננצח ונרכיב ממשלת פיוס לאומית רחבה וחזקה. בסופו של יום, השפיות תנצח".
עם סיום הצהרת גנץ, פרסם ראש הממשלה נתניהו סרטון ברשת הטוויטר המתייחס לדבריו של גנץ, ובו תקף את יו"ר כחול לבן על הדברים שאמר כנגדו ואף והדגיש את החשיבות בממשלת אחדות לטובת מדינת ישראל.
ישיבת בלוק הימין
מוקדם יותר היום, ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס ללכידות בתוך הגוש בפתיחת ישיבת בלוק הימין באומרו: "אני רוצה להודות לכל החברים בבלוק הימין על החברות, על העמידה האיתנה, על הלכידות - זה לא מובן מאליו בפוליטיקה", אמר בפתח דבריו רה"מ בנימין נתניהו, "הלכידות הזאת צריכה להיות בכל רוחב המדינה. אסור לפסול שום ציבור, לא את הציבור החרדי ולא אף ציבור - יהודים ולא יהודים, כל מי שתומך בישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית הוא חלק מאיתנו. השותפות היא קריטית".
רה"מ נתניהו בישיבת בלוק הימין, היום / צילום: אורן בן חקון
נתניהו הוסיף: "אנחנו בצומת היסטורית, השגנו הישגים נהדרים - המדינה חזקה יותר כלכלית ומדינית. ראינו רק שלשום שמחלקת המדינה האמריקנית הכריזה על מעמד היישובים ביהודה ושומרון. יש לנו חלון הזדמנות היסטורי שלא יחזור, על דברים שלא היינו יכולים לחלום עליהם. יש לנו הזדמנות להשיג שליטה על בקעת הירדן ועל אזורים נוספים. שנה שלמה הלכה לאיבוד, לא צריכים עוד מערכת בחירות, אלא ממשלת אחדות".
"מוכן לשבת איתך בעוד חמש דקות בדיוק"
רה"מ סיכם כי "צריך לצאת מהקיבעון. הפערים הם לא פערים גדולים. לא ראיתי שנושאי דת ומדינה הטרידו יותר מדי את יאיר לפיד שניסה לגייס חברים מבלוק הימין. אנחנו יכולים להקים ממשלת אחדות. אנחנו צריכים לעשות זאת כאן ומיד. אם יש נכונות כזו אז צריך גם לגלות מנהיגות. אנחנו מוכנים, בני גנץ אני מוכן לשבת איתך בעוד חמש דקות בדיוק".
רה"מ נתניהו ויו"ר ש"ס דרעי / צילום: אורן בן חקון
הזעם על ליברמן הוביל לעימות
במהלך הישיבה התרחש עימות באשר ליחס לליברמן. השר סמוטריץ' קרא להימנע מצירופו של ליברמן לכל ממשלה שהיא, כשגם השר אריה דרעי תקף בחריפות את ליברמן. השר סמוטריץ': "ליברמן הוא איש ציני שחי מספין לספין ולא הצליח להותיר שום חותם על מדינת ישראל", אמר סמוטריץ' שהוסיף כי "האיש הזה גרר אותנו למערכת בחירות בפעם הקודמת. טיפס על 'עץ חוק הגיוס'.
האיבה האישית של ליברמן היא הגורם היחיד שמנעה ממשלת ימין חלומית לפני כחמישה חודשים. הוא איש מסוכן שנוהג בחוסר אחריות כלפי מדינת ישראל". בתגובה לדבריהם, אמרו רה"מ נתניהו ויו"ר הסיעה מיקי זוהר שאסור לתקוף את ליברמן, וזאת במטרה להשאיר פתוחה את האפשרות להקים ממשלת ימין צרה עם ליברמן.
ליברמן: "עשינו כל מאמץ להגיע לממשלת אחדות"
מוקדם יותר, יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן נאם. "אני רוצה לדבר פחות בשם ישראל ביתנו, אלא בשם אנשים שפויים", אמר ליברמן, "למרות שההגינות לא משתלמת בפוליטיקה הישראלית, אלא משלמים קנס. עשיתי כל מאמץ והפכתי כל אבן כדי להגיע לממשלת אחדות לאומית ליברלית, בדיוק כפי שהבטחנו לבוחר.
היה ברור שלא נלך לקואליציה שנתמכת על ידי המפלגות הערביות. הם גיס חמישי". לדבריו, "גנץ לא קיבל את מתווה הנשיא, נתניהו דבק בגוש הדתי-משיחי. שתי המפלגות אשמות - כחול לבן והליכוד". נאומו המלא של ליברמן
יו"ר ישראל ביתנו, ח"כ אביגדור ליברמן // צילום: אורן בן חקון
חברי הרשימה הערבית המשותפת זעמו על ליברמן. ח"כ אחמד טיבי אמר כי "ההסתה של ליברמן נגד הערבים והחרדים היא גזענות ואנטישמיות לשמה", ואילו ח"כ עופר כסיף הוסיף כי "ליברמן ממשיך בהסתה גזענית נגד ערבים ובהסתה אנטישמית נגד חרדים. אל מול השנאה שלו ושל נתניהו אני קורא למנהיגי הציבור החרדי להתעשת ולהבין שהגזענות פוגעת בכולנו ועלינו להיאבק נגדה ביחד".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו