חזרתם הביתה מקניות, או שהמשלוח הגיע אליכם, ולאחר שהנחתם את המוצרים במקרר, שכחתם מקיומם? אתם לא לבד. התוצאה? הטריות חולפת, וייתכן שאף החלו להצמיח עובש. איך נדע שהמוצרים שהשארנו במקרר ראויים למאכל? אנחנו כאן כדי לעשות סדר בדברים. לדוגמה, לפי הנחיות משרד החקלאות, ביצה טרייה נשארת מרוכזת על שטח קטן של הצלחת, החלמון והחלבון גבוהים ותא האוויר בקליפה קטן. לעומתה, ביצה ישנה מאוד מתפשטת על פני שטח נרחב, החלבון בה מימי ונמוך מאוד, החלמון עם קמטים במעטפת ותא האוויר בקליפה גדול מאוד. ביצה כזאת אינה ראויה למאכל.
בנוגע לעוף, אם צבעו משתנה לצבעים ירוקים או אפורים, או שנודף ממנו ריח חומצי, תדעו כי מדובר במוצר מקולקל. דגים עם עור שאינו רירי הם ככל הנראה לא טריים, כאשר דרך נוספת לבחון את טריות הדג היא לבדוק אם נותר שקע במקום שבו נלחץ על בשר הדג, זה יעיד על חוסר טריות. יש להימנע גם מאכילת דגים עם ריח חמוץ או ריח בוץ.
שאלה של אחסון
על מנת להאריך את חיי המדף של הירקות ככל האפשר מציע אליה אומנסקי, מנהל מוצר בסמליין, יבואנית מוצרי החשמל של סמסונג בישראל, להקפיד להפריד בין פירות וירקות ולא לשים אותם באותם תאים. "הדבר הכי טוב לעשות זה להפריד את הירקות והפירות לפי צבעים. גם עשבים ירוקים מומלץ להשאיר עם הירקות הירוקים בתא התחתון של הירקות", הוא אומר.
רבים מכירים את המוצרים המשלימים ששומרים על הלחות במגירת הירקות, אך לדברי אומנסקי מדובר ב"עבודה בעיניים". "יכול להיות שבמקררים ממש זולים יש לזה ערך, אבל במקררים רגילים אין למוצרים הללו ערך, והם אף עלולים לספוג את הלחות שהירקות והפירות אמורים לקבל, מה שיגרום להם להתקלקל מהר יותר". לגבי המלפפונים בפרט מוסיף אומנסקי: "אם מלפפון עם עובש נגע במלפפונים אחרים, יש להפריד אותם מהשאר, לשטוף ולאכול באופן מיידי. אסור להשאיר אותם, וזאת כדי שייצאו כל הבקטריות ממגירת הירקות".
בנוגע למוצרי חלב אומר אומנסקי כי "אין להקפיא יוגורטים ומוצרי חלב, כי זה מקלקל אותם. מומלץ להקפיד לצרוך גבינות רכות מקסימום יום או יומיים לאחר תאריך התפוגה המצוין על האריזה. לעומתן, אפשר לצרוך גבינות קשות גם שבועיים לאחר תאריך התפוגה".
שומרים על הטעם
רבים נוטים להקפיא את הלחמים על מנת לשמור אותם לזמן מאוחר יותר, אך לכך יש מחיר של טעם. אומנסקי אומר כי "קיים מצב שבו לחמים מאבדים את הטעם שלהם, אך זה תלוי איך מאחסנים אותם במקפיא. מובן שאם הלחם יישאר מחוץ למקרר, הוא יעלה מהר עובש. מומלץ לשים אותו במקפיא וכשרוצים לאכול ניתן להעביר למקרר ולאחר מכן למצנם". נוסף על כך, "ברגע ששמים לחם בהקפאה אין שום חשיבות לתאריך תפוגת התוקף. לדוגמה, פיתות יכולות לשכב שנתיים במקפיא מבלי שיקרה להן דבר. כדי להימנע מריחות שונים עדיף לא להשאיר את הלחם בשקית פתוחה במקפיא".
מקרר דיגיטל אינוורטר של סמסונג // צילום: יח"צ
גם כשמדובר במוצרי ירקות מוקפאים, אפשר להתעלם מהתאריך שכתוב על האריזה. "אם המקפיא נשאר סגור, אין בעיה לאכול ירקות קפואים גם שנתיים אחרי התאריך, הם לא מתקלקלים", מסביר אומנסקי.
בשר טלה לא יחזיק מעמד יותר מיומיים במקרר בטמפרטורה של ארבע מעלות, כך גם עוף. לפי אומנסקי, "במקרר הטמפרטורה היא ארבע מעלות, ויש בקטריות שעלולות להתפתח בזמן קצר. למקררי סמסונג יש תא חכם שאפשר לכוון בו את הטמפרטורה להקפאה רכה של מינוס חמש מעלות, וכך לשמור את הבשר והדגים הטריים למשך ארבעה עד חמישה ימים. במצב זה גם נשמרים כל הערכים התזונתיים שלהם. בניגוד לבשר ודג, עוף לא מומלץ לשמור בהקפאה רכה, אלא רק במקרר או במקפיא. התא החכם קיים במקררי ארבע דלתות ומציע ארבעה מצבי קירור, כמו מקרר רגיל, מקפיא במינוס 18 מעלות, קירור מהיר במינוס 1 או הקפאה רכה במינוס 5.
"רוב המקררים מגיעים עם צג דיגיטלי, כך שבמקרה שאתם נוסעים לחו"ל ויש כמה דברים שנשארו בתא המזון וחבל לזרוק אותם, ניתן להוריד את הטמפרטורה במקרר לשתי מעלות עד שתחזרו".
סירים או קופסאות אחסון?
בכל מה שקשור באחסון שאריות, יש שתי אסכולות: יש את אלו ששומרים את הסירים במקרר וישנם אלה שמעבירים לקופסאות. "עדיף לא לאחסן בסירים, אלא בקופסה סגורה הרמטית". מסביר אומנסקי, "זה שומר טוב יותר על הטעמים, האוכל נשמר יותר טוב בקופסאות ולא נכנס לתוכן אוויר מתוך המקרר. מומלץ להשתמש בקופסאות זכוכית, אך מאחר שאלה יקרות ולא נוחות, אפשר להשתמש גם בקופסאות פלסטיק איכותיות".
ומה לגבי האוכל שנשאר כמה ימים? ניתן לאכול אותו? אומנסקי טוען כי "מדובר בטעם אישי. אפשר לאכול שניצל עוף אחרי שבוע, אבל אם השניצל היה עם רוטב כלשהו, אז עדיף שלא. קטניות ופסטה יכולות להישמר שבוע במקרר בלי להתקלקל, אבל הן תהיינה פחות טעימות. כמו כן מומלץ, להפריד בין אחסון של קציצות ברוטב לאורז, כך האוכל ה'יבש' כמו אורז יישמר לזמן רב יותר".
10 שיטות סבתא לשמירה על טריות האוכל
באדיבות קהילת "אימהות מבשלות ביחד" https://imaot.co.il/
1. אל תכינו כמויות גדולות של אוכל, עדיף כל יום להכין אוכל טרי.
2. הכניסו למקרר אוכל מבושל כשהוא חם, כי אם תחכו שהוא יתקרר האוכל צובר בקטריות לא רצויות והאוכל מתקלקל מהר יותר.
3. אם הסיר רותח מומלץ להניח על רצפה חשופה למשך הלילה, האוכל נשמר מצוין גם בקיץ.
4. הניחו שקיות ניילון בין שניצלים, כך לא תצטרכו להפשיר את הכל.
5. חממו מנות בהתאם לדרישה, אל תחממו את הכל בכל פעם מחדש.
6. אם נשאר אורז או פתיתים, לאחר יומיים במקרר אפשר לאכסן בכלי סגור במקפיא. יש לרשום תאריך ולהשתמש בעת הצורך למילוי לפלפלים, לתבשיל, פשטידה או למרק ירקות.
7. הקפיאו ציר מצלי בשר. את הציר אפשר להוסיף לתבשיל מרק ירקות או לבישול שמתבקש בו תיבול עשיר.
8. כדאי להקפיא קובה בתבנית ביצים מצופה בניילון עד שהם קפואים ואז לארוז בקופסא.
9. הקפיאו את הלחם לאחר שהוא פרוס.
10. בזמן הבישול יש לפתוח את המקרר במינימום האפשרי. כלומר, יש להוציא את כל המצרכים ולאחר מכן לא לפתוח עד שצריך להכניס אוכל. כשפותחים את המקרר יותר מידי נכנס אוויר חם שמוריד מאיכות המוצרים במקרר והם מתקלקלים מהר יותר.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו