לצאת מהקופסה: בית ספר לכריכים

למה לקנות לחמנייה במכולת אם אפשר לאפות בבית? לכבוד פתיחת שנת הלימודים: שלושה מתכונים לכריכים שהילדים יטרפו

פיתה ביתית וסלט טונה קלאסי. תוספת של ביצה קשה תהפוך הכל לארוחה מלאה // צילומים וסטיילינג: איתיאל ציון // פיתה ביתית וסלט טונה קלאסי. תוספת של ביצה קשה תהפוך הכל לארוחה מלאה

רגע לפני החזרה לבית הספר החלטתי שיהיה נכון וראוי להקדיש מדור לכריכים. ההתלבטות היא תמיד בין כריכים משוגעים לבין כאלה שהם פרקטיים ושגם ילדים בני 6 יאכלו. לצערי, זאת תמיד פונקציה הפוכה.

לכן החלטתי לאתגר אתכם יותר בכיוון הלחמים ויצירתם, ללכת על מילויים כיפיים וליצור סנדוויץ' שהילדים באמת ישמחו לקבל בתיק האוכל שלהם.

לכל המדורים של מאיר אדוני

לכל הכתבות, הטורים והמדורים של שישבת

אני מאמין שריח האפייה של הלחמים כבר יעשה 90 אחוזים מהדרך. אז שתהיה לכולנו שנה טובה ומוצלחת, עם ילדים שבעים ומחויכים.

פיתה ביתית וסלט טונה קלאסי

אחד הדברים שילדים אוהבים הוא טונה - כמובן, זאת מהשימורים - ואם יש בכריך גם מיונז, מלפפון חמוץ וגמבה אדומה, אז ניצחנו. אני אוהב להוסיף גם ביצה קשה, מה שהופך את הסנדוויץ' לארוחה מלאה לילד. בכל מקרה, הנימוחות של הפיתה הביתית מנצחת הכל.

פיתה ביתית וסלט טונה קלאסי. תוספת של ביצה קשה תהפוך הכל לארוחה מלאה // צילום וסטיילינג: איתיאל ציון

החומרים (ל־12 פיתות):

√ 1 ק"ג קמח לחם מנופה או קמח ייעודי לפוקצ'ה

√ 325 מ"ל מים קרים

√ 40 גרם שמרים טריים

√ 60 גרם סוכר

√ 300 מ"ל חלב 3% קר

√ 15 גרם מלח

√ 75 מ"ל שמן זית

למילוי:

√ 2 קופסאות שימורי טונה מסוננות

√ 2 מלפפונים חמוצים במלח קצוצים דק, ללא האזור של הזרעים

√ 1/2 בצל לבן קצוץ דק (אפשר, כמובן, להשמיט)

√ 1 כף גדושה מיונז איכותי

√ 3 פלפלים אדומים חתוכים לרצועות

√ 6 ביצים קשות

הכנת הבצק: מניחים בקערה גדולה את המים, השמרים, הסוכר וכף מהקמח וטורפים במטרפה עד שהכל מתמוסס. מנפים את שאר הקמח, שמים במיקסר עם וו לישה ומפעילים על מהירות בינונית. מוסיפים בבת אחת את תערובת המים והשמרים ואת החלב ולשים כ־5 דקות עד שרוב הקמח נטמע בבצק ונשאר רק מעט ממנו בדפנות. מוסיפים לבצק מלח בהדרגה ומזלפים שמן על דפנות הקערה כדי להטמיע את יתרת הקמח בבצק. ממשיכים ללוש במיקסר כ־3 דקות עד שמתקבל בצק בעל מרקם חלק ומבריק (הבצק צריך להיות רך ומעט נוזלי).

התפחה: מעבירים את הבצק לכלי גדול ומשומן ומתפיחים שעה.

מחלקים את הבצק ליחידות של 140 גרם כל אחת ומגלגלים אותן על משטח יבש בכף היד עד שמתקבלים כדורים עגולים וחלקים (כמו לחמניות). אפשר להשתמש במעט קמח אם הבצק נדבק לשולחן. מסדרים את הכדורים על מגשים מקומחים היטב, מכסים ומתפיחים שוב כ־30 דקות.

מחממים תנור לטמפרטורה של 220 מעלות. על משטח מקומח קלות מרדדים במערוך את כדורי הבצק לעיגולים בקוטר 15 ס"מ. חשוב להשאיר את הבצק אוורירי ככל האפשר ולדאוג שהעיגולים יהיו סימטריים ככל האפשר. מסדרים את העיגולים על שולחן מקומח קלות ומכסים במגבת דקה.

מכינים מגשי אפייה מרופדים בנייר אפייה, וגם מגש עמוק עם מים רותחים. מכניסים את מגש המים לתחתית התנור (המים מייצרים בתנור לחות שעוזרת לפיתות להיפתח). מעבירים את עיגולי הבצק למגשי האפייה ושומרים על רווחים ביניהם. אם יש קמח שנותר על הפיתות, מנקים בעדינות בעזרת היד או במגבת.

אופים 7-10 דקות עד שמתקבלות פיתות תפוחות. אם רוצים להזהיב גם את הצד התחתון של הפיתות, הופכים אותן ואופים 2-3 דקות נוספות.

מעבירים את הפיתות לקופסה או לקערה גדולה מרופדת במגבת ומשפריצים בעדינות מעט מים על הפיתות (בעזרת מרסס מים או בעדינות באמצעות האצבעות). מכסים במגבת נוספת ועוטפים בניילון נצמד או אוטמים במכסה. ממתינים כ־5 דקות והפיתות מוכנות.

מערבבים את הטונה עם המלפפונים הקצוצים, הבצל והמיונז. ממלאים כל חצי פיתה בסלט טונה, ברצועות פלפל אדום ובחצי ביצה קשה. מניחים על מחבת פסים משומנת קלות וקולים כדקה מכל צד. אורזים בנייר ושולחים עם הילד לבית הספר. 

סלט עוף דיינר סטייל

אני משוגע על סלטי עוף, וגם ילדים עפים עליהם. במתכון הזה אני משתמש בחזה עוף טרי כבסיס לסלט, אבל הסלט נפלא גם עם עופות צלויים שנשארו לנו מארוחות של יום־יומיים לפני. את הסלט בחרתי להגיש בלחמניית המבורגר ביתית רכה ונימוחה, שתעטוף מושלם את הסלט ותספוג באהבה את המיצים שניגרים מהירקות. מובן שככל שהילדים פתוחים יותר לאוכל ולטעמים, כך אפשר להוסיף עוד ועוד אלמנטים, כגון חמוצים שונים ומעט פיקנטיים, או לתבל את הסלט בקארי או בטבסקו. אבל גם גרסה פשוטה ועדינה כמו כאן תהיה מושלמת.

סלט עוף דיינר סטייל. אפשר לתבל בחמוצים פיקנטיים, בקארי או בטבסקו // צילום וסטיילינג: איתיאל ציון

החומרים ללחמניות המבורגר (לכ־12 יחידות):

√ 1 ק"ג קמח שטיבל מס' 2

√ 115 גרם סוכר

√ 5 גרם שמרים יבשים

√ 200 גרם ביצים

√ 500 מ"ל חלב שקדים

√ 250 גרם מחמאה

√ 30 גרם מלח

√ 1 חלמון להברשה

√ מלח גס לעיטור הלחמניות

למילוי (ל־6 כריכים):

√ 3 חזות עוף נקיים

√ 1 כוס מיונז איכותי

√ 2 כפות רוטב ברביקיו איכותי

√ חופן עלי חסה טריים

√ 3 כפות שמן זית

√ 1 כפית מלח

√ 2 עגבניות פרוסות

√ 3-4 מלפפונים חמוצים פרוסים

הכנת הבצק: מניחים את הקמח, הסוכר והשמרים בקערת מיקסר ומערבבים כ־1 דקה במהירות נמוכה. מוסיפים את הביצים וחלב השקדים, מגבירים למהירות בינונית ומערבבים כ־15 דקות. מוסיפים את המחמאה ומערבבים כ־15 דקות נוספות באותה מהירות. מוסיפים את המלח ומערבבים כ־1 דקה.

התפחה: מעבירים את הבצק שנוצר לקערה, מניחים מעל מגבת לחה ומתפיחים כשעה או עד שהבצק מכפיל את נפחו. מחלקים את הבצק לכדורים של 110 גרם כל אחד, מניחים כל כדור על מגש מרופד בנייר אפייה ומתפיחים כ־30 דקות נוספות.

מחממים תנור לטמפרטורה של 180 מעלות, מברישים את הלחמניות בחלמון ומפזרים מעל מלח גס. אופים כ־15 דקות, מוציאים מהתנור ומצננים.

מחממים מחבת פסים על להבה בינונית, משמנים קלות, ממליחים את חזות העוף וצורבים אותם כ־3 דקות מכל צד. מעבירים את החזות למשטח עבודה ופורסים כל חזה ל־6 פרוסות. 

מערבבים את המיונז ורוטב הברביקיו בקערה. חוצים את הלחמניות, מורחים כף מיונז מתובל ומניחים 2 עלי חסה, 2-4 פרוסות עגבנייה, כמה פרוסות מלפפונים חמוצים ו־3 פרוסות חזה עוף.סוגרים את הלחמניות, עוטפים בנייר ומגישים.

בייגלה ירושלמי קפרזה סטייל

בייגלה ירושלמי הוא אחד הלחמים האהובים עלי. פשטות של רחוב מזרח־ירושלמי עם קראנצ'יות מענגת של שומשום. לקחתי חומרי גלם של סלט איטלקי פשוט וחיברתי אותם אל תוך לחם הרחוב המרגש הזה. כדי שהחוויה תהיה מושלמת, אפשר להכניס את הסנדוויץ' לטוסטר ולהניח לגבינה המותכת לחבר את הכל.

בייגלה ירושלמי קפרזה סטייל. להכניס לטוסטר ולתת לגבינה המותכת לחבר הכל // צילום וסטיילינג: איתיאל ציון

החומרים (ל־4 יחידות):

√ 1/2 ק"ג קמח לחם

√ 1/2 1 כוסות חלב חמים

√ 1/2 שקית שמרית או 

1 כף שמרים יבשים

√ 3 כפות סוכר

√ 3 כפות שמן קנולה

√ 1/2 כף מלח

לפסטו:

√ 3 כוסות עלי בזיליקום 

√ 2 כפות צנוברים קלויים

√ 2 כפות גבינת פרמזן מגוררת

√ 1/2 שן שום קלופה

√ קורט מלח אטלנטי ופלפל שחור גרוס

√ גרידה מ־1/2 לימון

√ 1/2 כוס שמן זית

לעיטור הבייגלה:

√ שומשום

למילוי:

√ 5-6 עגבניות אדומות וצהובות 

פרוסות דק

√ 3-4 כדורי מוצרלה גדולים פרוסים דק

√ 4 כפות שמן זית

הכנת הבצק: מניחים את כל חומרי הבצק בקערת מיקסר ולשים בוו לישה עד שמתקבל בצק אחיד, גמיש וחלק. מכסים את הבצק לתפיחה של חצי שעה. כעבור 30 דקות מוציאים את הבצק מהקערה ומחלקים ל־4 כדורים. בעזרת הידיים יוצרים חור בכל כדור, ולאט־לאט פותחים אותו לצורה של בייגלה מוארך וצר. מניחים על תבנית מרופדת בנייר אפייה, מכסים במגבת ומתפיחים 30 דקות נוספות.

ממלאים מגש במים, טובלים כל בייגלה לשנייה, מוציאים למגש עם השומשום ומצפים מסביב. אופים כ־15 דקות בחום של 180 מעלות עד שמזהיב.

הכנת הפסטו: מניחים את כל החומרים, למעט שמן הזית, במעבד מזון (אפשר לבצע את הפעולה באמצעות מכתש ועלי לקבלת תוצאה גסה יותר) וטוחנים בפולסים עד שמתקבלת משחה גסה. מעבירים לקערה ומוסיפים את שמן הזית. מערבבים ומאחסנים בקופסה סגורה עד יומיים.

חוצים כל בייגלה לאורכו, מורחים כף פסטו ומסדרים מעל 5 פרוסות עגבנייה ו־5 פרוסות מוצרלה. מטפטפים מעט שמן זית וסוגרים. אפשר לשלוח לבית הספר כך, או להכניס לטוסטר ל־2 דקות עד שהגבינה מותכת. מוציאים, עוטפים בנייר ושולחים עם הילד לבית הספר. √

adonimeir@gmail.com

המדור מצולם בלומינה ובבלו סקיי,  קרלטון ת"א, כלים: מילניום ארקוסטיל

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר