כשרות בקרוז היוקרתי: כך זה יתבצע

באוניות נורביג'ן יסופקו מנות כשרות ללא תוספת מחיר • בנוסף יסופקו לנוסעים חלות טריות ונרות שבת • מהפכה? תלוי את מי שואלים

צילום: GettyImages

סגן נשיא חברת השיט נורביג'ן ניק ויקולסון הודיע אתמול בערב (שלישי) כי החברה מציעה ארוחות כשרות ללא תוספת מחיר בכל אוניותיה. במסיבת עיתונאים שכינס בתל אביב הבטיח ויקולסון כי האוכל הכשר לא ייפול בטעמו מהאוכל הרגיל שמגישים לשאר הנוסעים באונייה. 

על פי התכנון, הארוחות הכשרות יוכנו מראש במטבחי חברת הקייטרינג האמריקנית בורנשטיין, שמגישה אוכל כשר למהדרין, ואלו יכללו מנה ראשונה, עיקרית, שתי תוספות ומנות אחרונות. הנוסעים יקבלו תפריט לפני ההפלגה, וכל אחד יוכל לבחור מראש מנות שונות כלבבו. החברה הכשירה בכל אחת מ-17 האוניות תנור, מקרר ומקפיא, ורכשה כלי הגשה מיוחדים לאוכל הכשר. 

בשלב ראשון, ציינו בחברה, השירות הכשר והחינמי יינתן רק לקבוצות מאורגנות של מינימום 60 בני אדם. למרות זאת, כל נוסע עצמאי שיזמין אוכל כשר באותה הפלגה יוכל ליהנות מאותם תנאים. מארגני הקבוצות יתבקשו לבחור את אחד הנוסעים בקבוצה שיבדוק ויארגן את הארוחות הכשרות. באונייה ידריכו אותו, יראו לו את התנורים הכשרים והסכו"ם והצלחות המיוחדים ויכירו לו את הטבחים והשף.

בשבתות יוגשו לנוסעים הדתיים חלות טריות ויין כשר לקידוש. בנוסף יתאפשר להדליק נרות שבת בחדר שיוקצה באוניה לתפילה. זאת בהשגחה צמודה של חדרן שיעמוד הכן עם מטף כיבוי. בפסח יסופקו גם מצות וארוחות כשרות לפסח. בסוכות יהיו סוכות על מקצת מהאוניות, ובחנוכה קישוטי חג.

ספינה של החברה // צילום: רויטרס

כל הטבחים והשפים באוניות עברו הדרכה והכשרה מיוחדת בנושאי כשרות. רבנים ומשגיחי OU לימדו אותם על הפרדת בשר וחלב, דיני בישול עכו"ם, איסור יין נסך במזיגת יין ע"י מלצרים, הבדלים בין כשרות מהדרין גלאט לכשרות רגילה, וכדומה. כמו כן, בתקופה זו מקבלים כל מנהלי המלון באוניות והמלצרים הראשיים הכשרה מיוחדת על שמירת שבת, הלכות שבת לגבי פתיחה אלקטרונית של דלתות החדרים, דיני גוי של שבת במעליות, וכיוצא בזה. 

כיום מקובל ברוב חברות השייט להגיש לנוסעים הדתיים מנות כשרות בחמגשיות כמו במטוסים. הטעם שלהם  הוא של מזון שהוקפא והופשר, והתיבול פחות טעים מזה של הנוסעים הרגילים. 

כיום יש בעולם שלוש חברות תיירות שמציעות אוכל כשר טרי יום יום על האוניות. הקרוזים שלהם יקרים יותר, מכיוון שהם מעלים על האוניה גם טבח ומשגיח כשרות, ומחלקים את הוצאות הנסיעה שלו על חברי הקבוצה. חברת 'גולדן טורס' לוקחים תוספת של כ-400 דולר על המחירים הרגילים של האוניה. חברת 'כושר קרוז' לוקחים תוספת של כאלף דולר. וחברת 'כושריקה' דורשת תוספת של 1,500-2,000 דולר על המחירים של חברות השיט. 

כל אחד מספקי הקרוזים הכשרים מציעה חבילה אחרת. הם קונים בעצמם את הבשר ומרכיבי המזון באיכויות ובמחירים שונים. חברת כושריקה מצרפת לכל קרוז לא רק משגיח כשרות, אלא גם רב וחזן וצוות בידור, ומדריכי תיירים לסיורי חוף פרטיים רק לחברי הקבוצה. הנוסעים בקבוצות שלה צריכים לממן את ההוצאות הנוספות, לפי מה ששמעתי הם עושים זאת בשמחה, בגלל טיב המוצר ואיכות הקרוז שהם מקבלים.

לא ברור בינתיים איך ישפיע המהלך הכשר של נורביג'ן על חברות הקרוזים הכשרים. בכיר בעולם התיירות הישראלית אינו מתרגש. "אין כאן שום חידוש מרעיש" הוא אומר. "מה שהיה האו שיהיה. נורביג'ן ימשיכו להגיש אוכל קפוא שהוכשר. אולי זה יהיה בטעם ובאיכות משופרים מהעבר, אבל עדיין זה קפוא", טען. 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר