הרמטכ"ל הנכנס כוכבי בדרישה דרמטית מצמרת צה"ל: עצבו את המתכון לניצחון

חברי המטכ"ל וקצינים בדרגת תת-אלוף ידונו יחד בסוגיית החתירה לניצחון לנוכח השתנות האויב וההתפתחויות בתחום הטכנולוגי • רא"ל כוכבי מייחס חשיבות רבה לסדנה, שלא נועדה לקבלת החלטות אלא לקיום צוותי חשיבה כשלב ראשון בעיצוב התוכנית הרב שנתית הבאה של צה"ל

צילום ארכיון: אי.פי.איי

כבר שנים רבות שבצה"ל מנסים לפצח את החידה - כיצד לנצח במלחמה הבאה באופן חד, ברור ושאינו נתון לפרשנויות. השאלה מעסיקה מאוד גם את הרמטכ"ל הנכנס, רא"ל אביב כוכבי, שהחליט לקיים בחודש הבא סדנה של שלושה ימים מרוכזים בשבוע הראשון של מארס, בכותרת "סדנת הניצחון". 

רא"ל כוכבי הכריז על קיום הסדנה עוד לפני שנכנס ללשכת הרמטכ"ל ב־15 בינואר. לצורך הסדנה הוקמו בצה"ל כמה צוותים שינסו, כל אחד בתחומו, להגיע להבנות על ניצחון צה"ל במלחמה הבאה, ומה הם הפערים שבהם יש לטפל כדי להביא לניצחון.

הרמטכ"ל מייחס חשיבות רבה ל"סדנת הניצחון", שבה ישתתפו חברי פורום המטה הכללי של צה"ל וכן מפקדי אוגדות ותא"לים מרכזיים בצבא. הסדנה היא יריית הפתיחה לתוכנית הרב שנתית של צה"ל, שתיכנס לתוקף בשנה הבאה.

מדובר בסדנה תפיסתית, שלא צפויות להתקבל בה החלטות, כאשר הקצינים הבכירים יחולקו בערבוב לצוותי חשיבה על-פי נושאים שבהם ידונו בהשתנות צה"ל, השתנות האויב, ואיך נכון לנצח במלחמות של ימינו לאור שינויים אלה וכניסתן לשימוש של הטכנולוגיות החדשות.   

לבקשת הרמטכ"ל, הקצינים יציגו גם את ה"גנאלוגיה" של הגוף שעליו הם אמונים. מדובר במונח שמשמעותו מבחינת הרמטכ"ל הצגת ההתפתחות ההיסטורית של הגופים בצה"ל, אם כי חלק מהקצינים הבכירים שמעו את המונח לראשונה רק במסגרת ההכנות לסדנה. 

סדנת הניצחון היא בהובלת ראש אמ"צ וראש חטיבת התורה וההדרכה בצה"ל. מדובר בשלב הראשון בעיצוב התוכנית הרב שנתית הבאה של צה"ל, ובסופה היא תסוכם בכמה ימים שבהם ישתתפו הקצינים הבכירים, ולאחר מכן יוקמו עשרות צוותים שיגבשו את התכנית הרב שנתית הבאה שאמורה להיכנס לתוקף בשנת 2020. 

בצה"ל מתכננים לגבש את התוכנית עד חודש יולי הקרוב, שבו כבר תוקם ממשלה חדשה בישראל שתוכל לאשרה.

מייחס חשיבות רבה לסדנה. רא"ל כוכבי // צילום: אייל מרגולין, ג'יני

בנאומו הראשון כרמטכ"ל לא הסתיר כוכבי את חתירתו לניצחון, כאשר אמר כי "ניצחון ומשימתיות יהיו ערכינו המרכזיים, ונמצא כל משימה שניזום או שתוטל עלינו בדייקנות ובנחישות עם האמצעים שבידינו". באותו נאום הדגיש כי חלק ממשימתו היא להעמיד "צבא קטלני, יעיל וחדשני". 

שאלת הניצחון במלחמות בעידן הנוכחי היא שאלה סבוכה, שבכירי צה"ל מתחבטים בה לא מעט. אם נשאל את האזרח הממוצע, סביר שיאמר שהפעם האחרונה שבה צה"ל ניצח בצורה מובהקת היתה במלחמת ששת הימים לפני יותר מ־50 שנה. זאת אף על פי שגם לאחר אותה מלחמה קצרה וחדה, פרצה מלחמת ההתשה הארוכה והעקובה מדם. 

במקור צה"ל נבנה לעימות עם מדינות, אך כידוע, בשנים האחרונות השתנו באופן דרמטי האיום והאויב שעימו מתמודד הצבא. אם בעבר היתה ישראל נתונה לאיום קיומי מידי צבאות סדירים, הרי בעשורים האחרונים הפך האיום הפך בעיקרו לאיום א־סימטרי, תת־קונבנציונלי, אשר מבוסס על טרור, שככלל אינו איום קיומי (האיום העל־קונבנציונלי הגרעיני נחשב לפוטנציאלי בלבד בשלב זה). 

בניגוד לעבר, האויב שעימו נדרש צה"ל להתמודד כיום אינו מתייצב להתנגשות חזיתית עם הצבא, וככלל הוא נעלם, פועל בחתימה נמוכה, מתוך שטחים סבוכים ובנויים ומתוך תווך תת־קרקעי. באופן פשטני, אם בעבר כדי לנצח היה צריך לתקוף את מרכז הכובד של הדיביזיה שממול ובכך להכריע אותה, הרי היום מרכזי הכובד של האויב הם קטנים מאוד וסמויים, וגם הדרך לנצח את האויב היא אחרת. 

שינוי באיומים

הקושי גובר כיוון שחמאס וחיזבאללה הצהירו לא פעם כי העובדה ששרדו ולא הפסידו בעימותים מול ישראל היא הניצחון מבחינתם. עם זאת, ייתכן כי תפיסת חיזבאללה, שלפיה אי־הפסד הוא ניצחון, עברה לאחרונה שינוי מסוים, והארגון עבר לתפיסת ניצחון באמצעות גביית מחיר כבד. ניתן להסיק זאת בין השאר מהתוכנית ההתקפית של חיזבאללה, הכוללת בין היתר כניסה לשטח ישראל מעל ומתחת לקרקע וניסיון "לכבוש" את הגליל, או לפחות לשהות ביישוב ישראלי מספר שעות, ולהשיג "תמונת ניצחון".

התוכנית ההתקפית של חיזבאללה // צילום: אייל מרגולין, ג'יני

כך או אחרת, השינויים באופי המלחמה, ובאופי העולם כולו, חידדו את ההבנה שאת העימות הבא מול ארגוני הטרור יהיה קשה לנצח באופן מובהק, ונכון לעת הזו, נדמה שאף צד לא יוכל להכריז על ניצחון מלא. מה שברור הוא שבמלחמה הבאה, כל אחד מהצדדים ינסה להשיג "תמונת ניצחון", כאשר ארגוני הטרור ירצו להוכיח שהם לא הפסידו, ואולי אף גבו מחיר כבד מישראל. "בסיפור של מדינה מול ארגון טרור, אנחנו לא יודעים להביא תמונת ניצחון. החזק לא פוטוגני", אמר פעם קצין בכיר, "הניצחון צריך לבוא בפאזל שמרכיבים בעמל רב". 

מעבר לבעיה התפיסתית, וחרף עדכון התוכניות האופרטיביות של צה"ל, השיפור במלאים ובחלפים בשנים האחרונות, בראשית 2019 גם בצמרת הצבא קיימים סימני שאלה גדולים אם בשעת מבחן צה"ל יוכל לנצח את ארגוני הטרור באופן שאינו נתון לפרשנויות. 

שיחות עם הקצונה הבכירה

"סדנת הניצחון" היא לא המהלך היחיד שמוביל הרמטכ"ל. רא"ל כוכבי, כך נדמה, מוביל גישה פתוחה של ניסיון להקשיב לרעיונות של הכפופים לו. כפי שפרסמנו לראשונה ב"ישראל היום", לאחר כניסתו ללשכת הרמטכ"ל שלח הרמטכ"ל דוא"ל לכל הקצינים בדרגות אלוף־משנה ותת־אלוף בצה"ל, שבו ביקש מהם לכתוב לו בעמוד איפה הם מזהים את עוצמת צה"ל, איפה הם מזהים את הפערים הקיימים בצבא ומהם הכיוונים למענה לאותם פערים. מאות הקצינים הבכירים נדרשו להגיש את המסמך בתוך חמישה ימי עבודה, לאחר שבדוא"ל המקורי כתב להם כוכבי: "דעתכם חשובה לי!"

לכוכבי חשוב הקשר לא רק עם הקצונה הבכירה בצה"ל, ובשבועות האחרונים כבר הספיק לקיים כנסים בבסיס הקריה ובבסיס פלמחים עם קצינים בדרגת סגן־אלוף, שם הציג להם את תפיסת הפיקוד שלו בהרצאות שארכו יותר משעתיים. מעבר לכך, הרמטכ"ל ביקר בשבועות האחרונים בפיקודים השונים ובזרועות צה"ל, כמו גם ביחידות שונות. 

Read this article in English

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר