מועצות בדואיות יחלו לגבות ארנונה?

בג"ץ הזהיר עשרה יישובים בנגב: "כל נכס שתהיה שומה ואין גבייה של ארנונה - ירד לכם מהתקציב שתקבלו מהמדינה" • הדד-ליין: חודש אוגוסט הקרוב

יישוב בדואי (אילוסטרציה), צילום: צילום: דודו גרינשפן

בג"ץ נגד אי גביית הארנונה במועצות הבדואיות: בית המשפט העליון הזהיר את המועצות הבדואיות נווה מדבר ואל קסום שנמצאות בנגב ומעולם לא גבו ארנונה מתושביהן. "אם לא תהיה גביה עד אוגוסט – יקוזז סכום מקביל מהתקציב שמעבירה המדינה למועצות", הזהירו השופטים יורם מלצר, דפנה ברק-ארז ואורי שוהם.

בעקבות עתירה שהגישה תנועת רגבים בשנת 2014, הורה בג"ץ למועצות להתחיל בגביית ארנונה מהתושבים. חרף ההנחיה הברורה לא ביצעו המועצות את שנדרש מהן, וטענו כי לדעתן "טרם בשלה העת למשלוח שומות לנכסי מגורים". 

בשנת 2017 הצהיר משרד הפנים בפני בג"ץ, כי הורה למועצות להתחיל בתהליך הגבייה עד סוף שנת 2017. לשם ביצוע המיפוי, קיבלה כל מועצה תקציב ייעודי של כמיליון וחצי שקלים. גם לוח זמנים זה לא כובד. 

לקראת הדיון האחרון הודיעו המועצות כי חברת סקר הנכסים ששכרו, השלימו עד עתה למדוד כ-250 נכסים בלבד – בשלושה יישובים בלבד מתוך אחד עשרה, אולם  הן מתקשות לבצע התאמה בין הנכסים עצמם לבין זהות הבעלים. "קיימת התנגדות עזה מצד התושבים, באופן שבו נציגי חברת מגע"ר נכנסו ליישובים דריג'את ואום בטין, ונאלצו לשוב מהן כלעומת שבאו", טענו. המועצות הוסיפו כי השלמת הסקר בכלל יישובי המועצה תימשך עוד חודשים ספורים, וביקשו פרק זמן נוסף. 

"צריך לעשות פעולות יותר מוחשיות, ולראות שהן יבצעו את מה שהתחייבו. אנחנו נמשיך לעקוב ולדרוש תשובות", אמר השופט שוהם. המשנה לנשיאה, השופט מלצר, התרה, כי אם המצב לא ישתנה עד חודש אוגוסט, בית המשפט עשוי להוציא 'צו מוחלט יצירתי' כנגד המועצות. "יש פתרונות יצירתיים. אתם מקבלים תקציבים מהמדינה. כל נכס שתהיה שומה ואין גבייה, ירד לכם מהתקציב שתקבלו מהמדינה. תתכוננו לאוגוסט אם המצב לא ישתנה", אמר השופט.

בתנועת רגבים בירכו על ההחלטה. "העובדה כי מעל 15 שנה תושבים אלו לא משלמים ארנונה מדברת בעד עצמה. המועצות משחררות כפעם בפעם הצהרה בלתי מחייבת על התנעת תהליך גביית הארנונה, ובאופן חוזר ונשנה אינן מקיימות את החוק ואת הוראות בית המשפט. גם בג"ץ מאס בסאגה המזלזלת, ואנו מצפים כי אם הארכה האחרונה שנתן בית המשפט לא תמומש, נקבל פסק דין סופי וחלוט שישים סוף לכאוס".

 

 

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר