הכרזה היסטורית: "ארה"ב מכירה בירושלים כבירת ישראל, ניערך להעברת השגרירות"

נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, נשא נאום היסטורי בבית הלבן בו הכריז כי ירושלים היא בירתה של מדינת ישראל • טראמפ הודיע כי הורה למחלקת המדינה להתכונן לבנייתה של שגרירות אמריקנית בעיר • "זהו צעד ראשון בגישה חדשה לפתרון הסכסוך"

נשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ וההצהרה החתומה // צילום: אי.פי.איי // נשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ וההצהרה החתומה // צילום: אי.פי.איי

נשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ, נושא  נאום היסטורי בו הכריז על הכרתה של ארצו בירושלים כבירתה של מדינת ישראל, כמעט 70 שנה לאחר הכרתה בעצמאותה של ישראל.

צילום: רויטרס

"אני החלטתי שזה באינטרס של ארה"ב ובאינטרס של קידום השלום. זה צעד שהיה צעריך לעשות מזמן לקידום השלום והשגת הסכם. ישראל היא מדינה ריבונית עם זכות כמו כל מדינה ריבונית כדי להגדיר את הבירה שלה. הכרה בעובדה זו היא הכרחית להשגת שלום", אמר הנשיא טראמפ.

כשאני נכנסתי לתפקיד אני הבטחתי להסתכל בעיניים פוקחות ומחשבה טריה באתגרים של העולם. לא נפתור בעיות על -ידי אותן השערות ואטסטרגיות כושלות של העבר. צריך גישות חדשות להכול.  הנאום שלי הוא היום גישה חדשה לעימות הישראלי - פלשתיני", הוסיף טראמפ.

הנשיא התייחס למורכבותה של ירושלים ואמר כי: "אני בינתיים קורא לכל הצדדים לשמר על הסטטוס קוו במקומות הקדושים, לרבות בהר הבית (חראם אל שריף) ומעל הכל התקוה שלנו - האונבירסלית לכולם - היא לשלום". 

טראמפ התייחס בפעם הראשונה לנושא פיתרון שתי המדינות ואמר: "אין שאלה בכלל שירושלים היא אחת הסוגיות הרגישות ביותר. ארצות הברית תתמוך בפתרון של שתי מדינות, אם כך יסכמו הצדדים".  בתוך כך נודע כי הנשיא חתם על הצו שמאריך בחצי שנה את הדחייה של ביצוע העברת השגרירות בירושלים, זאת על אף הדברים שאמר. 

ספקולציות בנוגע לנאום בירושלים

היום בבוקר העריכו מומחים כי מדובר בשינוי מתבקש במדיניות – אך עם אפקט אסטרטגי מוגבל ביותר על תהליך השלום. זה המסר שביקשו גורמים בכירים בממשל האמריקני לשדר על רקע ההודעה שהנשיא טראמפ יפרסם היום.

לדברי הגורמים, יש לראות את הודעות של טראמפ היום על כך שארה"ב מכירה בירושלים כבירתה של ישראל כעניין פרקטי ולא כשינוי בגישתה לתהליך השלום או כנטישת תפקידה כמתווכת הוגנת. מדובר בהכרה במציאות ההיסטורית-דתית ומתוך הבנה כי אי אפשר להתעלם מהעובדות הקיימות בשטח.

הם הדגישו כי הימנעותה החוזרת ונשנית של ארה"ב בכל הנוגע להכרה בירושלים כבירת ישראל "לא עזרה במאומה כדי להשיג שלום". לדבריהם, "התכחשות לאמת ואי-הבהירות, נוסתה כבר 22 שנים (מאז חוקק החוק המיוחד להעברת השגרירות – א.ל) ואפשר לומר בבירור כי מיקומה הפיזי של השגרירות אינו מכשול ואינו זרז לשלום".

הגורמים הדגישו כי ההכרה הזאת, על אף שהיא הופכת על-פיה את מדיניות ארה"ב בכל הנוגע למצבה של העיר, אינה מתייחסת לגבולותיה המדיניים של העיר והריבונות עליה, שייקבעו רק במסגרת משא ומתן בין הצדדים. כמו כן, הדגישו כי הנשיא "יהיה מוכן לתמוך" בהסכם של שתי מדינות ככל שכזה יושג על ידי הצדדים.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר