צילום: פול סגל // כל הזכויות שמורות. גרניט

מהפכה במטבח: החוזה נחשף

אסתי גינזבורג בהלם, ארז טל נמלט, וגם חוזה הריאליטי החדש של שף אסף גרניט נחשף • רכילות לסוף השבוע

בניגוד לתוכניות ריאליטי אחרות, ב"מהפכה במטבח" עם אסף גרניט משתתפים מסעדנים שהעסק שלהם נמצא בסכנת קיום ועתידו לוט בערפל. 

למרות זאת, בהפקת התוכנית ובזכיינית ערוץ 2 "רשת" בחרו להחתים אותם על חוזה מרובה סעיפים. החוזה מסדיר את ה"השתלטות" הזמנית של גרניט וצוותו על המסעדות בתוכנית, ומגביל את צעדיהם של המשתתפים במהלך הצילומים - וגם לאחריהם. 

בין היתר, אוסר עליהם החוזה לצאת בטענות כלשהן נגד התוכנית, ומאפשר להטיל עליהם סנקציות בגובה של רבע מיליון שקלים במקרה שיפרו חלק מסעיפיו, כמו זה האוסר עליהם להתראיין ללא אישור. 

אלה עיקרי התנאים בחוזה, שהגיע לידינו: 

- להפקה ולגרניט יש הזכות המלאה לבצע כל שינוי במסעדה, גם שינויים שעלולים לגרום להפסדים כלכליים למשתתפים.

- ההפקה לא מבטיחה הצלחה של המקום, וגם חוסמת את האפשרות לבוא בטענות נגד המפיק: "מודגש ומובהר כי ידוע למשתתף כי אין למפיק ו/או לערוץ ו/או לכל גורם אחר, כל שליטה על תוצאות השינוי שיונהג במסגרת התוכנית ו/או הצלחת עמידתו במרוצת הזמן לאחר הצילומים ואחריות להעלאת המסעדה על 'פסי הצלחה' ו/או המשך הצלחתה אף לאחר תהליך הליווי לשינוי שיונהג במסגרת התוכנית... המשתתף לוקח על עצמו מרצונו החופשי את האחריות לנזקים, ככל שייגרמו לו ו/או למסעדתו, ומוותר על כל תביעה כלפי המפיק ו/או הערוץ ו/או מי מטעמם בקשר אליהם".

- על המשתתפים נאסר לדרוש החזר כספי על הפסדים שייגרמו להם בעקבות הצילומים: "ייתכן ובמסגרת חלק מהצילומים יידרש המשתתף לסגור את המסעדה ו/או להגביל את מועדי קבלת הקהל הנהוגים בה ו/או לשנות כל היבט באופן תפעולה ו/או ניהולה השוטף, והכל בהתאם להנחיותיו של המפיק", נאמר שם. "והמשתתף מצהיר ומאשר בזאת כי לא תהא לו כל דרישה כספית ו/או פיצוי בגין הפסדים ו/או נזקים ככל שיהיו כתוצאה מכך". 

- עד לתום הצילומים אסור לבעל המסעדה לעשות כל שינוי במסעדה, גם במחיר של פגיעה בביצוע התפריט ובאופן הפעולה התקין של המסעדה. 

- למפיק התוכנית ניתנת הזכות לשנות את הפורמט וכלליו, "בהתאם לשיקול דעתו הבלעדי". 

- המשתתפים מתחייבים להתייצב לכל הצילומים הנלווים, יחסי ציבור וכל פעילות הקשורה בתוכנית, בהתאם ללוח הזמנים של המפיק. כל הקטעים יצולמו וישודרו על פי החלטת ההפקה, כולל מצלמות נסתרות. "סעיף זה עשוי להיות בעייתי בכל הקשור לחוק האזנת סתר כמו גם חוק הגנת הפרטיות", אומר לנו עו"ד שלומי וינברג, יו"ר ועדת לשון הרע בלשכת עורכי הדין. 

- בניגוד לחלק מתוכניות הריאליטי האחרות, המסעדנים לא מקבלים תשלום או תגמול עבור השתתפותם: "המשתתף מאשר כי לא יהיה זכאי לכל תמורה, כספית או אחרת, בגין השתתפותו בתוכנית וכי אין ולא תהיינה לו כל תביעות, טענות, דרישות בקשר לכך", לשון החוזה.

- המסעדנים נדרשים להקפיא את כל חשבונותיהם ברשתות החברתיות - גם העסקיים וגם האישיים. סעיף זה נכנס לתוקף מיום חתימת החוזה ועד עשרה ימים לאחר שידור התוכנית. משום כך, בעלי המסעדות שהופיעו בעונה הנוכחית נאלצו לא להיות פעילים בשום רשת חברתית במשך כשנה.

- המשתתפים מתחייבים לשמור על סודיות מוחלטת באשר למתרחש בצילומים ולעצם השתתפותם בתוכנית. מי שיפר סעיף זה ייקנס בסכום של 250 אלף שקלים. זו אמנם לא תוכנית הריאליטי היחידה שמחתימה על סעיף כזה, אבל, כאמור, הפעם מדובר במשתתפים שעסקיהם נמצאים בסכנת סגירה.

- על אף החשיבות הגדולה של שידור התוכנית בסמוך למועד הצילומים עבור המשתתפים הצמאים לחשיפה, אין בחוזה התחייבות למועד שידור הפרק, ושיבוצו יהיה בהתאם לשיקול הדעת של "רשת". הזכיינית רשאית גם לא לשדר את התוכנית כלל. 

לדברי וינברג, "מדובר בהסכם דרקוני, ובית המשפט עשוי לקבוע שהוא אינו נותן תוקף לחלק מהסעיפים בו או לקבוע שיש לבצע בו שינויים". באשר לנושא הפיצויים, הוא טוען כי "לבית המשפט סמכות להקטין את הפיצוי עד כדי הוראה על ביטולו, ויש סיכוי שככל שמשתתף יפר את ההסכם, בית המשפט יקבע כי הוא מפחית משמעותית את גובה הפיצוי".

לדבריו, החוזה גם לא הדדי, כי הסעיף הקובע שהמועמד אינו יכול לתבוע את ההפקה בגין סגירת המסעדה או בגין נזקים עקיפים עשוי להיחשב כ"תניה מקפחת בחוזה אחיד". כלומר, סעיף המעניק למנסח החוזה יתרון על פני הצד השני ומקפח אותו בכך שהוא מונע ממנו זכות חוקתית של גישה לערכאות. 

מ"רשת" נמסר בתגובה: "מדובר בחוזה סטנדרטי לחלוטין אשר מאפיין את מרבית החוזים שנעשים בתוכניות טלוויזיה מסוג זה, ושמטרתו להגן הן על בעל המסעדה והן על הגוף המשדר. אנו עומדים מאחורי החוזה וגאים בתוכנית".

 


לבושה להצלחה: מיכל אנסקי מדוושת // צילום: צ'ינו פפראצי

 

√ לידיעת צלמי הפפראצי שחיכו שעות לכריס מרטין מחוץ לבית המלון במרכז תל אביב: במהלך כל ביקורו בישראל הוא שהה בדירה של חבר ברחוב מונטיפיורי.

 

√ השכנים של אסתי גינזבורג ועדי קייזמן בצהלה המומים: ״הבית הכתום״ שבבעלותם נצבע בלבן. מדובר באחד הבתים המוכרים בשכונה התל־אביבית היוקרתית, שגם עמד בלב הסכסוך המתוקשר בין בני הזוג לאביה של הדוגמנית.

 

√ שדרן הרדיו גדעון רייכר פתח השבוע חזית נגד מגישת המהדורה המרכזית של ערוץ 2, כשפירסם את הסטטוס הבא: "יונית לוי היקרה. כישרונך רב, חינך אף הוא, אבל הגיעה העת שתביני כי הגיית משפטים במהירות כזו, תוך בליעת סופי המשפטים, חייבת להשתנות. עלייך להאט את קצב דיבורך, להדגיש משפטים ולעשות אתנחתא". 

 

√ מורשת קרב: מאיה צפיר, הבת של יואב ומיכל, נבחנה ללהקות הצבאיות. אם תתקבל, היא תהיה דור שלישי בתפקיד, לאחר שאביה וסבה טוביה שירתו בלהקת הנח״ל.

 

√ קבצן אלמוני שמקבץ נדבות במרכז הארץ מנצל את דמיונו הפיזי לגילי ארגוב כדי להתחזות לזמר. 

אמנון ארגוב, הדוד של גילי, שמעת על זה?

״אמרו לנו את זה כבר כמה פעמים, אבל אין לנו איך לעצור אותו״.

 


דו־גלגלי: גילי מוסינזון מפדל // צילום: ניר פקין

 

√ רגע לפני ש"האח הגדול" משתלט שוב על חייו, ארז טל ברח לחופשה בחו״ל. תחנה ראשונה: ציריך.

 

√ הזמר רותם כהן הגיע להופעה סגורה של שלמה ארצי עם בחורה אלמונית וצמודה במיוחד.

 

√ תמונה מהחתונה של אסי עזר ובן זוגו אלברט זכתה במקום ראשון בתחרות צילומים בספרד. 

 

גיל ריבה הורה לאורחים במסיבת יום ההולדת שלו להשאיר את הסמארטפונים בתיק.

 

√ ודנה מודן מחפשת בפייסבוק שוכרים לדירתה במרכז תל אביב.

erans@israelhayom.co.ilטעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו