אובאמה ממליץ על "קיצור תולדות האנושות"

הנשיא קרא את רב־המכר הישראלי בחופשתו - והתלהב • "מעניין ופרובוקטיבי, נהניתי מאוד" • הסופר, יובל נח הררי: "לא שיערתי שהספר יצליח כל כך"

אובאמה // צילום: אי.אף.פי // אובאמה // צילום: אי.אף.פי

מה אוהב נשיא ארה"ב ברק אובאמה לקרוא בזמנו הפנוי? מתברר שגם רבי־מכר ישראליים.

בראיון שהעניק שלשום לפריד זקריה מ־CNN, נשאל אובאמה אילו ספרים קרא בחופשה המשפחתית השנתית, האחרונה שלו כנשיא. הוא סיפר שקרא את ספרו של קולסון וייטהד המתאר את העבדות בארה"ב, ולאחר מכן הזכיר יצירה שרבים מהקוראים יכירו: "קיצור תולדות האנושות" מאת הסופר וההיסטוריון יובל נח הררי.

"נהניתי מאוד מהספר", אמר אובאמה, "זו היסטוריה סוחפת של המין האנושי מגובה 40 אלף רגל. חלק ממה שהופך אותו לכל כך מעניין ופרובוקטיבי הוא שהספר מדבר על סוגיות ליבה, שאיפשרו לנו לבנות את הציביליזציה המופלאה הזו שאנו מקבלים כמובנת מאליה". 

הנשיא המשיך לשבח את הספר ואמר כי הוא "נותן פרספקטיבה של כמה קצר הזמן שלנו על כדור הארץ, לכך שדברים כמו חקלאות ומדע נמצאים בסביבה זמן מועט מאוד, ולמה אסור לנו לקבל אותם כמובן מאליו. זה מזכיר שחשוב להסתכל לטווח הארוך. בראי ההיסטוריה אנחנו מקבלים רק רגע קטן בזמן".

נח הררי עצמו שמח שיצירתו קיבלה המלצה חמה ממנהיג העולם החופשי. בראיון לחדשות ערוץ 2 אתמול סיפר נח הררי שהופתע לשמוע כי לנשיא ארה"ב יש זמן לקרוא ספרים. "הפער בין מה שהתחיל בתור קורס לתלמידי שנה א' באוניברסיטה העברית, לבין איפה שזה נמצא עכשיו, הוא באמת פער גדול מאוד מאוד", אמר, "כדי באמת להבין את החיים שלנו, אנחנו צריכים ראייה רחבה מאוד של כדור הארץ כולו והאנושות כולה. אני חושב שהספר הצליח מכיוון שסיפק את הראייה הרחבה הזאת, כשברוב העולם מערכות החינוך לא ממש עושות את המשימה".

"קיצור תולדות האנושות" ראה אור במקור בעברית בשנת 2011, בהוצאת דביר. הספר הוא עיבוד חופשי של הררי לקורס "מבוא להיסטוריה עולמית" בחוג להיסטוריה באוניברסיטה העברית שבה הוא מלמד. בניגוד לקטגוריזציה ולחלוקה לתקופות שנהוגה בחוגי היסטוריה אקדמיים רבים, הררי מציע בספר מבט רוחבי על ההיסטוריה האנושית כולה ועל החוויה האינדיבידואלית בפרט לאורך עשרות אלפי שנים - תוך כדי מבט אתי ותרבותי על הרגלים ומוסכמות אנושיים. לא אחת הררי ממוסס ומפורר בספרו את התפיסה החברתית המקובלת לגבי האנושות, כולל לגבי המונח פרהיסטוריה - שאותו רואה הררי כשגוי - מה שעורר סקרנות אצל קוראים רבים והביא להררי חסידים רבים, לצד מבקרים לא מעטים. בחמש השנים האחרונות ראה הספר אור בעשרות שפות, והוביל את רשימות רבי המכר בתחום העיון הפופולרי במשך חודשים ארוכים. 

בשנת 2015 ראה אור בעברית הספר "ההיסטוריה של המחר", שמהווה מעין ספר המשך ל"קיצור תולדות האנושות". בספר זה מתעכב הררי על הישגיו של האדם מאז המהפכה הלשונית ועד העידן הטכנולוגי.

אגב, זו לא המחמאה הראשונה שיובל נח הררי מקבל משועי הולם: לפני כחצי שנה גם מייסד מייקרוסופט ביל גייטס המליץ על ספרו.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר