בעקבות חשיפת ישראל היום: אבי בלשניקוב, מנכ"ל משרד המבקר - התפטר

אבי בלשניקוב שימש מנכ"ל הכנסת בתקופת דליה איציק • שמו נקשר לאי סדרים בכנסת ולפרשת המתנות ושיפוץ הדירה של איציק • המבקר: אין מניעה שימונה לתפקיד ציבורי

בלשניקוב. הקדים תרופה למכה והתפטר

כחודשיים אחרי ש"ישראל היום" החל לחשוף את מעורבות מנכ"ל משרד מבקר המדינה, אבי בלשניקוב, באי סדרים חמורים ובפגיעה בכללי המינהל התקין - זאת במהלך כהונתו כמנכ"ל הכנסת - הגיש אתמול בלשניקוב את התפטרותו למבקר המדינה, השופט בדימוס מיכה לינדנשטראוס. המבקר הודיע כי התפטרותו תיכנס מיד לתוקף.

בלשניקוב עשה זאת רק אחרי שמבקר המדינה הזמין אותו אליו בראשית השבוע לפגישה בארבע עיניים, ובה רמז לו כי עליו להגיש את התפטרותו. בלשניקוב ביקש לאפשר לו לשקול זאת במשך 48 שעות, התייעץ עם מקורביו ואתמול לפנות ערב הודיע למבקר כי החליט לפרוש מתפקידו.

כדי שהפרישה תהיה מכובדת החליט המבקר לפרסם הודעה קצרה שבה נאמר כי הבדיקה עד כה "לא העלתה חשש לפגיעה בטוהר המידות" וכי "אין מניעה שבלשניקוב ימונה לתפקיד בכיר בשירות הציבורי". עם זאת, וכנראה שלא במקרה, אין בהודעת המבקר מילה על פרשת הסתבכות בלשניקוב באי סדרים ובפגיעה בכללי המינהל התקין.

פרשת בלשניקוב נחשפה בתחקיר של מרדכי גילת, עוזי דיין ומיכל שבת, שהחל בעקבות תלונות על התנהלות האחרון בתפקידו הקודם, כמנכ"ל הכנסת. מוסרי המידע הציגו לתחקירני העיתון הוכחות לכאורה הקושרות את בלשניקוב עם המעשים שהם ייחסו לו והביעו פליאה על מינויו של אדם כזה לתפקיד הרגיש של מנכ"ל משרד מבקר המדינה.

בדיקת טענות המתלוננים בעיתון העלתה, בין היתר, את העובדות הבאות: א. בלשניקוב היה מעורב בקבורת חשדות לניפוח מחירים בעסקאות רכש של כדי עציצים לכנסת. ב. הוא היה מעורב בחיפוי על אי סדרים חמורים במזנון הכנסת. ג. הוא היה מעורב באי סדרים בפרשת היעלמות מתנות שקיבלו יושבי ראש הכנסת לדורותיהם. ד. הוא היה מעורב במצגי שווא בעסקאות שונות - לרבות בעת ביצוע עבודות השיפוץ בדירת יו"ר הכנסת היוצאת דליה איציק.

בעקבות חשיפת הפרשה ב"ישראל היום" הורה המבקר על הקמת צוות לבדיקת החשדות, ובראשו הוצב יועצו, ניצב משנה בדימוס, מאיר גלבוע. הצוות ריכז נתונים ועובדות רבות שגרמו למבקר להגיע למסקנה שבלשניקוב לא יוכל להמשיך בתפקידו.

כבר לפני שבועיים, בתגובה לראיון עם מרדכי גילת בתוכנית הרדיו "הכל דיבורים" של ירון דקל, רמז המבקר פומבית כי על פי אמות המידה הנדרשות מעובדי משרדו, הוא ייאלץ לשלוח את בלשניקוב הביתה. אלא שגם אחרי הרמז העבה הזה, וגם אחרי פרסום תחקירם של עמית סגל וחיים ריבלין בערוץ 2 על פרשת שיפוץ הדירה של דליה איציק - התעקש בלשניקוב להישאר בתפקידו.

על פי כל ההערכות הוא שינה את דעתו רק אחרי שיחה שקיים בארבע עיניים עם המבקר ורק אחרי שהבין שהבדיקה מתמקדת עכשיו בפרשת שיפוץ ביתה של איציק. לצורך קיום הבדיקה הרגישה הזאת, צירף המבקר את עו"ד רמי חיימוביץ', המכהן כיועצו המשפטי של המבקר, ואת ראש המטה של המבקר, עו"ד צחי סעד.

בתגובה אמר יו"ר התנועה לאיכות השלטון, אליעד שרגא: "טוב עשה בלשניקוב כשהקדים תרופה למכה והתפטר. מנכ"ל משרד מבקר המדינה חייב להיות אדם שאין אפילו צל של ספק לגבי מעשיו ופועלו. העובדה שלא נאחז בקרנות המזבח היא נורמה ראויה שהתנועה לאיכות השלטון מברכת עליה. התנועה מקווה שהשר ליברמן ילמד את השיעור ויתפטר".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר