בתקופת המנדט הבריטי על ארץ ישראל ידעו יחסי יהודים-אנגלים עליות ומורדות. כאשר האויב היה כנגד האנגלים והיהודים הייתה פריחה ביחסי אנגלים-יהודים. כך גם היה בשנות המרד הערבי 1936-9 מה שאנו מכנים המאורעות. אז גם הוקמו פלוגות הלילה SNS)) בפיקוד אורד צ'ארלס וינגייט כאשר היהודים מתנדבי היחידה היו מגויסים למשטרה הבריטית.
ברור שמאחורי הקלעים עומד ארגון "ההגנה". זה לא הפריע להם כל עוד האינטרס היה משותף. פעילותן של פלוגות הלילה נמשכה פחות מחצי שנה אבל השפעתם על הקמת כוח המגן העברי עד הקמת צה"ל הייתה ארוכת טווח. חיים שטורמן איש ההתיישבות העברית בעמק היה גם דמות מאוד מעורכת על ידי אורד צ'ארלס וינגייט.
בסוף שנת 1962, מחצית יובל לפלוגות הלילה, החליטו אנשי בית חיים שטורמן בעין חרוד לציין את האירוע בכנס אזורי. הצילומים שנותרו מהכנס יפים כדי להזכיר לנו את אותם אנשים שתרמו רבות לחיי היהודים בארץ ישראל.
1. משה שרת שהיה בתקופת המרד הערבי ראש המחלקה המדינית של הסוכנות היהודית וככזה יזם ופעל להקמת פלוגות הלילה. כזכור אורד צ'ארלס וינגייט נהרג בתאונה אווירית מעל שמי בורמה במלחמת העולם השנייה. לכנס מחצית היובל הוזמן בנו של אורד, יונתן. בתצלום: על מדרכות קיבוץ עין חרוד פוגש משה שרת את יונתן וינגייט.
2. משה שרת ויונתן וינגייט ליד בית חיים שטורמן
3. יונתן חותם על ספר שהוצא לזכר אביו
4. מימין משה שרת, אברהם יפה ואהרון ציזלינג מעין חרוד. אברהם יפה היה בין לוחמי פלוגות הלילה. במלחמת העצמאות כבר היה מג"ד בחטיבת גולני ובמועד הכנס היה אלוף פיקוד צפון

5. ליד שרידי המבצר הצלבני בלואר (כוכב הירדן) כאן התקיים טקס זיכרון ללוחמים שנפלו. השטחים בסביבות כוכב הירדן היו המקומות בהם פעלו אנשי הפלוגה. כאן עבר קו הנפט IPC מעיראק לחיפה והפורעים שיצאו מכפרי האזור היו מציתים קו זה. מטבע הדברים בין באי הכנס היו אלו ששרתו בפלוגות הלילה, מפקדי ההגנה באותן שנים ובני משפחותיהם. התיעוד לתצלומים לא מושלם. אם אתם הקוראים מזהים קרובי משפחה הוסיפו זאת בתגובתכם או שלחו לביתמונה adom@israelhayom.co.il
6. עטרה (קרול) שטורמן בין באי הכנס
7. באי הכנס בתצפית מכוכב הירדן לעבר הבקעה. במרכז משה שרת בשיחה עם ראש המועצה מאיר לניר. מאחור נראים: אהרון ציזלינג, משה מן.
8. אברהם יפה מניף את דגל ישראל
9. משמאל עומד יעקב דורי. היה באותן השנים מראשי ההגנה ועם קום המדינה רמטכ"ל צה"ל הראשון. לידו עומד יונתן וינגייט.
10. לרגלי כוכב הירדן נמצא מעין שקיבל את השם 'עין הידיד' מקום זה נבחר להיות יד וזיכרון לפועלן של פלוגות הלילה. בתצלום יונתן וינגייט מסיר הלוט מעל המצבה. ברבות השנים וונדלים שונים פגעו בשלט. גם דרכי הגישה למקום הוזנחו. היום השלט המקורי נמצא בבית שטורמן וליד עין הידיד הוקם שלט חדש וגם דרך גישה. כדאי לבקר.
11. לאחר הטקס בכוכב הירדן התכנסו בחדר האוכל של עין חרוד
12. צבי ברנר, חבר אפיקים. היה שומרו האישי והמתורגמן הצמוד לאורד צ'ארלס וינגייט מתאם ההגנה.
13. מבאי הכנס
14. משמאל ישראל גלילי, איש נען. עמד בראש המטה הארצי של ארגון ההגנה
15. חיים לסקוב יושב ליד יונתן וינגייט. חיים לסקוב היה מאנשי הפלוגה. בשנים 1958 – 1960 היה רמטכ"ל צה"ל החמישי.
16. סבוראי ודקל
17. רוכל מתל יוסף

18. אגוזי מגניגר
19. שדר צעיר מקול-ישראל עמוס אטינגר מראיין את יונתן וינגייט

עת לאיפוק, זמן הלקחים יגיע
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו