המשפט "הכלב הוא חברו הטוב ביותר של האדם" כבר אינו רק סיסמה. הוא רלוונטי בהרבה מדינות, תרבויות, דתות ואנשים בימינו, אך מעבר להיותו חיית המחמד האהובה ביותר, הפך בשנים האחרונות מעמדו של הכלב במשרדי ההיי-טק לייחודי. ניתן לחזות בחיבה ובהתחשבות בכלבים ובבעליהם, שעולה משנה לשנה בתחומי התעסוקה השונים - ממשרדים שמוגדרים כ"דוג פרינדלי" וכלבים שמקבלים ממתקים מכל טוב ב"האפי-האוור" של החברה, דרך כלבים שחוגגים ימי הולדת עם העובדים, קבוצות ווטסאפ לכלבים או שומרי מסך של כלבים ושאר חיות לעובדי החברה, ועד מארזים מפנקים לבעלי הכלבים והכלבים.
לכבוד יום הכלב הבינלאומי שיתקיים מחר (חמישי), נסביר מדוע כלבים בסביבת העבודה עשויים להיטיב עם העובד, ונציג כמה דוגמאות לכלבי ההיי-טק - דור חדש של כלבים שחיים (אולי) קצת יותר טוב מאיתנו. "מחקרים לאורך שנים מצביעים על התרומה של מגע עם בעלי חיים לרווחתו הנפשית של האדם", אומרת פרופ' ליאת קוליק, מומחית לעולם העבודה ולמגדר מבית הספר לעבודה סוציאלית באוניברסיטת בר אילן.
יתרונות הקִרְבָה לבעלי חיים
להמחשת יחסי כלב-אדם והיתרונות שבהם, היא מספרת על "שיטות טיפול באמצעות בעלי חיים שהופכות בשנים האחרונות לפופולריות, לצד שיטות טיפול אחרות שידועות ומקובלות בקרב אנשי מקצוע. הקִרְבָה לבעלי חיים נועדה לקדם שיפור בתפקוד הגופני, החברתי, הרגשי והקוגניטיבי (שמתייחס לחשיבה ולמיומנויות אינטלקטואליות) של האדם. נמצא שבעלי חיים ובתוכם כלבים יכולים לספק נחמה, להתריע על סכנה ואפילו לבצע פעולות ישירות של עזרה. הקשר בין האדם לחיית המחמד שלו מעניק רוגע ומסייע למגוון היבטים בחיים: עלייה בתנועה ובפעילות דרך הליכה ומשחק, הפחתת תחושת בדידות, הגברת הקשר החברתי ושיפור מצב הרוח והרווחה הכללית".
פרופ' קוליק מציינת עוד כי "באשר לתרומה של הבאת כלבים לעבודה, מחקרים שבוצעו בנושא בחו"ל מעידים באופן כללי על השפעות חיוביות על העובדים. עובדים שמביאים איתם את כלביהם לעבודה רגועים יותר, כפי הנראה בשל שתי סיבות: הם עובדים בראש שקט מתוך ידיעה כי למרות שהם בעבודה, הם אינם נוטשים את חיית המחמד שלהם שעות ארוכות בבית; והקשר עם הכלב מספק מעין גורם נוגד לחץ.
"עם זאת, על מנת שתתקיים ההשפעה המיטיבה של הכלב, חשובה מאוד מידת הרצון הטוב של הארגון לאפשר להביא כלבים, ולדאוג לתנאים מתאימים עבורם בעת הימצאותם בארגון. וכדי לקבל תמונה מאוזנת יותר, לצד היבטים חיוביים אלו, יש להזכיר את הצדדים הפחות חיוביים של הבאת כלבים לעבודה כגון אלרגיות, פוביה של עובדים אחרים ממגע עם כלבים, הסחת הדעת של העובדים עקב ההתמקדות בכלב, וכמובן - גם תנאי עבודה שאינם בטיחותיים לכלבים".
מאוכל ועד משחקים: החברות שמפנקות כלבים
דוגמה מעניינת לתופעת כלבי ההיי-טק היא "קוגנטה" - סטארט-אפ אוטו-טק מפארק המדע ברחובות, שמעסיק 50 עובדים ופועל מול מגוון לקוחות מאסיה ועד אירופה. אחת ההטבות המגניבות ביותר שיש בסטארט-אפ מסוג זה, היא יוזמה של אחת העובדות בנוגע לפינוק רבעוני שאותו מכנים בחברה "קצבת כלב": אחת לרבעון, מקבלים עובדים בעלי כלבים מארז מפנק. בתוך כך, גילינו ש-45% מעובדי החברה מחזיקים בחיית מחמד, ובשנה הבאה מתוכנן לצרף גם את החתולים (ובעליהם) לזכאי הפינוק הרבעוני.
חברה אחרת, "אנימה" - שפיתחה טכנולוגיה אשר הופכת עיצוב לקוד, ומספקת מענה ללקוחות ענק כמו פייסבוק, גוגל ואמזון - דואגת לפנק לא רק את עובדיה אלא גם את כלביהם: כל עובד שמחזיק בכלב מקבל Care Package מיוחד שכולל צעצועים ואוכל עבורו.
בחברת eko, שהוקמה על ידי יוני בלוך, מעודדים את העובדים להביא את כלביהם למשרד – ואלו נהנים ממזון, חטיפים ונשנושים מיוחדים שהחברה מספקת. כמו כן, כל מסכי הטלוויזיות והמחשבים במשרד מלאים בשומרי מסך עם תמונות של כלבי העובדים, והחברה אף פתחה ערוץ סלאק ייעודי לבעלי הכלבים שבו הם משתפים תמונות ורגעים של חבריהם הטובים ביותר.
בחברת Placer, השוכנת ברמת גן עם למעלה מ-100 עובדים ומתמחה בפיתוח מערכת מידע לעסקים, מתגאים בכך שהם לגמרי Dog Friendly – עד כדי כך, שמי שעובר במשרדי הגדולים במהלך יום העבודה לא יודע לומר מה יש יותר: כלבים או עובדים.
סטארט-אפ Atera, אשר מפתח מערכות לניהול, חיזוי ומניעת תקלות מערך המחשוב של חברות, מעודדים את העובדים שלהם להביא את הכלבים פיזית למשרד. הכלבים הם חלק אינטגרלי מחוויית העבודה ולראייה חוגגים ימי הולדת לכלבי המשרד בדיוק כמו שחוגגים לעובדים - אוספים את כולם, מביאים עוגה (מיוחדת לכלבים כמובן) ויחד עם בלונים משחקים וגם שירי יום הולדת מרימים לכלבים חגיגה של ממש.
יש עוד המון דוגמאות לחברות כאלו, וזה קורה כבר לא רק בהיי-טק, בשנים האחרונות ניתן לראות יותר ויותר מקומות עבודה שהם דוג פרנדלי, וגם מרחבים ציבוריים כמו קניונים אחדים שהיו עד לאחרונה סגורים לחיות המחמד, וכעת חלקם מכבדים את כניסתם של חברינו הטובים ההולכים על ארבע. לנו רק נותר לשאול: מתי יהיה מותר להביא כלבים גם למערכת "ישראל היום"?!
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו