מאות מיליוני ציפורים, יותר מ-300 מינים שונים, נודדות מעל שמי המדינה פעמיים בשנה, בסתיו ובאביב, מה שהופך את ישראל למעצמת צפרות - ולגן עדן עבור חובבי צפרות רבים.
נדידת האביב של העופות הנודדים נמצאת בימים אלו בשיאה, הן במגוון מיני העופות שנודדים דרכנו והן בכמויות בעלי הכנף. החסידות הלבנות, השקנאים והעגורים כבר חלפו, וכעת הגיע תורן של ציפורי השיר הקטנטנות שמשקלן גרמים ספורים, דורסים שונים ועוד.
לדברי ד"ר יואב פרלמן, מנהל מרכז הצפרות הישראלי בחברה להגנת הטבע, משבר האקלים והשינויים בעטיו מביאים לכך שהחורף בישראל משתנה, ובשנים האחרונות האביב מתארך. לפי מדעני האקלים, המצב אף צפוי להקצין.
עבור חלק מהציפורים הנודדות והדוגרות זו בעיה, שכן הדבר גורם "פקק תנועה" בנדידה שנוצר בשל גשמים לא צפויים, מה שמוביל לאיחור בהגעה ליעד, ואז הזכרים עלולים לאבד את טריטוריות הקינון האיכותיות שלהם והתחרות על הנקבות תגבר.
השפעה שלילית ניתן למצוא גם בקרב הציפורים המקננות, שההצפות שפקדו את דרום הארץ ומזג האוויר החורפי גרמו להן קשיים גדולים. לחלקן הן גרמו גם לאובדן עונת קינון משום שההורים האכילו את גוזליהם ביעילות נמוכה, ובמקרים מסוימים בכלל לא, בשל הגשמים.
נוסף על כך, דוגרי קרקע מאבדים את הביצים שנסחפות בהצפות.
יש עתיד
"אחד האתגרים הגדולים בשמירה על ציפורים נודדות הוא העובדה שהן מחלקות את המחזור השנתי שלהן על פני אזורים גיאוגרפיים נרחבים המשותפים למדינות רבות", אומר ד"ר פרלמן.
לדבריו, "את מאות מיליוני הציפורים הללו - ציפורי שיר, עופות מים, עופות דורסים ועוד - אפשר לראות בשמורות הטבע, בשטחים הפתוחים, בפארקים שביישובים העירוניים ובחצרות הבתים.
מרכז הצפרות פועל לשמירה על בתי גידול, המשמשים תחנות עצירה ותדלוק לציפורים מרחבי העולם ולשיקום אלה שנפגעו או נעלמו. רק על ידי מאמץ גלובלי נוכל לשמור על מינים נודדים אלו".
עם זאת, לא הכל שלילי. ד"ר פרלמן מבטיח כי העשב שיגדל במדבר יביא איתו כמויות גדולות יותר של פרוקי רגליים, שיהוו למעשה את המזון של הציפורים הדוגרות והנודדות.
בתוך כך, הפתעה מרגשת במיוחד נרשמה מאז החלה הנדידה כאשר חסידן ורוד, מין מזדמן ונדיר מאפריקה, תועד במשך שבועיים בבריכות הדגים של מעלה גלבוע שבעמק המעיינות.