מעטפות וחיוכים: למי מחויבים יותר הח"כים הערבים? | ישראל היום

מעטפות וחיוכים: למי מחויבים יותר הח"כים הערבים?

ברעש גדול פורסם השבוע בערוץ 20 תחקיר, שלפיו יו"ר הרשימה המשותפת, ח"כ איימן עודה, קיבל כספים מבכיר הרשות הפלשתינית רמזי ח'ורי. 

אין זה סוד שהרשות הפלשתינית מנסה להשפיע זה שנים על הנעשה ברחוב הערבי בישראל, בין השאר באמצעות העברת כספים, בתקווה להשיג השפעה על הנעשה בזירה הפוליטית. כמעט בכל מערכת בחירות מורגשים מעורבות של הרשות הפלשתינית ברמה כזו או אחרת, וניסיון להשפיע על המועמדים ועל חברי הכנסת של המפלגות הערביות. 

ליו"ר הרשות הפלשתינית, מחמוד עבאס, היתה השפעה - אם כי לא גדולה כפי שנהוג לחשוב - על האיחוד שהוביל לכינון הרשימה המשותפת. הוא הזמין אליו לרמאללה את ההנהגה הבכירה של כל המפלגות, ניסה לסייע בגישור על הפערים והציג בפניה את צו השעה: הצורך באחדות. אבו מאזן אף הזמין את ראש עיריית נצרת, עלי סלאם, וביקש ממנו לתמוך ברשימה המשותפת כחלק מ"האחדות הלאומית". סלאם, הידוע כמבקר חריף של המפלגות הערביות, נענה בחיוב, והדבר התקבל בהערכה ברחוב הערבי, כסימן ל"דף חדש" ולאווירת פיוס.  

הרשות הפלשתינית רואה במפלגות הערביות בישראל זרוע שבאמצעותה ניתן לשנות את המפה המפלגתית בישראל, ובדרך עקיפה אף להשפיע על כל קואליציה וממשלה ישראלית. כך היה עוד ב־1999, בזמן שח"כ עזמי בשארה הציג מועמדות לראשות הממשלה. מפלגת העבודה פנתה לערפאת, וכתוצאה מהתערבותו הסיר בשארה את מועמדותו ומפלגת העבודה הבטיחה את זכייתו של אהוד ברק.  

את הקשר הישיר עם הפוליטיקאים הערבים בישראל יש להבין כחלק ממאמצי הרש"פ לייצר מארג של קשרים ורשתות השפעה עם החברה הישראלית בכללותה: קשר עם עיתונאים וכלי תקשורת, ארגוני מגזר שלישי, אנשי אקדמיה, וכאמור, גם דרך המפלגות והח"כים הערבים. כחלק מאסטרטגיה זו אף הוקמה לשכה לקידום הקשר עם החברה בישראל, ומי שמונה להוביל אותה היה מוחמד אל־מדאני, מושל בית לחם לשעבר. אל־מדאני היה אזרח ישראלי, שבשנות ה־70 הצטרף לשורות אש"ף בלבנון והיה אחד ממקורביו של אבו ג'יהאד, סגנו של ערפאת. 

ואולם קו ברור מפריד, לפחות בקרב חלק מהציבור הערבי בישראל, בין יצירת קשרים, ואפילו ניסיונות השפעה על תהליכים שונים, לבין הפעלת מנופי לחץ על נבחרי הציבור. אין זה משנה כרגע אם מדובר בהעברות רצופות או באירוע חד־פעמי, וגם הסכום לא משנה: ההסתופפות של נבחרי ציבור ערבים עם בכירי הרשות, ועכשיו החשד להעברת מעטפה עם כסף כדי לממן פעילות זו או אחרת, מתקבלים אצל רבים ברחוב הערבי כפתח לשחיתות. ברשתות החברתיות מבקשים רבים לדעת פרטים נוספים על הסכומים ומקורותיהם - ועוד יותר מכך, שואלים: לאינטרסים של מי מחויבים יותר חברי הכנסת הערבים?  

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר