שנת הלימודים בפתח ונראה שזו תהיה שנה לא פחות מורכבת מקודמתה. הלמידה מכיתה ג' תתקיים ב"קפסולות" של 18 תלמידים, ובכיתות ה'- י"ב יתקיימו "הסדרי ראיה" של פעמיים עד שלוש בשבוע. משמעות הדבר שהתלמידים בבית המון שעות.
אין ספק כי עשויות להיות לכך השלכות לא פשוטות על מצבם הנפשי של הצעירים ומשמעויות הנוגעות לשוטטות והתנהגויות מסכנות. ההורים וציוותי החינוך מוטרדים, ובצדק. מוטלת עליהם אחריות כבדה עוד יותר מאשר בימים רגילים.
יחד עם זאת, המצב ההיברידי הזה, שנכפה עלינו, מהווה הזדמנות מצויינת לאנשי החינוך להגשים חלומות. זה הזמן ללמידה אקטיבית בכל המובנים - ביצוע חקר, למידה מבוססת פרוייקטים, פרזנטציות, למידת עמיתים, עבודת צוות - למידה סכרונית וא-סיכרונית יכולות לאפשר זאת.
כך הצעירים יתמקדו בדברים שמעניינים אותם, יעבדו בשיתוף פעולה בזום ובמפגשים חיים בקבוצות קטנות. והמורים - הם יוכלו להיות המנטורים, המנחים, המתווכים - מה שגם כך נכון שיהיו, כדי להכין אותם לעולם המשתנה והלא צפוי של המאה ה-21.
את המפגשים פנים אל פנים אפשר יהיה להקדיש לשאילת שאלות, לבירור ערכי, לרפלקציה והכי חשוב - לחיבור אישי, לתמיכה והבעת רגשות, מה שנקרא בשפה המקצועית SEL, למידה חברתית- ריגשית מכוונת ומדוייקת.
הסיטואציה היא מורכבת, אולם דווקא במצבים של אי בהירות ואי ודאות נמצאות ההזדמנויות לשנות. רבים ממנהלי בתי הספר התגלו כמנהיגים חינוכיים-קהילתיים בתקופה זו, כשהם נדרשים להתמודד הלכה למעשה בשטח עם המציאות, ולכוון את ציוותי החינוך, התלמידים וההורים על פי מתווה שיהיה רלוונטי וישים. המורים נדרשים להתחדש, ללמוד ולהתגמש באפס זמן. ההורים נדרשים לכוון, להיות נוכחים, להיות ערניים כפליים לנעשה.
"זמישות": מונח חדש יחסית שצץ בתקופה זו ולא בכדי. זה הזמן לגמישות ולזריזות על מנת לעמוד בהצלחה בקצב ההתרחשויות. זו הזדמנות לאחל פתיחת שנה מוצלחת, בריאות, חוויות טובות, תחושת משמעות והתחדשות לילדים של כולנו, לציוותי החינוך ולנו ההורים. הלוואי וכולנו נצא מחוזקים וטובים יותר מהמצב.
שרונה בר נס היא חברת צוות בכירה ומנהלת תהליכי היעוץ ביחידת הבוגרים בקרן מנדל למנהיגות חינוכית, יועצת ומלווה הורים, לשעבר ראש מינהל החינוך במועצה אזורית מטה יהודה